Skocz do zawartości

[Rower] Giant XTC 2010 by Sorc

Sorcerer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Projekt w fazie rozwojowej. Obecnie mam jedynie mostek, ale podejrzewam ze kolo konca stycznia bede miec wiekszosc.

Cel - maszyna do scigania w przyzwoitym budzecie i wadze.

Waga Bikera 57-65kg, glownie dolna granica :)

Wzrost 175cm

Bardzo mile widziane uwagi na temat wybranych komponentow i ewentualnych zmian tu i tam.

Czesci pogrubiona czcionka - waga rzeczywista.

Bar Ends: (Rogi) Smica/Boplight/Con-Tec 58g

Bottle Cage: (Koszyk na bidon) ???

Brake (Front): (Hamulec przedni) Avid Elixir R 375g (W planach wersja WHITE, na razie drogo - roznica 160zl miedzy silver a white wiec odpada)

Brake (Rear): (Hamulec tylny) Avid Elixir R 385g

Cables: (Pancerze i linki)

Cassette: (Kaseta) XT 11-32T 264g

Chain: (łanńuch) C9 275g

Crankset: (Korby) SLX 890g

Derlr (Front): (Przerzutka przednia) XT/XTR ~155g (Ciagle nie wiem w ktorej wersji)

Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) Sram X9 227g

Fork: (Widelec) FOX 100mm RLC 1575g

Frame: (Rama) No saint Angel 18' 1550g (Bedzie bialy FOX od 1415Chris wiec wybiore nudna czarna ale kto wie)

Grips: (Gripy)

Handlebar: (Kierownica) KCNC Flat 600mm 25.4mm przycieta do 56/58cm 132g STOCK (Tutaj moze znajde alternatywe na cos innego)

Headset: (Stery) VP-45AC 72g

Pedals: (Pedały) Crank Brothers SL/Look quartz 266g

Seat: (Siodło)

Seatpost: (Sztyca) Smica Lite Pro 350mm 31.6mm 230g (Boje sie ze moze byc za krotka - jesli bede potrzebowac 400mm to pewnie sie pokusze o sztyce Luxtecha ~<140g)

Shifters: (Manetki) Sram GripShift X0 193g

Skewers: (Zaciski koł) Dartmoor Bolt-On 68g

Spacers: (Podkładki pod mostek)

Stem: (Mostek) Smica lite Pro 25.4mm 100mm 102g WAGA REAL ZE STALOWYMI SRUBAMI

Tire (Front): (Opona przednia) Rocket Ron 2.1 410g Tutaj nadal zastanawiam sie nad innymi kombinacjami

Tire (Rear): (Opona tylna) Rocket Ron 2.1 410g j.w

Tubes: (Dętki) Maxxis Ultralight / Continental ~240g

Wheel Front: (Koło przednie) 693g

-Hub: (Piasta) Novatec D711 141g

-Rim: (Obręcz) Mavic XC717 403g (Licze na mniej, moze beda lepsze sztuki w centrumrowerowe)

-Spokes: (Szprychy) DT Revolution 142g

-Nipples: (Nyple) DT Swiss Alu 10g

-Rim tape: (Opaska)

Wheel Rear: (Koło tylne) 829g

-Hub: (Piasta) Novatec D712 277g

-Rim: (Obręcz) Mavic XC717 404g

-Spokes: (Szprychy) DT Revolution 142g

-Nipples: (Nyple) DT Swiss Alu 10g

-Rim tape: (Opaska)

Wheels F+R 1522g

Misc : (Inne)

WAGA CALKOWITA bez siodła, gripow, podkladek i pancerzy katalogowo:

~9500g

Napisano

Nie myślałeś o jakieś ciekawszej ramce? :)np. http://allegro.pl/item829358758_rama_gary_fisher_marlin_disc_17_5_cala_nowa.html albo http://allegro.pl/item831547542_rama_xtc_2_5_m_unikatowe_malowanie_okazja.html albo http://allegro.pl/item823319797_mongoose_meteore_team_nowa_rama_orange.html trochę tego jest. Nie mówię, że No Saint jest zły ale może warto zainteresować się czymś bardziej oryginalnym :)

Z tyłu daj Racing Ralpha, mi Rocket Ron całkowicie nie pasował.

Napisano

Zdecydowanie bardziej sprawdzoną i lepszą ramką będzie XTC. Ciekawe jaka waga w rozmiarze M i XL, bo mnie ten drugi interesuje. Giant z Foxem bedzie się bardzo dobrze prezentował :)

Napisano

Co do ramy to oczywiscie zawsze sie mysli, ale budzetowo nie chce przekroczyc 5.5k na razie z caloscia i generalnie jesli juz wolalbym rame na gwarze. Na pewno rama bedzie jednym z ostatnich elementow, gdyz wszystko mocno zalezy od moich zarobkow - a tu stety zarobki mam od prowizji wiec moze byc super, a rownie dobrze moze byc tak jak zawsze :) Na razie i tak przekroczylem budzet, miala byc reba za ~700-800zl :)

Ewentualnie jak bedzie dobrze z funduszami to zaszaleje i zamiast XC717 beda ZTR'y i/lub DT240 na tyl

Inna sprawa jest ze kolorystyka XTC mi w ogole nie podchodzi, przynajmniej jesli chodzi o ramy dostepne w polsce - acz sa wersje ktore sa ladne. Na pewno jesli bedzie cos ciekawego to wezme zamiast sainta.

Z checia wzialbym sama rame od Mongoosa 2007 Meteore elite, jest piekna i waga <1600g, ale to niestety nie jest sprawdzone. Pomaranczowy mongoose ogladalem na zywo z inzynierii z w/w linka paskuda :thumbsup:

Cube, author, odpada z tego samego powodu co XTC. Cube moze robic piekne ramy ale dlaczego reaction wyglada jak zabawka w porownaniu do LTD race candy blue z tego roku?

Gary to klocek :thumbsup:

Troche marzy mi sie rama bergwerk'a mercury SL, waga ~1.250g przy rozmiarze M - ale ciezko to dostac, mialem okazje kupic caly rower na gwarze kolo sierpnia na tej ramie + SID WC carbon, full XTR + crossride'y ze wszystkim w stanie idealnym za 3000zl ale ktos mnie ubiegl.

Napisano

Tak w ogóle to sam zbieram fundusze na No Sainta Angela :) Za######iście by się komponował w twoim wypadku z białym foxem lub białą rebą + biały lakier na ramie :thumbsup:

Napisano

Grips: (Gripy)

Accent Lite :)

te krótsze to 11-12g. profilowane. mi bardzo odpowiadają :thumbsup:

Handlebar: (Kierownica) KCNC Flat 600mm 25.4mm przycieta do 56/58cm 132g STOCK (Tutaj moze znajde alternatywe na cos innego)

BBB Fibertop. realnie 105g. miałem okazje kupić za 122pln. śmieszne pieniądze jak za w sumie sprawdzony i tak lekki produkt :thumbsup:

Shifters: (Manetki) Sram GripShift X0 193g

co kto lubi. niedawno stałem się posiadaczem starszych 7.0 tych bez SRS. 148g. ładniejsze ( wg. mnie ) i podatniejsze na tuning niż X.0. obecnie 116g :)

Zdecydowanie bardziej sprawdzoną i lepszą ramką będzie XTC. Ciekawe jaka waga w rozmiarze M i XL

M to 1585g. z miskami, alu śrubką haka, alu piwotami i tą naklejką na dolnej rurze tylnego trójkąta :D

Napisano

Bottle Cage: (Koszyk na bidon) ???

tu może smud-carbon.eu ???

http://www.allegro.pl/item832824951_10g_koszyczek_smud_carbon_tune_schmolke_frm.html

sam niedługo takiego posiądę :voodoo:

co do XTCka. rama jest dość długa i chyba użytkownicy wybierają mniejszy rozmiar z długą sztycą. ja tak zrobiłem i kilku znajomych też. przy 175cm wzrostu S powinna być ok. a waga w dół :)

ale widziałem tegorocznego Angela i rama jest naprawde ładna. ale XTC to XTC :voodoo:

Napisano

"S" w zyciu. Mam dosc dluga noge, jesli dobrze pamietam ~88cm i na scott Contessa 50 "M" dziewczyny jest tragedia, porownywalna dlugosc do "S" XTC jak i identyczne katy. Jezdzilem tez na tej contessie w rozmiarze "S" , chyba na wzrost <150cm bo dziewczyna tez narzekala (165cm wzrostu).

Mierzylem sie tez dosc dlugo do Mongoose Meteore Elite 2007 , "M" i "L" wydaja sie bardzo dobre, wiec nawet moglbym rzec ze Saint w rozmiarze "20cali" moglby byc dobry na dlugosc, ale juz rura jest za wysoko prawdopodobnie, ale musze sprawdzic. Mysle ze 18 bedzie ideal z ciut dluzszym mostkiem niz 90mm.

Najchetniej rame widzialbym w kolorze indygo badz ciemnego bzu w metaliku. Cos jak stary scott scale tylko bardziej podchodzacy pod fiolet anizeli czerwien.

@ marsman bialy czy czarny angel? Ciezko znalezc dobre foty niestety z tymi ramami, a z checia chcialbym zobaczyc pare kombinacji kolorystycznych.

Bialy amor + czarna rama + kokpit czarny + czerwone lub niebieskie dodatki

Bialy amor + biala rama + kokpit czarny + czerwone lub niebieskie dodatki w postaci srub podkladek itp.

Napisano

Ta rama jest dziwna jak dla mnie. Wysoki przekrok w większych rozmiarach + krótka górna rura - nie wróży nic dobrego ;) Wyglądem to ona też nie grzeszy. Nie wiadomo też jak ze sztywnością. Czyli jednak używany XTC w moim przypadku :D

Napisano

Jakby ktos chcial z lekka porownaniu dlugosci horyzontalnej gorner rury to jest to tak:

16" - 550mm

18" - 570

20" - 590

22" - 610

Podaje poniewaz rzadko mozna znalezc to info, na lemonbike.eu wymiary sa tylko po dlugosci rury.

http://fotos-alt.mtb-news.de/fotos/showphoto.php/photo/357483

Chyba bedzie czarno-bialo, to jest Luzifer ale Angel ma taka sama kolorystyke farby z 08" ;)

Napisano

Może producent pomyśli nad tym na przyszły rok ;)

Też chciałbym zmienić ramkę na coś w miarę lekkiego. Używanych XTC do 'sell' jakoś tak nie widziałem. Tylko całe rowery. Wie ktoś ile może ważyć ta ramka w roz. 18" ? :no: i ile kosztować taka używka :wallbash:

Napisano

Używanych XTC do 'sell' jakoś tak nie widziałem. Tylko całe rowery. Wie ktoś ile może ważyć ta ramka w roz. 18" ? ;) i ile kosztować taka używka :no:

jeśli chodzi o XTCka to M jest w okolicach 18'

ile kosztuje używka tego nie wiem. kiedys na allegro była nówka za 1050pln.

Angel z piwotami i hakiem to ok 1570g w 18'

Napisano

Pozniej wysle zapytanie do lemona aby wreszcie mi powazyli ramki bez pivotow kilka sztuk to sobie zabookuje ktoras sztuke.

Pamietajcie ze odchodza pivoty. A w ogole musze ich zapytac czy nie bedzie nowej serii ram na 2010, bo moze beda nowe malowania i bez pivotow.

Napisano

jesli będzie nowa seria z pewnością już coś wiadomo. teraz jest pora na składanie zamówień przez sklepy więc dystrybutorzy już od jakiegoś czasu mają przygotowane oferty :)

Napisano

Ta rama aspiruje do miana ściganta, a to zwykły wyprostowany turysta. Co ewidentnie podkreślają pierwsze 3 fotki.

Rozmiar 18 " z hakiem waży 1550 gram. Używka? Myślę, że nie spotkasz. A jak by się trafiła to myślę, że w okolicach 500 zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...