Sorcerer Napisano 28 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Projekt w fazie rozwojowej. Obecnie mam jedynie mostek, ale podejrzewam ze kolo konca stycznia bede miec wiekszosc. Cel - maszyna do scigania w przyzwoitym budzecie i wadze. Waga Bikera 57-65kg, glownie dolna granica Wzrost 175cm Bardzo mile widziane uwagi na temat wybranych komponentow i ewentualnych zmian tu i tam. Czesci pogrubiona czcionka - waga rzeczywista. Bar Ends: (Rogi) Smica/Boplight/Con-Tec 58g Bottle Cage: (Koszyk na bidon) ??? Brake (Front): (Hamulec przedni) Avid Elixir R 375g (W planach wersja WHITE, na razie drogo - roznica 160zl miedzy silver a white wiec odpada) Brake (Rear): (Hamulec tylny) Avid Elixir R 385g Cables: (Pancerze i linki) Cassette: (Kaseta) XT 11-32T 264g Chain: (łanńuch) C9 275g Crankset: (Korby) SLX 890g Derlr (Front): (Przerzutka przednia) XT/XTR ~155g (Ciagle nie wiem w ktorej wersji) Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) Sram X9 227g Fork: (Widelec) FOX 100mm RLC 1575g Frame: (Rama) No saint Angel 18' 1550g (Bedzie bialy FOX od 1415Chris wiec wybiore nudna czarna ale kto wie) Grips: (Gripy) Handlebar: (Kierownica) KCNC Flat 600mm 25.4mm przycieta do 56/58cm 132g STOCK (Tutaj moze znajde alternatywe na cos innego) Headset: (Stery) VP-45AC 72g Pedals: (Pedały) Crank Brothers SL/Look quartz 266g Seat: (Siodło) Seatpost: (Sztyca) Smica Lite Pro 350mm 31.6mm 230g (Boje sie ze moze byc za krotka - jesli bede potrzebowac 400mm to pewnie sie pokusze o sztyce Luxtecha ~<140g) Shifters: (Manetki) Sram GripShift X0 193g Skewers: (Zaciski koł) Dartmoor Bolt-On 68g Spacers: (Podkładki pod mostek) Stem: (Mostek) Smica lite Pro 25.4mm 100mm 102g WAGA REAL ZE STALOWYMI SRUBAMI Tire (Front): (Opona przednia) Rocket Ron 2.1 410g Tutaj nadal zastanawiam sie nad innymi kombinacjami Tire (Rear): (Opona tylna) Rocket Ron 2.1 410g j.w Tubes: (Dętki) Maxxis Ultralight / Continental ~240g Wheel Front: (Koło przednie) 693g -Hub: (Piasta) Novatec D711 141g -Rim: (Obręcz) Mavic XC717 403g (Licze na mniej, moze beda lepsze sztuki w centrumrowerowe) -Spokes: (Szprychy) DT Revolution 142g -Nipples: (Nyple) DT Swiss Alu 10g -Rim tape: (Opaska) Wheel Rear: (Koło tylne) 829g -Hub: (Piasta) Novatec D712 277g -Rim: (Obręcz) Mavic XC717 404g -Spokes: (Szprychy) DT Revolution 142g -Nipples: (Nyple) DT Swiss Alu 10g -Rim tape: (Opaska) Wheels F+R 1522g Misc : (Inne) WAGA CALKOWITA bez siodła, gripow, podkladek i pancerzy katalogowo: ~9500g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 28 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Całkiem ładnie się zapowiada. Tylko czekać na zdjęcia, dalsze części i rzeczywistą wagę całego roweru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 28 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Nie myślałeś o jakieś ciekawszej ramce? :)np. http://allegro.pl/item829358758_rama_gary_fisher_marlin_disc_17_5_cala_nowa.html albo http://allegro.pl/item831547542_rama_xtc_2_5_m_unikatowe_malowanie_okazja.html albo http://allegro.pl/item823319797_mongoose_meteore_team_nowa_rama_orange.html trochę tego jest. Nie mówię, że No Saint jest zły ale może warto zainteresować się czymś bardziej oryginalnym Z tyłu daj Racing Ralpha, mi Rocket Ron całkowicie nie pasował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 28 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Zdecydowanie bardziej sprawdzoną i lepszą ramką będzie XTC. Ciekawe jaka waga w rozmiarze M i XL, bo mnie ten drugi interesuje. Giant z Foxem bedzie się bardzo dobrze prezentował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 28 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Co do ramy to oczywiscie zawsze sie mysli, ale budzetowo nie chce przekroczyc 5.5k na razie z caloscia i generalnie jesli juz wolalbym rame na gwarze. Na pewno rama bedzie jednym z ostatnich elementow, gdyz wszystko mocno zalezy od moich zarobkow - a tu stety zarobki mam od prowizji wiec moze byc super, a rownie dobrze moze byc tak jak zawsze Na razie i tak przekroczylem budzet, miala byc reba za ~700-800zl Ewentualnie jak bedzie dobrze z funduszami to zaszaleje i zamiast XC717 beda ZTR'y i/lub DT240 na tyl Inna sprawa jest ze kolorystyka XTC mi w ogole nie podchodzi, przynajmniej jesli chodzi o ramy dostepne w polsce - acz sa wersje ktore sa ladne. Na pewno jesli bedzie cos ciekawego to wezme zamiast sainta. Z checia wzialbym sama rame od Mongoosa 2007 Meteore elite, jest piekna i waga <1600g, ale to niestety nie jest sprawdzone. Pomaranczowy mongoose ogladalem na zywo z inzynierii z w/w linka paskuda Cube, author, odpada z tego samego powodu co XTC. Cube moze robic piekne ramy ale dlaczego reaction wyglada jak zabawka w porownaniu do LTD race candy blue z tego roku? Gary to klocek Troche marzy mi sie rama bergwerk'a mercury SL, waga ~1.250g przy rozmiarze M - ale ciezko to dostac, mialem okazje kupic caly rower na gwarze kolo sierpnia na tej ramie + SID WC carbon, full XTR + crossride'y ze wszystkim w stanie idealnym za 3000zl ale ktos mnie ubiegl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 28 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Tak w ogóle to sam zbieram fundusze na No Sainta Angela Za######iście by się komponował w twoim wypadku z białym foxem lub białą rebą + biały lakier na ramie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 28 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Grips: (Gripy) Accent Lite te krótsze to 11-12g. profilowane. mi bardzo odpowiadają Handlebar: (Kierownica) KCNC Flat 600mm 25.4mm przycieta do 56/58cm 132g STOCK (Tutaj moze znajde alternatywe na cos innego) BBB Fibertop. realnie 105g. miałem okazje kupić za 122pln. śmieszne pieniądze jak za w sumie sprawdzony i tak lekki produkt Shifters: (Manetki) Sram GripShift X0 193g co kto lubi. niedawno stałem się posiadaczem starszych 7.0 tych bez SRS. 148g. ładniejsze ( wg. mnie ) i podatniejsze na tuning niż X.0. obecnie 116g Zdecydowanie bardziej sprawdzoną i lepszą ramką będzie XTC. Ciekawe jaka waga w rozmiarze M i XL M to 1585g. z miskami, alu śrubką haka, alu piwotami i tą naklejką na dolnej rurze tylnego trójkąta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 28 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Czyli XL coś na poziomie 1700 . . . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 28 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Bottle Cage: (Koszyk na bidon) ??? tu może smud-carbon.eu ??? http://www.allegro.pl/item832824951_10g_koszyczek_smud_carbon_tune_schmolke_frm.html sam niedługo takiego posiądę co do XTCka. rama jest dość długa i chyba użytkownicy wybierają mniejszy rozmiar z długą sztycą. ja tak zrobiłem i kilku znajomych też. przy 175cm wzrostu S powinna być ok. a waga w dół ale widziałem tegorocznego Angela i rama jest naprawde ładna. ale XTC to XTC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 28 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 "S" w zyciu. Mam dosc dluga noge, jesli dobrze pamietam ~88cm i na scott Contessa 50 "M" dziewczyny jest tragedia, porownywalna dlugosc do "S" XTC jak i identyczne katy. Jezdzilem tez na tej contessie w rozmiarze "S" , chyba na wzrost <150cm bo dziewczyna tez narzekala (165cm wzrostu). Mierzylem sie tez dosc dlugo do Mongoose Meteore Elite 2007 , "M" i "L" wydaja sie bardzo dobre, wiec nawet moglbym rzec ze Saint w rozmiarze "20cali" moglby byc dobry na dlugosc, ale juz rura jest za wysoko prawdopodobnie, ale musze sprawdzic. Mysle ze 18 bedzie ideal z ciut dluzszym mostkiem niz 90mm. Najchetniej rame widzialbym w kolorze indygo badz ciemnego bzu w metaliku. Cos jak stary scott scale tylko bardziej podchodzacy pod fiolet anizeli czerwien. @ marsman bialy czy czarny angel? Ciezko znalezc dobre foty niestety z tymi ramami, a z checia chcialbym zobaczyc pare kombinacji kolorystycznych. Bialy amor + czarna rama + kokpit czarny + czerwone lub niebieskie dodatki Bialy amor + biala rama + kokpit czarny + czerwone lub niebieskie dodatki w postaci srub podkladek itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 28 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 http://www.team.marpar.com.pl/photos/b/472.jpg ten drugi rower to właśnie Angel. widać że nic nie widać ale na żywo ładnie się prezentował ogólnie rower w ciemnej tonacji. mi takie zestawinie przypadło do gustu. niestety niemam możliwości by go sfotografować bo jest troche dalej :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pichu Napisano 28 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Przykładowe foty Angelków Biały całkiem do mnie przemawia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 28 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Biały i czarny (1 i 3 zdjęcie) najładniejsze. Tylko Bomber z pierwszego zdjęcia psuje efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 28 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Ta rama jest dziwna jak dla mnie. Wysoki przekrok w większych rozmiarach + krótka górna rura - nie wróży nic dobrego Wyglądem to ona też nie grzeszy. Nie wiadomo też jak ze sztywnością. Czyli jednak używany XTC w moim przypadku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 28 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 +1 xtc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 28 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Ehm, jeśli mogę zasugerować, to nie bierz tego Angela. Geometrię ma taką "wyprostowaną", że... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 28 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Jakby ktos chcial z lekka porownaniu dlugosci horyzontalnej gorner rury to jest to tak: 16" - 550mm 18" - 570 20" - 590 22" - 610 Podaje poniewaz rzadko mozna znalezc to info, na lemonbike.eu wymiary sa tylko po dlugosci rury. http://fotos-alt.mtb-news.de/fotos/showphoto.php/photo/357483 Chyba bedzie czarno-bialo, to jest Luzifer ale Angel ma taka sama kolorystyke farby z 08" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 28 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 http://lemonbike.eu/product_info.php?products_id=1016 Mi się te ramy wizualnie podobają. Myślę, że ładniej będzie z tym minimalizmem przy większym rozmiarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 29 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Tylko strasznie w oczy kole mocowanie na Vki Bez tego i by było jakieś - 30 gram i duuużo ładniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kllnTToOn Napisano 29 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Może producent pomyśli nad tym na przyszły rok Też chciałbym zmienić ramkę na coś w miarę lekkiego. Używanych XTC do 'sell' jakoś tak nie widziałem. Tylko całe rowery. Wie ktoś ile może ważyć ta ramka w roz. 18" ? i ile kosztować taka używka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 29 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Używanych XTC do 'sell' jakoś tak nie widziałem. Tylko całe rowery. Wie ktoś ile może ważyć ta ramka w roz. 18" ? i ile kosztować taka używka jeśli chodzi o XTCka to M jest w okolicach 18' ile kosztuje używka tego nie wiem. kiedys na allegro była nówka za 1050pln. Angel z piwotami i hakiem to ok 1570g w 18' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 29 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Pozniej wysle zapytanie do lemona aby wreszcie mi powazyli ramki bez pivotow kilka sztuk to sobie zabookuje ktoras sztuke. Pamietajcie ze odchodza pivoty. A w ogole musze ich zapytac czy nie bedzie nowej serii ram na 2010, bo moze beda nowe malowania i bez pivotow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 29 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 jesli będzie nowa seria z pewnością już coś wiadomo. teraz jest pora na składanie zamówień przez sklepy więc dystrybutorzy już od jakiegoś czasu mają przygotowane oferty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 29 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Jeśli mogę coś doradzić, to warto sprawdzić przed zakupem ramy przybliżone sprzyjające geo, np http://www.competitivecyclist.com/za/CCM?PAGE=FIT_CALCULATOR_INTRO. No Sainty rzeczywiście są ładne i lekkie, ale niespecjalna ta geometria moim zdaniem, jeśli to ma być sportowy rower... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 29 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Ta rama aspiruje do miana ściganta, a to zwykły wyprostowany turysta. Co ewidentnie podkreślają pierwsze 3 fotki. Rozmiar 18 " z hakiem waży 1550 gram. Używka? Myślę, że nie spotkasz. A jak by się trafiła to myślę, że w okolicach 500 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.