Skocz do zawartości

[Gdynia] Bezpieczna górka?

quezak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie dość nietypowe. Mianowicie gdzie w Gdyni znaleźć można sporą, prostą drogę z górki z przyzwoitym asfaltem, ale w dość spokojnym miejscu i bez zbyt wielu wyjazdów z boków? Jak się nietrudno domyślić chodzi o górkę na której można bez obaw rozwinąć dużą prędkość :) U mnie na Obłużu mam sporo górek ale wiadomo - osiedla i wyjazdy, więc strach się rozpędzić porządnie...

Napisano

Asfaltów w Gdyni nie znam, ale mogę Ci powiedzieć, że jest jedna fajna asfaltowa górka w Gdańsku, z Moreny, w stronie Niedźwiednika. Spokojnie rozwinąłem 65km/h na Smart Samach 2.1, "bez rozbiegu". Z nim to można nawet rozwinąć pewnie co najmniej 80km/h, a jak masz opony szosowe to pewnie i więcej, zależnie od oporów powietrza

Napisano

W Gdyni najlepsze prędkości uzyskiwałem na ulicach łączących Witomino z główną częścią miasta, czyli na Małokackiej oraz Kieleckiej, chociaż nie pamiętam abym tą kiedyś zjeżdżał.

Napisano

W Rumi niedaleko Piekiełka na zachód od drogi Rumia-Łężyce w lesie jest asfaltowa droga zamknięta dla ruchu samochodowego (dawny dojazd do jednostki,teraz nieużywany).Można się tam spokojnie rozpędzić do prędkości powyżej 70km/h,więcej pewnie też w zależności od opon i przełożenia.Asfalt jest bardzo dobrej jakości bez dziur,na dole jest szlaban,a na górze ta droga łączy się w czerwonym szlakiem Wejherowskim TPK.Ja tam trenuje czasami podjazdy,bo nie wiem co miałoby dać zjeżdżanie z górki...???Rekordu świata prędkości na rowerze i tak nie pobijesz,ale za to piękne szlify kolarskie może złapiesz jak zaliczysz glebę:)Czego oczywiście nie życzę!

Napisano

O tamten zjazd w lezycach niezly jest. Podobny jest w dolinie radosci (chociaz nim bez sensu zjezdzac, po obok jest niebieski szlak :) ). A tak w Gdyni samej to polecam zjazd z Witomina w strone ciapkowa i stryjskiej. Szeroko, na poczatku w miare stromo, pozniej sie wyplaszcza. Dalej to zjazd w Debogorzu w strone Kazimierza, dosc krotki ale da sie rozpedzic, nawierzchnia asfaltowa. Jesli dalej w tamta strone jechac to jest podjazd a w druga strone zjazd z Mrzezina na dol, ale tam sporo ciezarowek jezdzi. Aaa jeszcze zapomnialbym o fajnym zjezdzie malo uczeszczanym do zrodla marii, jak wjezdzasz na Fikakowo, przejedziesz wiaduktem nad obwodowa i skrecisz w lewo to masz calkiem ostry zjazd.

W Sopocie petelki na reja, wjazd od siedziby TVP, calkiem sie mozna rozpedzic rowniez i ruchu tam nie ma.

Czyli najbardziej polecam:

Zjazd na Zrodlo Marii

Petelki w Sopocie

Napisano

w Gdyni to zjazd wielkopolskiej jest tam alejka rowerowa, chodź w sumie jest dość którka jeśli szukaj większego hardkoru to w Sopocie skrecasz w Reja, jedziesz prosto (jak cię asfalt prowadzi). W pewnym momencie jest rozwidlenie:

1. w lewo masz górkę dość stromą, ale krótką, z lekkimi łuczkami

2. w prawo masz lekką górkę, ale długą.

Tam po lewej miałem prawie 60km/h, a po prawej ok. 50km/h

Napisano

Jeżeli chodzi o bicie prędkości to polecam odjechać od Trójmiasta w strone Żarnowca,wjechać na zbiornik górny elektrowni szczytowo-pompowej i zjechać asfaltem do Czymanowej...długi zjazd mały ruch,ja miałem tam 82km/h na MTB a na szosówce pewnie można by dojść dużo więcej...tylko nie wjeżdżać na białe linie i naprawde uważać przy tej prędkości już ostro wynosi na łukach:)

• 2 miesiące temu...
Napisano

Dobry zjazd jest jak sie jedzie z Borodzieja w strone Gdanska ( 1 skręt w lewo po minięciu Borodzieja - droga asfaltowa ) 62kmp/h mialem , zamierzam poprawic.Po skręceniu jedziemy ok 500m , w tym pokonujemy 1 górkę i dojezdzamy do szlabanu i zdjazdu do Sopotu.Zjazd ma kilka lekkich zakretow.

• 3 tygodnie później...
Napisano

w Gdyni to zjazd wielkopolskiej jest tam alejka rowerowa, chodź w sumie jest dość którka

aktualnie odradzam wielkpolska, mieszkam przy "wyplaszczeniu" (okolice Orlenu), niestety aktualnie sciezka jest w fatalnym stanie, tzn asfalt i kostka sie miejscami pozapadaly po zimie (w dwoch miejscach zrobily sie dziury glebokie na okolo metr, wprawdzie juz to wylatali ale ciagle trzeba uwazac).

Troche lepiej jest nizej, zjezdzajac w dol od orlenu po minieciu swiatel jest dosyc fajna prosta, rowno (uwaga na pokrywy studzienek, wystaja!) ale niestety jest krotko i konczy sie paskudnym wyjazdem (zaslonietym krzakami) za ktorym zaraz zaczyna sie prawdziwy HC, czyli chodnik z plyt ukladanych chyba za gierka.

Natomiast moge polecic ulice ktorej nazwy niestety nie znam, wjezdza sie w gore na plyte redlowska i tam jest taki fajny zjazd w strone redlowa, wyjazdy z osiedli sa tylko po prawej stronie i do tego bardzo dobrze widoczne wiec w razie czego jest wystarczajaco duzo czasu by sie zatrzymac.

wydaje mi sie że chodzi o Redłowską ale nie jestem pewien do końca, musiałbym się tam przejechać i zobaczyć ... a niestety aktualnie umieram w domu z temperaturą :bye2:

http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=54.495634,18.548545&daddr=&hl=en&geocode=&mra=mi&mrsp=0&sz=16&sll=54.495842,18.547647&sspn=0.008511,0.01929&ie=UTF8&t=h&z=16

• 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano

Zjazd koło Źródła Marii - 64 km/h

ul 23 marca od Leśnika w kierunku centrum - 66km/h

zjazd z Moreny do Niedźwiednika główną drogą - jechałem tam bez licznika ale można bić rekordy :P wada - duży ruch

zjazd z Karwin w kierunku centrum - duży ruch ale jaka prędkość

O ulicy Reja to chyba każdy słyszał - 58km/h, oczywiście tym mniej stromym zjadem, bo ten większy jest dla szaleńców :P

• 2 tygodnie później...
Napisano

albo trochę kręto z Koleczkowa w stronę pustek cisowskich.

tam jest spoko tylko spory ruch - kilku mnie obtrąbiło, jak ja tego nienawidzę!

jeszcze jest fajna górka jadąc do źrodła Marii od strony Fikakowa tam spokojnie można wyciągnąć 70 km/h i ścigać się z babciami na obwodnicy :wallbash: tylko trzeba hamować, bo ten piękny asfalt kończy się nagle kocimi łbami. Ruch - znikomy.

Napisano

Moje typy

na północ od Gdyni:

- Połchowo - Reda Rekowo - na końcu jest przejazd kolejowy z linią helską

- Mrzezino - skrzyżowanie na końcu

- Żarnowiec elektrownia wodna - kręta

- Dębogórze - Dębogórze Wybudowa - mało użytkowane tory na końcu

Gdynia:

- zjazd z Obłuża Kwiatkowskiego do świateł z Unruga,

- zjazd z Obłuża Benisławskiego do Stolarskiej

- zjazd z Witomina na Redłowo

- zjazd z Witomina na Wzgórze

- zjazd z Dąbrowy na Mały Kack

Gdańsk

- ulica Pana Tadeusza w Gdańsku - krótka droga pośród zabudowy między Chełmem a Siedlcami ale 50 tam wyciągnąłem na oponach górskich, na końcu ostry zakręt na 20-30km/godz

- Słowackiego (nocą)

- Spacerowa (nocą)

Kaszuby:

- Szemud - Wejherowo - prawie 170 metrów różnicy wysokości, głównie z górki http://www.bikemap.net/route/632133

Napisano

gj5, borowka - takie prędkości to na kolarkach co najwyżej a nie na góralach z grubymi oponami. Sprawdźcie czy Wam liczniki nie zawyżają wartości.

Napisano

gj5, borowka - takie prędkości to na kolarkach co najwyżej a nie na góralach z grubymi oponami. Sprawdźcie czy Wam liczniki nie zawyżają wartości.

Sprawdziłem z GPSem i motorem kumpla (to ostatnie tylko w zakresie do 47 km/h) i generalnie błąd mam +- 1km/h :) I potwierdzam, górka na Źródle Marii przy zjeździe od Fikakowa pozwala na uzyskanie prędkości ponad 60km/h nawet na MTB ze stosunkowo grubymi oponkami.

• 3 tygodnie później...
Napisano
Wyświetl postUżytkownik Specjal dnia 01 wrzesień 2010 - 10:39 napisał

Sprawdziłem z GPSem i motorem kumpla (to ostatnie tylko w zakresie do 47 km/h) i generalnie błąd mam +- 1km/h :) I potwierdzam, górka na Źródle Marii przy zjeździe od Fikakowa pozwala na uzyskanie prędkości ponad 60km/h nawet na MTB ze stosunkowo grubymi oponkami.

Wszystkie podane przeze mnie prędkości uzyskane na Krossie Level A6 na standardowych 2.1 ;)

Licznik mam jak najbardziej ok

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...