Skocz do zawartości

[kominiarka+okulary=ciemność]

GMark

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy ktoś z Was może ma jakiś pomysł jak uniknąć zaprowywania okularów podczas jazdy w kominiarce.

Ze wzgl. zdrowotnych niestety w tym sezonie muszę używać kominiarki do porannych jesiennych jazd a nie mogę sobie odpuścić jeżdżenia w ogóle- brak jazdy mnie zabija :-)

Problem jest tego typu że ciepłe, wilgotne powietrze wydychane podczas jazdy dostaje się pod okulary a wtedy zachodzą parą i nic nie widać.

Może pomogły by gogle które uniemożliwiłyby migracje pary od spodu pod okular?

pozdrawiam

Powłoka anty-parująca na okularach ma to do siebie, że się zużywa, niestety. No chyba, że jakieś wyjątkowo drogie modele mają trwałą powłokę. Z doświadczenia powiem, że spray do czyszczenia okularów, który ma powstrzymywać parowanie działa średnio - pary jest mniej, ale i tak przeszkadza.

Próbował ktoś anty-pary w sprayu do szyb samochodowych? Trochę się obawiam czy będzie bezpieczna dla oczu i skóry.

Spróbuj zapoznać się z technologią goggle

ponieważ są liderem w robieniu gogli narciarskich ich technologia na rower wydaje się mieć sens! uzywam ich letnich okularów i bardzo sobie chwalę - trwałość i ergonomię. No i ceny nie są z kosmosu!

Wyglądają naprawdę przyzwoicie.Muszę się wybrać do jakiegoś sklepu i sprawdzić to namacalnie :-)

pozdrawiam

w tej chwili korzystam z okularów Uvex Racer niestety nie są "kompatybilne" z moja kominiarką Scott Wind Warrior Hood. Być może okulary f-my Goggle T415 z kolekcji zimowej spełnią oczekiwania. Wygląda,że mają wokół oczu uszczelnienie co może zapobiec parowaniu. Nie mówiąc o systemie Fog-Block.

Problem może być z dostępnością poszczególnych modeli w sklepach stacjonarnych. Latem jak szukałem ich letniej oferty to w całym Trójmieście była biedna. Zaryzykowałem i kupiłem on-line i okazały się rewelacyjne.

Co do systemu z uszczelnieniem to wydaje się to jedyny pomysł godny rozpatrzenia. Jakbyś kupił, któryś z modeli daj znać jak się spisują.

Na pewno usatysfakcjonuje cie jakość wykonania. Kwestia dopasowania to już często kwestia bardzo indywidualna.

• 2 tygodnie później...

nie wsunąłem moich Uvex'ow do końca na nos pozostawiając odp. przestrzeń między twarzą a okularami i jakoś da się jeździć bez mgły przed oczami.

Jest to oczywiście półśrodek, który jak każdy nie może być zadowalający i ostateczny

Niestety jak pisałeś dostępność okulaow goggle jest kiepska, również w Pozaniu. Czekam teraz na info ze sklepu aż dojadą.

pozdrawiam

• Mod Team

Tak sobie przypominam że podczas nauki jazdy mój instruktor wspominał, że nie używa jakichś tam specyfików by szyby nie parowały tylko smaruje szyby Ludwikiem(taki płyn do mycia naczyń ;) ). W sensie - na gąbkę, gąbką po szybie i ręcznikiem papierowym do sucha. Wczoraj przeczytałem ten wątek i dziś widziałem tego gościa więc mi się przypomniało. Myślę że taki domowy sposób może się sprawdzić.

p.s. od Ciebie będzie zależało jaki smak (kolor) wybierzesz :D

Najlepsze zawsze będą gogle dzięki swojej wentylacji

natomiast co do okularów to jest kilka patentów

już wymienione płyny do okularów pływackich

i do masek nurkowych tam też występuje problem

zaparowania oraz odsunięcie okularów nieco od twarzy.

Jak jesteśmy w terenie i nic nie pomaga to stary

patent nurkowy może uratować w okularkach sprawę.

Poślinić palec i delikatnie rozsmarować na wewnętrznej

części okularów. Zanim nie pojawiły się te preparaty

przeciw zaparowaniu masek na treningu nurkowym,

czy przed nurkowaniem w terenie,

wszyscy pluli :-) i smarowali wnętrza masek przed wejściem

do wody.

Jacek

Generalnie skrapla sie gwaltownie ochlodzona para wodna z wydechu. W szeszlym roku jak jezdzilem jakis czas z kominiarka to sprawdzalo sie naciagniecie kominiarki az do dolu okularow, tak zeby prawie nie dostawalo sie zimne powietrze. Wtedy para sie tak szybko nie schladzala i po kilkudziesieciu sekundach zaparowanie przechodzilo.

• 10 miesięcy temu...
  • Mod Team

widzę że temat powrócił. Zapomniałem w ubiegłym roku dodac że po tym jak napisałem posta(tego o płynie do mycia naczyń) sprawdziłem to na własnych okularach. Działa, niczym nie szkodzi to moim oczom(po kilku godzinach nie szczypie ani nic). Powłoka utrzymuje się dośc długo. Polecam.

p.s. Pur też działa :icon_wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...