plechu500 Napisano 25 Listopada 2009 Napisano 25 Listopada 2009 witam Mam zamiar kupić krossa A6 tylko nie moge się zdecydować czy wystarczą hamulce V-brake czy dołożyć i kupić disc. Na dzień dzisiejszy jestem laikiem odnośnie wiedzy na ten temat słyszałem tylko , że v-ki są bardzo tanie w eksploatacji, ale jak to sie ma do żuzycia, konieczności regulacji i obsługiwań. Jak częto i ile to kosztuje dotyczy konkretnych hamulców tych rowerów A6
netta1987 Napisano 25 Listopada 2009 Napisano 25 Listopada 2009 to zależy w jakich warunkach Błotno pogodowych chcesz je użytkować
gdy Napisano 25 Listopada 2009 Napisano 25 Listopada 2009 jak zamierzasz jeździć duzo po błocku to tylko tarczówki
netta1987 Napisano 25 Listopada 2009 Napisano 25 Listopada 2009 v-ki ja uznaje tylko dla tego iż są tanie no może jeszcze temu że nie piszczą przy deszczu ale i tak wole tarcze
afly Napisano 25 Listopada 2009 Napisano 25 Listopada 2009 v-ki ... nie piszczą przy deszczu A to już zależy od okładzin, moje piszczały
mati199 Napisano 25 Listopada 2009 Napisano 25 Listopada 2009 Zdecydowanie Vki. Chyba, że zostawisz koła (mówię o wersji disc) i zmienisz standardowe hamulce na coś lepszego. Bo Tektro Auriga Comp to nie są najwyższych lotów
rastatajm Napisano 25 Listopada 2009 Napisano 25 Listopada 2009 Bierz z tarczówkami. To prawda, że może akurat te nie są jakieś najwyższej jakości ale dają radę w sensie przyzwoitej modulacji i wystarczającej siły hamowania. Ja złapiesz zajawkę to se najwyżej zmienisz na jakieś Avid lub inne... Przy tarczówkach nie myślisz tak często o problemach z biciem na kołach, masz lepszą kontrolę na wymgających trasach czy też na błocie itd
Fludi Napisano 25 Listopada 2009 Napisano 25 Listopada 2009 W sensie tego roweru, bardziej opłacalny jest zakup A6 z V-kami Avida SD7, niż spora dopłata do tarczy Tektro.
huba Napisano 25 Listopada 2009 Napisano 25 Listopada 2009 W sensie tego roweru, bardziej opłacalny jest zakup A6 z V-kami Avida SD7, niż spora dopłata do tarczy Tektro. Hej, Ja mam A6 2009 na v-kach i powiem, ze ogolnie jest bardzo zadowolony, choc zdarzayly sie momenty gdzie zalowalem, ze nie dolozywlem do tarczowek (ktorych nie kupilem, ze wzgledu na dosc ich niski model). ogolnie polecam wymiane okladzin na czerwone tudziez czerwono/czarne i jest OK jesli nie bedzie jezdzil caly czas po blocie. plus v jest to ze sa tansze a amorek i rama jest przygotowana na uzycie discow, wiec jesli poczujesz naprawde potrzebe tarczowek to mozesz sobie zmienic !! przynajmniej takie jest moje zdanie
rastatajm Napisano 25 Listopada 2009 Napisano 25 Listopada 2009 Weźcie jeszcze pod uwagę piasty pod tarczę...
inesse Napisano 25 Listopada 2009 Napisano 25 Listopada 2009 A jeśli różnica w cenie między tarczówkami a V-kami wynosi 150zł to czy warto dołożyć i wziąć tarczówki?
Fludi Napisano 26 Listopada 2009 Napisano 26 Listopada 2009 Tektro to nie są tarczówki górnych lotów, co nie zmienia faktu że mnóstwo na nich jeździ i nie narzeka na nie, a nawet sobie je chwali. W A4 są też takie i niby się nieźle spisują... Ja tam bym wolał i tak nawet wybrałem kupując A6 porządne V-ki Avida SD7. Jakby zamiast tych Tektro były np.: Juicy 3 to wtedy bym nie wahał się z ich z wyborem
gdy Napisano 26 Listopada 2009 Napisano 26 Listopada 2009 juicy 3 i tekro aquila cenowo są niemal identyczne i z ich działaniem jest podobnie.
Fludi Napisano 26 Listopada 2009 Napisano 26 Listopada 2009 Ale gdybyś miał je kupować to który byś wybrał? Sądzę, że Juicy 3...
rastatajm Napisano 27 Listopada 2009 Napisano 27 Listopada 2009 Miałem okazję jeździć na obu wymienionych hamulcach i powiem, że siła w sumie była podobna, modulację lepszą miały Juicy, ale w tektro podobała mi się twarda klamka.
Crazyk Napisano 27 Listopada 2009 Napisano 27 Listopada 2009 Ujeżdżam te tarczówki od jakiegoś czasu. Uważam, że za tą cenę nie są złe - na pewno lepsze od wszystkich vbrakeow, na których miałem okazje jeździć. Z czasem warto kupić lepsze klocki (organiczne nie są najlepsze..)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.