Schwefel Napisano 28 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Jeszcze małe pytanie do użytkowników Saintów - jak twarda jest klamka i co się dzieje z hamulcami w niskiej temperaturze? W zeszłą zimę jeszcze nie miałem Saintów ale przy obecnej temperaturze nie widzę żadnej różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 28 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 A czym różni się klamka XT od Sainta? Podaje więcej płynu albo ma większy zbiorniczek wyrównawczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 29 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Zacząłem czytać coraz to więcej na temat saintów i chyba w końcu kupie, nie znalazłem tylko odpowiedzi na temat klamek. Manetki mam XTR'a i tak samo klamki też bym chciał mieć XTR'a, na tył pójdzie zacisk XTR, ale z przodu chciałbym dać zacisk sainta i nie wiem po prostu jak będzie zachowywał się z klamką XTR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 29 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Klamka Saint jest identyczna z wyglądu jak XT, po za kolorem oczywiście Shimano są modułowe. Jednak nie wiadomo jak się zachowa klamka dedykowana do 2 tłoczków z 4 tłoczkami. Ale co to za problem i na tył dać Sainta z tarczą 140 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 29 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Aktualnie mam LXy tył tarcza 160 przód 180. Z hamulców nie jestem zbytnio zadowolony, nie wiem o co chodzi Tobie z tym saintem z tyłu; chyba, że proponujesz bym z tyłu też założył zacisk sainta. Napisałem wyżej, że na tył wejdzie XTR razem z klamką XTR'a. Właściwie dobrze daje radę lx i kto wie czy nawet jego bym nie zostawił i zmienił tylko samą klamkę z lxa na xtr. Rozchodzi mi się głównie o przód i połączenie klamki XTR z zaciskiem Saint - tarcza 180 no i to co piszesz mati : "klamka dedykowana do 2 tłoczków z 4 tłoczkami" . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 29 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Jak idziesz w light to bierz XTR i po problemie. Z tego co się orientuje to w Poznaniu niziny więc nie wiem po co ci z przodu Saint ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 29 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 W terenie podczas zjazdu LX ma problem może faktycznie z siantem przesadziłem ale skoro ma super modulacje o czy wspomniał Schwefel to czemu nie. Od przybytku głowa mnie nie zaboli. XTR'a wybrałem ponieważ mam już manetki XTR'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 29 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 XTR'a wybrałem ponieważ mam już manetki XTR'a. To akurat najmniejszy problem. Aaa nie tylko Shimano produkuje hamulce PS.: Na jakich klockach masz te LX ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 29 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Pół-metaliki accenta przód, tył żywiczne Shimano. Wiadomą sprawą jest też, że Shimano nie jest głównym producentem ham. Co się zaś tyczy reszty to za dobrze nie znam. LX są moimi pierwszymi hydraulikami i jeżdżę na nich już od dwóch lat, trochę mi się szczerze powiedziawszy znudziły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 1 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Mogę mieć Avida Code 5 z tarczą XT 203mm i adapterem za 450zł z gwarancją. Brać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 trochę drogo jak za używkę. Tu masz za 497 nowiutki http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_HAMULEC+CODE+5+AVID.html?PT=53117996&PZTA=A&HNT=T&PD=53010574&WSZDZ=T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 1 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Mówię o nowym z Synkrosu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Code byłby najodpowiedniejszy do ogólno pojętego Enduro/AM. Zastanów się jednak czy nie dołożyć do Code bez 5 Poczytaj testy obydwu i przekonasz się, czy warto czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Code akurat niczym nie różni się w działaniu od Code 5. Ale regulacja Pad-adjust faktycznie się przydaje, więc hmm.. Twój wybór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Z panieńskiego punktu widzenia zwykły Code jest po prostu dużo ładniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 1 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Podobno tak jak w J7 ustawia się to raz i potem nie korzysta. Łożyskowana klamka to też fajny bajer ale nie zamierzam płacić za to aż tyle. Może jak się kiedyś urwie przy dzwonie to kupię od Code. Już postanowione, pozostaje tylko poczekać na święta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 13 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Plany się trochę zmieniły, chcę jednak wybrać pomiędzy czymś lżejszym; Elixir R i Oro K18. Oba hamulce mogę kupić na miejscu w bardzo rozsądnej cenie. Najchętniej usłyszałbym opinię kogoś kto jeździł na obu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SierakMaster Napisano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Kolega ma 203 tarczę, a wy się czepiacie jak chcę założyć 180 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Ale chłopie nie do tego amora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XxUzixX Napisano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Jak ja mam Rock Shox Tora RS, taki sam jak kolega wymienil i mam w nim włożoną tarcze 180mm, i jak na razie sprawuje się perfekcyjnie. I pytałem w sklepie rowerowym i spokojnie można nawet 203mm włożyć bez żadnych obaw. Ja jeżdżę w Dualu czasami nawet lekkie DH i wszystko się trzyma Moja hydraulika to SLX. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.