Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] wybór kompletu za ok. 700zł

Timon92

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poszukuję hamulców tarczowych do enduro/zjazdu. Mam teraz Avidy SD7 z klamkami FR5 i siła hamowania jest po prostu zbyt mała. Od hamulców oczekuję dużej mocy, dobrej modulacji i łatwości serwisu. Nie toleruję gumowych klamek jak np. w SLX. Kupiłbym tylko przedni ale nowa rama pewnie nie będzie miała mocowania pod V więc jestem zmuszony kupić oba. Co myślicie o zakupie BB7 na tył? Natomiast na przód nie mam kompletnie pomysłu. Wiem tylko że tarcza ma być na CL i ma być większa niż 160mm. Mój amortyzator to SR Tora więc powinien przetrzymać nawet 203mm. Podam parę propozycji przedniego hamulca.

1. Formula Oro k18 - ok. 400zł, akurat pasuje mi to że sprzedają bez tarczy i adaptera

2. Avid Juicy 5 - tanie i mają dobre opinie ale jakoś do mnie nie przemawiają, szczególnie że nie wiedomo na jaki egzemplarz się trafi (zapowietrzony, słabe uszczelki itp.)

3. Avid Elixir R - podobno ma problemy z tłoczkami w klamce i nie pasuje do tarcz Shimano na pająku

4. Avid Code 5 - ok. 450zł z gwarancją, poza tym nie wiem o nich nic oprócz tego że są mocne

5. Shimano XT - jedni mówią że tak, inni że nie. Ciężko dowiedzieć się o nich czegoś konkretnego. Wiem tylko że za ok 450zł mógłbym go mieć z przewodem w stalowym oplocie dzięki któremu klamka jest mega twarda.

To chyba na tyle, mam nadzieję że pomożecie mi w wyborze.

Napisano

Amor to RS Tora ale nie mogłem już tego edytować jak zauważyłem. Sainta nie brałem pod uwagę bo jest dość drogi, a potrzebuję jeszcze do niego tarczę i adapter. Co do SLX - jeździłem, klamka prawie dotyka palców na kierownicy przy mocniejszym naciśnięciu. Andrew uświadomił mnie że potrzebuję czegoś mocniejszego typu Code 5/Elixir. Jeśli XT dorównuje im siłą to mógłbym go wziąć z lepszym przewodem. Ktoś ma jeszcze jakieś propozycje? Fajnie by było gdyby do hamulca były tanie i łatwo dostępne części zamienne.

Napisano
Co do SLX - jeździłem, klamka prawie dotyka palców na kierownicy przy mocniejszym naciśnięciu

Nie zachęcam cię do SLX w Enduro, ale gwarantuję ci, że dobrze zalane i odpowietrzone nie mają takiego problemu :thumbsup:

Napisano

Nie wiem jak SLX, ale LXów ponoć nie idzie super odpowietrzyć, zawsze zostaje jakiś malutki pęcherzyk powietrza przy tłokach na zacisku, tak słyszałem i nie wiem czy to się tyczy ogólnie shimano czy tylko LXów. Mam LXy i mogę potwierdzić, że klamki nie są super twarde, ale nie są aż tak miękkie ja opisuje Timon92.

Napisano

hayes storker trail- komplet w bike-center za 599 zł, z tarczami 180/160, jak dla mnie cena/jakość bomba, a i opinie ma nienajgorsze ten hampelek

Napisano

Nie jestem przekonany do Hayesów, myślę że nie ja jedyny. Co wybralibyście z tych 4 (wszystkie na tarczach 203)?

1.Shimano Saint (używany)

2.Avid Elixir R

3.Avid Code 5

4.Formula Oro K18?

Napisano

Nie zachęcam cię do SLX w Enduro, ale gwarantuję ci, że dobrze zalane i odpowietrzone nie mają takiego problemu :P

jesli to kwestia zalania to znaczy ze wszystkie hample shimano sprzedawane w detalu są zle zalane i zapowietrzone. ;)

najmniej gummibearowe klamki mialy deore 525 potem juz coraz gorzej he he.

odpowietrzałem 525 kilkakrotnie - z bardzo dobrym skutkiem, dwa razy 535 z podobnym jedno xt08 mimo odpowietrzenia mają klameczki jak bungee :D ciekawe bylo to ze z przewodami w oplocie - fibrax - przedni dzialal jeszcze gorzej, mimo ze przewody były drożne :)

jak ktoś lubi gumki recepturki - proszę bardzo, shimano jest stworzone dla niego.

Napisano

Sam kiedyś chciałem sainta na przód, ale martwi mnie jego waga.

Z tymi klamkami gumowymi też słyszałem i zastanawiam się czy w XTRach i Saintach, sytuacja wygląda podobnie.

Na razie brak siana spowodował opóźnienie paru spraw, ale chciałem złożyć zestaw klamki XTR i zaciski Sainta.

Napisano

Nie zachęcam cię do SLX w Enduro, ale gwarantuję ci, że dobrze zalane i odpowietrzone nie mają takiego problemu :)

Też jestem tego zdania. Fabryczne zalanie nadaje się tylko na śmietnik. Wszystkie nowe Shimano musiałem ponownie przelewać żeby dobrze działały.

Najtwardszą klamkę miał faktycznie 525, tu pełna zgoda z Tobo. Saint na klamkach XT jest pod tym względem gorszy od 525 ale znacznie lepszy od LX i XT. Co do mocy to jest faktycznie mocny jak na tarczę 160mm, wywala z siodła jednym palcem ale przecież nie o to chodzi. Ja kupiłem Sainta, bo ponoć czterotłoczkowce mają lepszą modulację i to się sprawdziło bo Saint ma fenomenalną modulację.

Napisano

Po zagłębieniu się w problem miękkich klamek Shimano dowiedziałem się, że prawdopodobnie jest to wina stosowania przez sprzedawców z Allegro najtańszych przewodów. Pomacałem trochę XT i SLX w różnych sklepach i te które były składane przez sklep były twarde (coś pomiędzy Juicy i K18). Natomiast te przy seryjnych rowerach i hamulce kolegi z Allegro były tak miękkie, że można było dotknąć klamkami palców pozostających na kierownicy.

Z Avidami jest taki problem, że nie wiadomo gdzie kupić żeby miały gwarancję. W Cykloturze niby dołączają polską gwarancję ale Harfa jej nie uznaje. Chyba sobie je odpuszczę. Zostają Shimano i Formule. Czyli 3 opcje:

1. XT z przewodem w oplocie

2. Saint

3. Formula

Jeszcze małe pytanie do użytkowników Saintów - jak twarda jest klamka i co się dzieje z hamulcami w niskiej temperaturze?

Napisano

Z Avidami jest taki problem, że nie wiadomo gdzie kupić żeby miały gwarancję. W Cykloturze niby dołączają polską gwarancję ale Harfa jej nie uznaje. Chyba sobie je odpuszczę.

Uznaja, wszystko wyjasnione w temacie o elixirach, ostatnie 2-3 strony.

http://www.forumrowerowe.org/topic/52584-hamulce-avid-elixir-vs-juicy-7/page__st__260__p__644339entry644339

Niestety znalazłem zapisek w karcie gwarancyjnej, że zgłoszenia reklamacyjnego klient dokonuje w punkcie zakupu(sklepie partnerskim) i dopiero ten sklep wysyła hamulec do Harfy.

Oni są naprawdę chorzy..

To i tak przeciez bez roznicy bo na rozpatrzenie reklamacji, jak i naprawe maja taki sam termin. To ze cos najpierw przeplywa przez sklep, potem do dystry nie jest niczym specjalnym.

Zakladajac, ze sklep naprawi w swoim zakresie, i nie daj hamulec i tak trafi do harfy potem czy cos w tym stylu - zas sama harfa odmowi warunkow gwarancji gdyz byl naprawiany np. w cykloturze wczesniej, to cyklotur odpowiada bezposrednio przed Toba za niezgodnosc towaru z umowa i sa za przeproszeniem wycackanii na wlasny rachunek.

Napisano
W Cykloturze niby dołączają polską gwarancję ale Harfa jej nie uznaje

Nie tyle co nie uznaje, tylko sklep mówi co innego i dystrybutor co innego. W razie czego wysyłasz do Cykloturu i masz wszystko w pompie, jako oficjalny partner Harfy mają obowiązek je przyjąć.

Pamiętaj, że hample Shimano są modułowe i możesz walnąć np. klamki SLX z przewodem w oplocie + zacisk XT itd itp.

Napisano

Jeśli już to klamki XT z zaciskami od SLX. Chciałbym coś co ma naprawdę dużą siłę i dalej nie wiem na co się zdecydować, czy Formule można porównać do Sainta/Elixira?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...