Timon92 Napisano 25 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Poszukuję hamulców tarczowych do enduro/zjazdu. Mam teraz Avidy SD7 z klamkami FR5 i siła hamowania jest po prostu zbyt mała. Od hamulców oczekuję dużej mocy, dobrej modulacji i łatwości serwisu. Nie toleruję gumowych klamek jak np. w SLX. Kupiłbym tylko przedni ale nowa rama pewnie nie będzie miała mocowania pod V więc jestem zmuszony kupić oba. Co myślicie o zakupie BB7 na tył? Natomiast na przód nie mam kompletnie pomysłu. Wiem tylko że tarcza ma być na CL i ma być większa niż 160mm. Mój amortyzator to SR Tora więc powinien przetrzymać nawet 203mm. Podam parę propozycji przedniego hamulca. 1. Formula Oro k18 - ok. 400zł, akurat pasuje mi to że sprzedają bez tarczy i adaptera 2. Avid Juicy 5 - tanie i mają dobre opinie ale jakoś do mnie nie przemawiają, szczególnie że nie wiedomo na jaki egzemplarz się trafi (zapowietrzony, słabe uszczelki itp.) 3. Avid Elixir R - podobno ma problemy z tłoczkami w klamce i nie pasuje do tarcz Shimano na pająku 4. Avid Code 5 - ok. 450zł z gwarancją, poza tym nie wiem o nich nic oprócz tego że są mocne 5. Shimano XT - jedni mówią że tak, inni że nie. Ciężko dowiedzieć się o nich czegoś konkretnego. Wiem tylko że za ok 450zł mógłbym go mieć z przewodem w stalowym oplocie dzięki któremu klamka jest mega twarda. To chyba na tyle, mam nadzieję że pomożecie mi w wyborze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
accentinferno Napisano 25 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 avid code:) ciężkie ale mocne:) modulacja w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 25 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Żeby było jasne - Code 5 to klamka od Juicy i zacisk od Code. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
accentinferno Napisano 25 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 sorry niedoczytałem myslałem ze piszesz o normalnych code:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 25 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Nie toleruję gumowych klamek jak np. w SLX Jeździłeś na nich ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 25 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Timon92 popraw nazwę amora. avid j7 teraz są tanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 25 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Na tył można dać BB5/BB7, a na przód coś lepszego typu: Avid Elixir czy Formula oro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 25 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 A czemu nie wzięłeś pod uwagę Sainta ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 25 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Amor to RS Tora ale nie mogłem już tego edytować jak zauważyłem. Sainta nie brałem pod uwagę bo jest dość drogi, a potrzebuję jeszcze do niego tarczę i adapter. Co do SLX - jeździłem, klamka prawie dotyka palców na kierownicy przy mocniejszym naciśnięciu. Andrew uświadomił mnie że potrzebuję czegoś mocniejszego typu Code 5/Elixir. Jeśli XT dorównuje im siłą to mógłbym go wziąć z lepszym przewodem. Ktoś ma jeszcze jakieś propozycje? Fajnie by było gdyby do hamulca były tanie i łatwo dostępne części zamienne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 25 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Co do SLX - jeździłem, klamka prawie dotyka palców na kierownicy przy mocniejszym naciśnięciu Nie zachęcam cię do SLX w Enduro, ale gwarantuję ci, że dobrze zalane i odpowietrzone nie mają takiego problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 25 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Nie wiem jak SLX, ale LXów ponoć nie idzie super odpowietrzyć, zawsze zostaje jakiś malutki pęcherzyk powietrza przy tłokach na zacisku, tak słyszałem i nie wiem czy to się tyczy ogólnie shimano czy tylko LXów. Mam LXy i mogę potwierdzić, że klamki nie są super twarde, ale nie są aż tak miękkie ja opisuje Timon92. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rainier Napisano 26 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 hayes storker trail- komplet w bike-center za 599 zł, z tarczami 180/160, jak dla mnie cena/jakość bomba, a i opinie ma nienajgorsze ten hampelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 27 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Nie jestem przekonany do Hayesów, myślę że nie ja jedyny. Co wybralibyście z tych 4 (wszystkie na tarczach 203)? 1.Shimano Saint (używany) 2.Avid Elixir R 3.Avid Code 5 4.Formula Oro K18? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychoo Napisano 27 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 ORO K18 ,ale nie jestem obiektywny sam mam ORO K18,nigdy nie zawiodły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 27 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Jestem za Saintem. Co 4 tłoki to nie 2 Popytaj Schwefela jak tam z nimi on je ma Klamka to samo co XT, zacisk ofc inny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 27 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Nie zachęcam cię do SLX w Enduro, ale gwarantuję ci, że dobrze zalane i odpowietrzone nie mają takiego problemu jesli to kwestia zalania to znaczy ze wszystkie hample shimano sprzedawane w detalu są zle zalane i zapowietrzone. najmniej gummibearowe klamki mialy deore 525 potem juz coraz gorzej he he. odpowietrzałem 525 kilkakrotnie - z bardzo dobrym skutkiem, dwa razy 535 z podobnym jedno xt08 mimo odpowietrzenia mają klameczki jak bungee ciekawe bylo to ze z przewodami w oplocie - fibrax - przedni dzialal jeszcze gorzej, mimo ze przewody były drożne jak ktoś lubi gumki recepturki - proszę bardzo, shimano jest stworzone dla niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 27 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Sam kiedyś chciałem sainta na przód, ale martwi mnie jego waga. Z tymi klamkami gumowymi też słyszałem i zastanawiam się czy w XTRach i Saintach, sytuacja wygląda podobnie. Na razie brak siana spowodował opóźnienie paru spraw, ale chciałem złożyć zestaw klamki XTR i zaciski Sainta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 28 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Nie zachęcam cię do SLX w Enduro, ale gwarantuję ci, że dobrze zalane i odpowietrzone nie mają takiego problemu Też jestem tego zdania. Fabryczne zalanie nadaje się tylko na śmietnik. Wszystkie nowe Shimano musiałem ponownie przelewać żeby dobrze działały. Najtwardszą klamkę miał faktycznie 525, tu pełna zgoda z Tobo. Saint na klamkach XT jest pod tym względem gorszy od 525 ale znacznie lepszy od LX i XT. Co do mocy to jest faktycznie mocny jak na tarczę 160mm, wywala z siodła jednym palcem ale przecież nie o to chodzi. Ja kupiłem Sainta, bo ponoć czterotłoczkowce mają lepszą modulację i to się sprawdziło bo Saint ma fenomenalną modulację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 28 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Po zagłębieniu się w problem miękkich klamek Shimano dowiedziałem się, że prawdopodobnie jest to wina stosowania przez sprzedawców z Allegro najtańszych przewodów. Pomacałem trochę XT i SLX w różnych sklepach i te które były składane przez sklep były twarde (coś pomiędzy Juicy i K18). Natomiast te przy seryjnych rowerach i hamulce kolegi z Allegro były tak miękkie, że można było dotknąć klamkami palców pozostających na kierownicy. Z Avidami jest taki problem, że nie wiadomo gdzie kupić żeby miały gwarancję. W Cykloturze niby dołączają polską gwarancję ale Harfa jej nie uznaje. Chyba sobie je odpuszczę. Zostają Shimano i Formule. Czyli 3 opcje: 1. XT z przewodem w oplocie 2. Saint 3. Formula Jeszcze małe pytanie do użytkowników Saintów - jak twarda jest klamka i co się dzieje z hamulcami w niskiej temperaturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 28 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Z Avidami jest taki problem, że nie wiadomo gdzie kupić żeby miały gwarancję. W Cykloturze niby dołączają polską gwarancję ale Harfa jej nie uznaje. Chyba sobie je odpuszczę. Uznaja, wszystko wyjasnione w temacie o elixirach, ostatnie 2-3 strony. http://www.forumrowerowe.org/topic/52584-hamulce-avid-elixir-vs-juicy-7/page__st__260__p__644339entry644339 Niestety znalazłem zapisek w karcie gwarancyjnej, że zgłoszenia reklamacyjnego klient dokonuje w punkcie zakupu(sklepie partnerskim) i dopiero ten sklep wysyła hamulec do Harfy. Oni są naprawdę chorzy.. To i tak przeciez bez roznicy bo na rozpatrzenie reklamacji, jak i naprawe maja taki sam termin. To ze cos najpierw przeplywa przez sklep, potem do dystry nie jest niczym specjalnym. Zakladajac, ze sklep naprawi w swoim zakresie, i nie daj hamulec i tak trafi do harfy potem czy cos w tym stylu - zas sama harfa odmowi warunkow gwarancji gdyz byl naprawiany np. w cykloturze wczesniej, to cyklotur odpowiada bezposrednio przed Toba za niezgodnosc towaru z umowa i sa za przeproszeniem wycackanii na wlasny rachunek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 28 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 W Cykloturze niby dołączają polską gwarancję ale Harfa jej nie uznaje Nie tyle co nie uznaje, tylko sklep mówi co innego i dystrybutor co innego. W razie czego wysyłasz do Cykloturu i masz wszystko w pompie, jako oficjalny partner Harfy mają obowiązek je przyjąć. Pamiętaj, że hample Shimano są modułowe i możesz walnąć np. klamki SLX z przewodem w oplocie + zacisk XT itd itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 28 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Jeśli już to klamki XT z zaciskami od SLX. Chciałbym coś co ma naprawdę dużą siłę i dalej nie wiem na co się zdecydować, czy Formule można porównać do Sainta/Elixira? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 28 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Porównywanie Elixira z czmykolwiek innym na oryginalnych klockach jest bez sensu. Elixir ma w oryginale metale . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 28 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Formula i Saint też mają metale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 28 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Zgodzę się właśnie sprawdziłem : Sintered and comfort pads available as spare - Formula K18 Ale za to już SLX i XT to organiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.