Skocz do zawartości

[tarcze is6] Jakie?

Gość R3surrection

Rekomendowane odpowiedzi

Gość R3surrection
Napisano

Witam, jakie tarcze is6 najlepiej wspólgrają z klockami avida elixira R? rozmiar 160/140 albo 160/160, nie chciałbym spadku siły hamowania w stosunku do tarcz xtr

mają być lekkie 70-100gram

Napisano

Elixir ma wąskie klocki. Spokojnie nadadzą się tutaj:

- Avid G3

- shimano XT http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_TARCZA+HAMULCA+SM-RT75+SHIMANO.html?PT=53036012&PZTA=8&HNT=T&PD=53010576&WSZDZ=T

- hope SAW : http://www.allegro.pl/item802576262_tarcza_160mm_hope_saw_nowa.html

Niewskazane są :

- hayes

- tektro

- accent blade oraz zwykła falowana

- dartmoor nano

- bbb powerstop

Ja bym wziął Hope. G3 potrafi wpadać w rezonans tak jak starsze G2.

XT będzie gorzej czyścić się z błota.

Gość R3surrection
Napisano

a ja właśnie na nano się decydowalem powoli :)

Napisano

A jak to wyglada w przypadku poczciwych Juicy 5? Mam oryginalne tarcze G2CS ale są beznadzieje, obie już się pogięły i od początku wydają dziwne dźwięki, nie mowiac o tym ze jedna ma fabryczne bicie góra/dół. Jedyny plus że siła hamowania jest dobra.

Gość R3surrection
Napisano

jakie będą objawy założenia np nano do elixira? nie ukrywam że zwykle shimano wyglądają pokracznie i odpadają w przedbiegach. Słabsze hamowanie czy inne szarpania etc? wtedy dałbym zwyczajnie rozmiar większe

Napisano

Dopóki będziesz delikatnie hamować - będzie OK. Przyciśniesz mocniej - zacznie wyrywać widelec. Bardzo nieprzyjemne i niebezpieczny rezonans, który działa wybitnie destrukcyjnie na amortyzator i upośledza trakcję przedniego koła.

Napisano

madek Do juicy najlepsze będą Hayesy lub shimano niskiej grupy(bo są szerokie i grube).

Całkiem nieźle sprawują się tarcze Accenta http://www.velo.pl/www/produkt/?m=1&pk=24&id=1313

Tak więc raczej hayes, ale koniecznie NOWA tarcza. Z używkami bywa różnie, zwłaszcza jeżeli użyszkodnik stosował klocki metaliczne.

A biorąc pod uwage również wage? Avidowskie G2CS ważą 105g i wolałbym żeby tej wagi nie przekraczać już :D

Napisano

pozwloe sobie na mala reklame :D

mam na sprzedaz nowe i wystawiam paragon lub fakture (tzw moj brat)

Tarcze alligator 160 mm

waga to o ile pamietam 85 gram ze srubkami

sam moj brat je ma w juicy 5 albo 7 i hamuja zaj...... ;P

wiec jak cos to zapraszam na priv :D

pozdro

Napisano

Mam pytanko, czy tarcza Alligator Wind Cutter 160mm będzie pasować do hamulców BB7?

Klocki mają odpowiednio szerokość okładziny 29mm i 15mm.

Napisano

Mam pytanko, czy tarcza Alligator Wind Cutter 160mm będzie pasować do hamulców BB7?

Klocki mają odpowiednio szerokość okładziny 29mm i 15mm.

Będzie, ale nie spodziewaj się płynnego hamowania.

Napisano

Będzie, ale nie spodziewaj się płynnego hamowania.

Co masz na mysli?

Ścigam się i hample muszą hamować, ale jak coś z nimi nie tak, to poszukam innych. Teraz mam G2, ale już trochę przejechały i czas wymienić na nowe ;)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Andrew widzę, że siedzisz troszkę w hamulcach :D Powiedz czy zgrają mi tarcze 160 mm hope floating z Ultimate'ami ??

pozdr.

Zgrają się i to znakomicie. Prawdopodobnie trzeba będzie przyciąć "wąsy" klocków bo mogą haczyć o pająk.

• 5 tygodni później...
Napisano

Podłączę się do tematu...

Zamierzam kupić tarcze Alligator Windcutter 160/160 do nowych Avidów Elixirów. Będą ze sobą współpracować, czy będą problemy (np. uczucie "szarpania" przy hamowaniu albo ocieranie tarcz)?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...