Gość R3surrection Napisano 25 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Witam, jakie tarcze is6 najlepiej wspólgrają z klockami avida elixira R? rozmiar 160/140 albo 160/160, nie chciałbym spadku siły hamowania w stosunku do tarcz xtr mają być lekkie 70-100gram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 25 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Elixir ma wąskie klocki. Spokojnie nadadzą się tutaj: - Avid G3 - shimano XT http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_TARCZA+HAMULCA+SM-RT75+SHIMANO.html?PT=53036012&PZTA=8&HNT=T&PD=53010576&WSZDZ=T - hope SAW : http://www.allegro.pl/item802576262_tarcza_160mm_hope_saw_nowa.html Niewskazane są : - hayes - tektro - accent blade oraz zwykła falowana - dartmoor nano - bbb powerstop Ja bym wziął Hope. G3 potrafi wpadać w rezonans tak jak starsze G2. XT będzie gorzej czyścić się z błota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 25 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 a ja właśnie na nano się decydowalem powoli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madek Napisano 25 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 A jak to wyglada w przypadku poczciwych Juicy 5? Mam oryginalne tarcze G2CS ale są beznadzieje, obie już się pogięły i od początku wydają dziwne dźwięki, nie mowiac o tym ze jedna ma fabryczne bicie góra/dół. Jedyny plus że siła hamowania jest dobra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 25 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 madek Do juicy najlepsze będą Hayesy lub shimano niskiej grupy(bo są szerokie i grube). Całkiem nieźle sprawują się tarcze Accenta http://www.velo.pl/www/produkt/?m=1&pk=24&id=1313 Tak więc raczej hayes, ale koniecznie NOWA tarcza. Z używkami bywa różnie, zwłaszcza jeżeli użyszkodnik stosował klocki metaliczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 25 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 jakie będą objawy założenia np nano do elixira? nie ukrywam że zwykle shimano wyglądają pokracznie i odpadają w przedbiegach. Słabsze hamowanie czy inne szarpania etc? wtedy dałbym zwyczajnie rozmiar większe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 25 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Dopóki będziesz delikatnie hamować - będzie OK. Przyciśniesz mocniej - zacznie wyrywać widelec. Bardzo nieprzyjemne i niebezpieczny rezonans, który działa wybitnie destrukcyjnie na amortyzator i upośledza trakcję przedniego koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 25 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Zwykłe Shimano wygląda beznadziejnie i zapewne to kloce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 25 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Zwykłe Shimano wygląda beznadziejnie i zapewne to kloce. Akurat mam taką tarczę (RT75) - 115.8g, więc lekka nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madek Napisano 26 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 madek Do juicy najlepsze będą Hayesy lub shimano niskiej grupy(bo są szerokie i grube). Całkiem nieźle sprawują się tarcze Accenta http://www.velo.pl/www/produkt/?m=1&pk=24&id=1313 Tak więc raczej hayes, ale koniecznie NOWA tarcza. Z używkami bywa różnie, zwłaszcza jeżeli użyszkodnik stosował klocki metaliczne. A biorąc pod uwage również wage? Avidowskie G2CS ważą 105g i wolałbym żeby tej wagi nie przekraczać już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalek940 Napisano 26 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 pozwloe sobie na mala reklame mam na sprzedaz nowe i wystawiam paragon lub fakture (tzw moj brat) Tarcze alligator 160 mm waga to o ile pamietam 85 gram ze srubkami sam moj brat je ma w juicy 5 albo 7 i hamuja zaj...... ;P wiec jak cos to zapraszam na priv pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@lek Napisano 30 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Mam pytanko, czy tarcza Alligator Wind Cutter 160mm będzie pasować do hamulców BB7? Klocki mają odpowiednio szerokość okładziny 29mm i 15mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 30 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Mam pytanko, czy tarcza Alligator Wind Cutter 160mm będzie pasować do hamulców BB7? Klocki mają odpowiednio szerokość okładziny 29mm i 15mm. Będzie, ale nie spodziewaj się płynnego hamowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalek940 Napisano 30 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 bedzie pasowac i bedzie fajnie chamowac pozniewaz klocki bb7=jucy 3/5/7 moj brat posaida juicy 5 i hamuje zaj..... a wazy 87 kg przy 160 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@lek Napisano 30 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Będzie, ale nie spodziewaj się płynnego hamowania. Co masz na mysli? Ścigam się i hample muszą hamować, ale jak coś z nimi nie tak, to poszukam innych. Teraz mam G2, ale już trochę przejechały i czas wymienić na nowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 30 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 To może znowu postawić na G2, albo zaszaleć z G3 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@lek Napisano 30 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 W sumie chyba tak zrobię, bo boje się, że te Aligatory za szybko zjedzą mi klocki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 30 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Mam dwie tarcze G2CS. Jedna nówka (przejechane 2 km), druga ma 1400 km na żywicznych klockach. Więcej na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipps Napisano 30 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 A jakie tarcze na 6 śrub polecicie do Shimano SLX do roweru do XC dla bikera 92-95 kg który po górach nie śmiga? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 30 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 XT 160mm http://www.allegro.pl/item837050172_nowa_tarcza_shimano_deore_xt_sm_rt75_6_srub_160mm.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mloody Napisano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Andrew widzę, że siedzisz troszkę w hamulcach Powiedz czy zgrają mi tarcze 160 mm hope floating z Ultimate'ami ?? pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Może Hope Mono Mini Pro ? 78 gram 160 mm Standardowe tarcze z Juicy Ultimate różnią się czymś od tych z 7,5 czy nawet 3 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mloody Napisano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Tarcza o której pisałem jest częścią hampli hope mono mini pro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Andrew widzę, że siedzisz troszkę w hamulcach Powiedz czy zgrają mi tarcze 160 mm hope floating z Ultimate'ami ?? pozdr. Zgrają się i to znakomicie. Prawdopodobnie trzeba będzie przyciąć "wąsy" klocków bo mogą haczyć o pająk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Specjal Napisano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Podłączę się do tematu... Zamierzam kupić tarcze Alligator Windcutter 160/160 do nowych Avidów Elixirów. Będą ze sobą współpracować, czy będą problemy (np. uczucie "szarpania" przy hamowaniu albo ocieranie tarcz)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.