netta1987 Napisano 24 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 witam chciał bym się poradzić znawców w dziedzinie grawitacji o rower full do skoków (lekki fr) jaki wybrać mam możliwość nabycia Giant Reign 2 rocznik 2008 za 4500zł prawie nowy KONA COILAIR z allegro Cannondale Moto 5 Bike - 2009 z usa Pytanie brzmi jakie zawieszeni/rama jest lepsze oraz jak z ich trwałością i drugie jak się spisuje w giantach marcok 55 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 24 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Częściowo na to pytanie odpowie ci DAMIAN24. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 24 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 A więc tak: odnośnie Reigna to w modelu 2008 nie było marcoka 55 tylko XC600 TST2 który jest niestety straszną porażką i nie nadaje się do FR(ledwo do enduro), jednak Reign jako rower jest bardzo dobry, możesz nim zaliczać spokojnie 2m dropy a przy lepszej technice nawet 4metrowe. Reign nieźle składa się w zakrętach i możesz go ostro pocisnąć, zawieszenie chodzi płynnie i nie buja(co jest dla mnie największą zaletą). W Reignie jeżeli chcesz go używać do zjazdów musisz z marszu wymienić sztyce bo ta montowana oryginalnie jest za długa i nie da się jej schować do końca co przeszkadza w balansowaniu ciałem. Geometria moim zdaniem jest bardzo dobra do zjazdów, po przechyleniu się dobrze nad tylne koło nie wyrzuca cię przez kierownice nawet na prawie pionowych ściankach. Wysoko umieszczony suport pomaga w pokonywaniu korzeni i kamieni(bardzo ciężko o nie zahaczyć), jednak i tak bardzo łatwo je przeskoczyć bo rower łatwo odrywa się od ziemi(wystarczy ciut bardziej podpompować amorki). Rozmiar ramy jeżeli chcesz go używać do skoków to max. M bo przy większych jeżeli nie masz wzrostu koszykarza będziesz miał problemy. O Konie nic ci nie napisze ale siedząc na Cannondalu czułem się gorzej, ma on niby więcej skoku ale pozycja na nim jest przynajmniej dziwna i taka bardziej AM/Enduro niż enduro/FR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 24 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 to czekam na opinie użytkowników kony na fullu i canodów. giant ponoć z nich najniższą masę ma i bardzo mocny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
supakro Napisano 27 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 dzisiaj dostałem paczkę z koną stinky six, kosztuje 4514zl z wysyłką po przecenach cena bardzo dobra, a rowerek prezentuje się pięknie. co do jazdy to napisze jutro jak wrócę z gór. skok by ci odpowiadał przód 160 tył 150, moim zdaniem do fr i en idealny. z tego co dziś te parę km zrobiłem to nie pompuje a zawieszenie pracuje całkiem ok. jak byś chciał coś więcej wiedzieć to daj znać jutro napiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 28 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 poproszę o recenzje tej kony może sie dowiem coś ciekawego choć nie ukrywam że wolał bym jakąś przedstawioną po 1k km albo więcej ale pierwsze odczucia też są istotne wpadł mi w oko jeszcze taki spec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 28 Listopada 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Klaniam, Co do Speca. Horst to bardzo fajny system zawieszenia jednak darowalbym sobie ten konkretny model gdyz jest tam wsadzony wlasny specowski tlumik. Zdecydowanie gorszy niz Fox we wspolpracy. Generalnie nie zastanawialbym sie tylko bral Regine. Najbardziej zaawansowany system zawiasu. Armata i Kon to jednopunktowce... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 28 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 czyli jak na razie giant jest najlepszą opcją a co sądzicie o modelu na 2010 też 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 29 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 2010 jest o tyle lepszy, że ma od razu z przodu Foxa Floata ze skokiem 15cm a w poprzednich modelach był 140mm(więc teraz jest ciut zmieniona geometria - moim zdaniem na lepszą),ma lepsze hamulce bo Avid 3 jest lepszy od Hayes Stroker(które no cóż średnio zadowalają pracą), niestety jest droższy a resztą części się nie różni od poprzednich modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 29 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 ale cena chyba jest adekwatna do tego co prętuje bo kusi mnie dozbierać kasę i kupić 2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amtbs Napisano 29 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Hej, też przymierzam się do zakupu reigna 2 z 2010 roku, ale wydaje mi się, że to rama przeznaczona bardziej do enduro niż lekkiego FR. Do skoków bardziej nada się Reign X, tak przynajmniej wynika z opinii rider'ów znalezionych na anglojęzycznych forach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 29 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 netta1987 cena Reigna 2010 jest adekwatna do tego co jest w nim podczepione. amtbs zależy jakie skoki chcesz wykonywać, jeżeli chcesz poskakać np. na dirtowych hopkach i poszaleć na 3m dropach w zupełności wystarczy zwykły Reign, który ma niższą mase a co za tym idzie łatwiej na nim wykonywać jakieś ewolucje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 29 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 DAMIAN24 popieram a poza tym ja mieszkam w takim miejscu iż mi zwykła 2 starczy bo już x2 to jak dla mnie trochę za dużo do dojazdów na miejsce zabaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amtbs Napisano 30 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 no nie wiedziałem, że ten sprzęt daje takie mozliwości... Czy FOX RP23 to wytrzyma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 30 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 u mnie jak na razie wytrzymuje i nie mam z nim problemów , a sprzęt faktycznie jest niepozorny a daje duże możliwości jeszcze dodam, że nawet straszą, że wózki karbonowego XTR Shadow się łamią a u mnie jakoś nie ma problemu>>> zmierzam do tego, że rzeczy wyglądające niepozornie mogą być całkiem wytrzymałem tak samo jest z Reignem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 30 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 u mnie jak na razie wytrzymuje i nie mam z nim problemów , a sprzęt faktycznie jest niepozorny a daje duże możliwości Napisz tylko ile ważysz, bo z tego co pamiętam ze zlotu to do najcięższych nie należałeś. Przy moich 85kg nie odważyłbym się używać Reign'a do czegoś więcej jak enduro (mam na myśli skoki rzędu 3m, o których pisałeś wyżej (btw.. chyba nie mówisz o 3 m w pionie? )).. Chociaż to oczywiście subiektywna opinia, bo ja ogólnie staram się używać sprzętu zgodnie z przeznaczeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 30 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 ważę 70kg + plecak 5kg, ale używam Reigna zgodnie z przeznaczeniem i tak chodziło mi o 3m w pionie - oczywiście nie na płaskie tylko na dobrą pochyłość (a w poziomie to nie czuć nawet hmmm... długich gapów), poza tym te 3m to też już po prostu blokada psychiczna na Reignie, gdybym podczepił do niego mocniejsze koła i damper FOX DHX AIR to spokojnie można pozwolić sobie na jeszcze więcej. Na PB można znaleźć jak goście latają takie rzeczy na Trancach X dobrze przygotowanych no ale cóż ja chyba bym sobie na to nie pozwolił i nie mam aż tak "miękkiej" techniki kilka przykładów: http://www.pinkbike.com/photo/2939022/ http://www.pinkbike.com/photo/2939034/ http://www.pinkbike.com/photo/2938992/ http://www.pinkbike.com/photo/2938932/ miłego oglądania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 30 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 nie no wiadomo, że grunt to dobra technika - bo to i na sztywniaku można skakać wtedy ładnie. Ja nie mam doświadczenia w dziedzinie grawitacyjnej chyba, że uskoki na trasie do pół metra. Także pytałem z ciekawości. Sam miałem kupić Reign'a ale trafił się okazyjnie GT force. Więc na nowy sezon zobaczymy czym to się je Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 3 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 A jaka cena tego GT i jak ci się nim jeździ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Ramkę kupiłem używaną i przełożyłem resztę gratów z mojego poprzedniego bika. Co do pracy ramy cokolwiek będę mógł powiedzieć dopiero na wiosnę, na nowy sezon, gdyż teraz z racji studiów nie mam kompletnie czasu na rowerowanie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.