Skocz do zawartości

[zacisk hamulca] śruby mocujące zacisk PM

stefanX

Rekomendowane odpowiedzi

Kupuję adapter PM/PM przedniego hamulca tarczowego avid 185mm. Sprzedawca nie załącza śrub w komplecie.

Z kupnem śrub (zwykłych po kilka groszy) nie ma problemu.  

Chciałbym natomiast wiedzieć, czy śruby nie będą się luzowały samoistnie, gdy wkręcę je bez użycia kleju, którym oryginalnie są pokryte śruby (jak na załączonym rys.)

avid185mmpp.jpg

Podsumowując: liczę na wypowiedź kogoś, kto potwierdzi, lub zaprzeczy temu, że śruby mocujące zacisk hamulca tarczowego luzują się samoistnie.

Ostatnio zastanawiałem się i wydaje mi się, że zamiast takiego adapteru możemy użyć kilka podkładek pod m6 wyjdzie taniej, gorzej może będzie wyglądać. Co do poluzowania to zdarza się np u mnie, że przy ostrym hamowaniu z dużej prędkości czy podczas dużego obciążenia, zacisk trochę przesunie się. Muszę wówczas ustawić go na nowo by była równa odległość z dwóch stron pomiędzy klockiem a tarczą.

• Mod Team

Ostatnio zastanawiałem się i wydaje mi się, że zamiast takiego adapteru możemy użyć kilka podkładek pod m6 wyjdzie taniej, gorzej może będzie wyglądać.

Zauwaz ze ten adapten nie bez powodu ma tekie dość masywne łączenie miedzy otworami, jest dodakowe usztywnienie. Przy tych "podkładkach" dzwignia robi sie duzo wieksza, bez zadnego wzmocnienia a siły na hamulcu sa wystarczające to łamania tanszych widelców...wiec mysle ze po jakims czasie mogło by wrwać/urwac sruby mocujące przy mocniejszych hamowaniach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...