Skocz do zawartości

[trening] podstawa

Tankian

Rekomendowane odpowiedzi

jest problem... :/ na razie zapisy z treningów są na bikebrother.com ale nie wiem czy będąc niezarejestrowanym można je przeglądać. Zresztą to jest chyba bardzo niewygodne. Dlatego mam do was pytanie.

Jaki sposób będzie lepszy niż bikebrother?

Myślałem nad stworzeniem własnej strony www. Ale dodawanie codziennie nowej strony jakoś nie podoba mi się, za dużo czasu by mi to zabrało. Tu przychodzi na myśl jakiś blog.

I jeszcze jedno. Jakie informacje chcieli byście zobaczyć z takiej relacji z treningu?

Możesz zrobić stronkę w php, wtedy nie musisz tworzyć za każdym razem wszystkiego od nowa :confused: Albo załóż sobie konto na bikestats.pl :)

Osobiście to chciałbym wiedzieć hmmm... w sumie takie podstawowe dane: że rower/bieganie/basen czy co tam, średnie tętno, dane z licznika (czas, dystans, prędkość), w jakiej strefie się utrzymujesz (np. w okolicach LT), jakie miałeś założenia na dany trening (np. interwały po 'x' razy po 'y' sekund), co trenowałeś (np. wytrzymałość siłową), w jakim terenie (np. podjazdy 10% asfalt albo płasko jak stół w terenie). Nie wiem, co uznasz za ważne to napiszesz :) Możesz też notować warunki pogodowe, tj. temperatura, wiatr ;)

może jeszcze napiszę jak mam strefy w pulsometrze zaprogramowane :D

hz-109-139

fit-139-159

pz-159-199

A co do relacji z treningów to należy traktować maksymalne wartości z dużym przymrużeniem oka. Ponieważ

-nie ja jeden mam pulsometr sigma pc-15 w klubie i czasem potrafi zsumować dwie opaski

-Czasem puls bardzo wysoki pojawi się podczas bardzo krótkiego sprintu(mam tu na myśli głownie wysiłek inny niż rower). Mój organizm ma taką charakterystykę, że bardzo szybko rośnie i spada mi puls. Zwróciłem na to ostatnio uwagę, że np. zejście z 150 do 109 (tu przy brzuszkach) to spada mi w ciągu 7-10 sekund. I nie jest to wpływ formy. Ponieważ szybkość zmiany pulsu nie zmienia się w sezonie jedynie jego zakres (tu z powyżej wymienionego przykładu z 150 do np. 93 a nie 109)

• 3 tygodnie później...

A jak byście ocenili moje treningi mające przygotować mnie do sezonu?

Mianowicie:

Poniedziałek 45min na rowerku stacjonarnym, 4km biegu po płaskim

Wtorek co drugi tydzień siłownia 45 min ćwiczenia mięśni dwugłowych i czworogłowych serie z przerwami na rowerek stacjonarny

Środa 45min na rowerku stacjonarnym, 4km biegu po płaskim

Czwartek wolne

Piątek 45min na rowerku stacjonarnym tempo średnie, 4km biegu po płaskim

Sobota 1,30 na stacjonarnym, spacer około 12km

Niedziela 1h na stacjonarnym

Nie mogę określić tempa bo nie mam pulsometru. Trenuję na szosie. Intensywniej jeżdżę od roku w tym sezonie przejechałem jakieś 6 tys.km w obecnym chce przejechać zdecydowanie więcej. Na szosie na dystansach do 80km spokojnie utrzymywałem średnie w granicach 30-33kmh. W tym roku czeka mnie kilka może kilkanaście wyścigów.

a gdzie rozwoj gornej czesci ciala? slabe plecy, czy barki tez ograniczaja wyniki...osobiscie jestem zwolennikiem teorii zaczerpnietej m.in. z dojrzewania zerwanych owocow...na miesniach wyglada to tak, ze inne trenowane miesnie wysylaja 'sygnal' pozostalym 'wy tez rosnijcie', trening samych nog na silowni moze skonczyc sie tragicznie, oczywiscie nie w takim wymiarze, jak twoj - 2x w miesiacu

zeby oceniac konkretniej - jakie postawiles sobie cele, w jakie dystanse celujesz

Od maja chciałbym już robić powyżej 300km tygodniowo. Dystanse na wyścigach wyniosą około 50-90km w peletonie. Chciał bym jak najlepiej jeździć na podjazdach, być przystosowanym do długiej jazdy na stojąco. Chciałbym też w okresie letnim spokojnym tempem przejechać dwukrotnie powyżej 200km jednorazowo. Jakie ćwiczenia byś polecał na rozwinięcie górnej części ciała?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...