koziat Napisano 23 Listopada 2009 Napisano 23 Listopada 2009 Chciałbym prosić was o pomoc w doborze kilku części. Do tej pory jeździłem głównie w FR(nieraz lekkie DH)dlatego mam lekkie problemy z doborem części do XC Postawiłem sobie na cel złożyć rower na nowy sezon puki co udało mi się zdobyć następujące części rama dartmoor4x amortyzator xcr lo klamkomanetki lx przerzutka tył lx lub slx(mam ja w swoim drugim rowerze więc modę ja zamienić) przerzutka przód slx mostek race face pro korba FC-M442 na octalink suport BB-ES25 piastę przód lx tył deore pozostałe części jeszcze nie są kupione i tu zaczyna się moje pytanie ,,jakie i czy to co do tej pory złożyłem trzyma się kupy?
MichalK Napisano 23 Listopada 2009 Napisano 23 Listopada 2009 Chcesz jeździć na tej ramie XC ? Proponowałbym wymienić na ramę przeznaczoną do XC.
Schwefel Napisano 23 Listopada 2009 Napisano 23 Listopada 2009 Sprzedaj ramę i kup coś pokroju Accenta El Nino.
koziat Napisano 23 Listopada 2009 Autor Napisano 23 Listopada 2009 rama wydaje mi się że nie jest zła wziąłem ją co prawda dlatego że jest długa lekka i dosyć sztywna a do tego kupiłem ją za 100zł w stanie prawie nie używanym od kolegi i w tej cenie nic lepszego raczej bym nie znalazł.Mam co prawda jeszcze swoją ramę od hexagona v3\4. zapomniałem napisać resztę części nad którymi ,,myślałem,, aby kupić\zmienić kaseta lx łańcuch lx\deore kierownica dm maraton mostek ritchey pro sztyca RUVATIV XR SINGLE CLAMP siodełko nie mam zielonego pojęcia opony kenda karna 26x2.0 kevlar gripy ritchey WCS ale co jest nie tak z tą ramą??
Biera Napisano 23 Listopada 2009 Napisano 23 Listopada 2009 kąty nie nadają się do jeżdżenia w xc umęczysz się, a nigdzie nie zajedziesz
koziat Napisano 23 Listopada 2009 Autor Napisano 23 Listopada 2009 to hexagon lepszy? a pozostałe części dobre?
Schwefel Napisano 23 Listopada 2009 Napisano 23 Listopada 2009 Hexagon to typowy rower po bułki i do rekreacji, więc do jakiejś mniej ambitnej jazdy lepiej się nada niż ten Dartmoor.
trakk Napisano 23 Listopada 2009 Napisano 23 Listopada 2009 rama - wersja budżet rama 2 - coś z wyższej półki z zawieszeniem tył plusem jest to, że na rower.com.pl możesz negocjować ceny, jest duży wybór osprzętu. Możesz cały rower złożyć taniej o kilka-kilkanaście procent. Kryzys mamy, grypę mamy, trzeba oszczędzać
Mod Team IvanMTB Napisano 23 Listopada 2009 Mod Team Napisano 23 Listopada 2009 rama - wersja budżet Kokaina jako rama do XC... Wesole pomysly masz kolego bardzo sympatyczny... Szacunek... I.
Fludi Napisano 23 Listopada 2009 Napisano 23 Listopada 2009 Nie no ta rama dartmoor'a to centralnie odpada, jak i ta kokainka Lepsza będzie już ta od hexagon'a... Ale jak nie chcesz przepłacać to kup sobie ramę tak jak ktoś wcześniej pisał Accent El Nino albo Author Vision Traction czy Context. Na pewno będą one lepszą bazą wyjściową niż ten Kross, pozostałe części są nawet w miarę. Siodełko jakieś San Marco powinno Ci spasować.
koziat Napisano 23 Listopada 2009 Autor Napisano 23 Listopada 2009 szczerze mówiąc trochę mnie teraz załamaliście bo chciałem sobie złożyć jakiś w miarę lekki rowerek a ta rama to była podstawą do wszystkich moich planów no ale cóż. Ta rama accent'a to jakaś w miarę dobra jest czy proponujecie ją bo mało kosztuje bo jak już zaszła taka sytuacja to bym wolał sprzedać moje ramy i dołożyć do czegoś lepszego tak do 600-700zł
manta980 Napisano 23 Listopada 2009 Napisano 23 Listopada 2009 Jak chcesz złozyc rower do xc nisko budzetowy to kup odpowiednia rame np: Mój odnośnik lub lepsze modele a4 lub a6 a osprzet to mozesz kupowac na allegro z licytacij bedzie zdecydowanie taniej A co bym kupowal i w jakiej kolejnosci to: Rama,amor,koła,naped,gumy,kokpit
Fludi Napisano 23 Listopada 2009 Napisano 23 Listopada 2009 szczerze mówiąc trochę mnie teraz załamaliście bo chciałem sobie złożyć jakiś w miarę lekki rowerek a ta rama to była podstawą do wszystkich moich planów no ale cóż. No cóż... Nie ma ram uniwersalnych do wszystkiego A ramka Accenta jest w porządku, chociaż wg. chyba lepsze byłyby te Authora. No chyba, że chcesz wydać większą kasę na ramę to Poison Zyankali czy E605 albo Cube Reaction.
koziat Napisano 23 Listopada 2009 Autor Napisano 23 Listopada 2009 no nad ramą będę musiał jeszcze siąść i pomyśleć ale to jak będę miał ''jakąś'' kasę. chciałem się jeszcze was zapytać jakie pedały spd w granicach cenowych do 100zł? Mam dwa typy PD-M520 albo PD-M505
Fludi Napisano 23 Listopada 2009 Napisano 23 Listopada 2009 Dołóż jakieś 50zł i zakup 540, o wiele lepiej się sprawdzą niż te, które podałeś.
koziat Napisano 23 Listopada 2009 Autor Napisano 23 Listopada 2009 tylko jak czytałem oponie o 540 to podobno strasznie szybko padały i są podobno dosyć ciężkie. To będą moje pierwsze spd'ki to myślę że nie muszą być nie wiadomo jakie
kosciczek Napisano 23 Listopada 2009 Napisano 23 Listopada 2009 Jeśli chodzi o ramy to użytkownicy naprawdę dobrze tobie radzą. Mój kolega kupił w zeszył roku ramę właśnie Accenta El Nino i na bazie tej ramy składał sobie rower. Póki co jest z niej zadowolony, rama jak w tej cenie to nie jest za ciężka i ma ładne malowanie. W sprawie pedałów SPD to według mnie możesz śmiało brać PD-M520 bo sam na takich śmigałem, co nie zmienia fakty że M540 będą troche lepsze (droższe). Na koniec dobra rada - Allegro, allegro i jeszcze raz allegro i aukcje z licytacją a zaoszczędzisz naprawdę sporą sumę. Życzę miłego i owocnego szuknia.
mati199 Napisano 23 Listopada 2009 Napisano 23 Listopada 2009 Co do 520 vs 540. Z wyglądu podobne, w środku zupełnie co innego
kosciczek Napisano 23 Listopada 2009 Napisano 23 Listopada 2009 Fakt podobne, różnią się łożyskami. Wg mnie i tak śmiało jako pierwsze pedały może kupić 520 i zaoszczedzić 60zł a tą sumę przeznaczyć na np. buty. Fakt podobne, różnią się łożyskami. Wg mnie i tak śmiało jako pierwsze pedały może kupić 520 i zaoszczedzić 60zł a tą sumę przeznaczyć na np. buty.
Fludi Napisano 23 Listopada 2009 Napisano 23 Listopada 2009 tylko jak czytałem oponie o 540 to podobno strasznie szybko padały i są podobno dosyć ciężkie. To będą moje pierwsze spd'ki to myślę że nie muszą być nie wiadomo jakie To chyba nie o tych czytałeś... Dziwne żeby wyższy model na lepszych łożyskach był gorszy i ciężki... kosciszek, lepiej chyba jednak trochę dołożyć na pedały, a na butach zaoszczędzić, bo szybciej się je zjedzie.
koziat Napisano 24 Listopada 2009 Autor Napisano 24 Listopada 2009 dzięki wszystkim za pomoc temat chyba do zamknięcia
kosciczek Napisano 24 Listopada 2009 Napisano 24 Listopada 2009 A na co się zdecydowałeś jeśli można wiedzieć?
ilicz Napisano 24 Listopada 2009 Napisano 24 Listopada 2009 http://www.bike-center.pl/index.php?p1472,biria-rs-pro-mtb-czarno-czerwona-rama ze sterami i hakiem
koziat Napisano 25 Listopada 2009 Autor Napisano 25 Listopada 2009 postanowiłem pojeździć jeszcze trochę na hexagonie a później sprzedać obydwie ramy dołorzyć to więcej kasy i poszukać jakiegoś używanego boplight'a albo po prostu kupić tą ramę accenta .Ta biria-rs-pro-mtb też jest ładna tylko nie wiem czy dobra
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.