Skocz do zawartości

[kaseta + łańcuch] Wymiana na Deore czy Deore SLX?

Krezystof

Rekomendowane odpowiedzi

Kaseta SLX model CS-HG80 cena 126 zł łańcuch CN-HG73 cena 61 zł = 187 zł

porównanie

Kaseta XT model CS-M770 cena 176 zł łańcuch CD-HG53 cena 44 zł = 220 zł

Różnica tych sum to 33 zł !

Szkoda że nie dołożyłeś. ...a łańcuch HG73 wytrzyma tyle samo co HG53.

Kaseta SLX model CS-HG80 cena 126 zł łańcuch CN-HG73 cena 61 zł = 187 zł

porównanie

Kaseta XT model CS-M770 cena 176 zł łańcuch CD-HG53 cena 44 zł = 220 zł

Różnica tych sum to 33 zł !

Szkoda że nie dołożyłeś. ...a łańcuch HG73 wytrzyma tyle samo co HG53.

Popieram

też śmigam na XT-bardzo przyzwoita kasetka ;)

Kaseta XT model CS-M770 cena 176 zł łańcuch CD-HG53 cena 44 zł = 220 zł.

Kaseta XT + łańcuch XTR = 240zł Zainwestowałem w takie coś na nowy sezon. Mój kumpel tak śmiga i jest super zadowolony. Ani razu nie zerwał łańcucha w sezonie. Polecał mi taki zestaw. Różnica niewielka, a łańcuch z najlepszej grupy shimano ;) do tego waga niska :D

Kaseta XT + łańcuch XTR = 240zł Zainwestowałem w takie coś na nowy sezon. Mój kumpel tak śmiga i jest super zadowolony. Ani razu nie zerwał łańcucha w sezonie. Polecał mi taki zestaw. Różnica niewielka, a łańcuch z najlepszej grupy shimano ;) do tego waga niska :D

Fakt waga niska, ale różnica tej wagi znikoma HG53=292 gramy XTR=287 gramy = 5 gram no i plus dla XTRa za ocynk nie mniej żywotność ta sama, więc po co przepłacać ?? Na jednej kasecie XT i 3 łańcuchach HG53 zrobisz spokojnie ponad 10 tyś km. Jeździłem na zestawie kaseta XT i łańcuch XTR i odradzam mimo, że taki zestaw spisuję się znakomicie, ale równie dobrze jak zestaw z tą samą kasetą i łańcuchem HG-53.

Jeżeli celować już w jakiś lepszy łańcuch to Campa Record C9 czy też Rohloff SLT 99 ewentualnie jakiś Connex lecz tu opinii nie znam.

Zbiera dobre opinie, jednak do miękkiej kasety typu SLX się kompletnie nie nada.

Według mnie to rozciągnięty łańcuch niszczy kasetę a nie inaczej. Dlatego jak najbardziej można łączyć wysokiej klasy, twarde łańcuchy z kasetami niższych grup.

Dlatego jak najbardziej można łączyć wysokiej klasy, twarde łańcuchy z kasetami niższych grup.

Dokładnie tak, już to kilka razy pisałem. Kaseta niszczy się głównie przez wyciąganie łańcucha, stosując łańcuch z wyższej grupy nie ma prawa nastąpić szybsze zniszczenie kasety z niższej grupy.

Twardość łańcucha to rzecz błędna istnieją łańcuchy ze zwykłymi sworzniami (te słabsze) i łańcuchy pokryte np. warstwą chromu (mocniejsze).

Pozdrawiam.

To lepiej dozbierać na kasetę XT zamiast SLX? Ale ja chciałem sobie kupić kasety hg50 i waham się czy nie dołożyć do SLX.

Ale co mi da wydanie tych dodatkowych paru złotych na lepszą droższa kasetę? Jeździłem cały sezon na hg50 czy da się odczuć wyraźna różnice?

Jest bardzo duża różnica w wadze przede wszystkim, jest inny materiał również przez co jest trwalsza. SLX jest już na pająku mimo, że to nie jest jeszcze pełnoprawny pająk, ale już taki pół :thumbsup: Ja właśnie też zastanawiałem się nad tym i wybrałem SLX z łańcuchem też SLX HG73. Czy odczujesz? Zależy jak jeździsz!

• Mod Team

...jest inny materiał również przez co jest trwalsza.

Katalogów Shimano się naczytałeś? Nie ma żadnej różnicy w trwałości kaset od Alivio po XT. Na każdej wychodzi mi mniej więcej podobny przebieg. Czy warto dokładać to już kwestia subiektywnej oceny, zachcianek i portfela. W jeździe różnicy nie będzie.

Alivio bym nie mieszał bo to 8-rzędówka. Od Deore do XTR, to podzielił bym to moim zdaniem na dwie grupy Deore z SLX pomiędzy którymi nie ma różnicy, zaś druga grupa wyżej XT z XTRem gdzie też wydaje mi się, że nie ma większej różnicy (oczywiście pomijam kwestie wagową czy pająka). Nie mniej najlepiej jest się przekonać testując co ile wytrzyma. Na dzień dzisiejszy na pewno wiem, że pomiędzy łańcuchami od Deore do XTR nie ma różnicy o czym pisałem już wyżej.

Co do różnicy w jeździe to dużo do gadania mają tu przerzutki z manetkami.

• Mod Team

Podepnę się pod temat.

Za jakiś czas będę stał przed wyborem kasety i łańcucha.

Łańcuch będzie HG-50 na 90%.

Co do kasety mam wątpliwości (obie 11-32):

- HG-50,

- HG-61.

Którą kasetę wybrać, różnica w cenie to niecałe 30 zł.

Podejrzewam, że różnicy w wytrzymałości nie będzie,

interesuje mnie bardziej waga, czy faktycznie różnica ta wynosi 50g?

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mógł podać faktyczne wagi obu kaset.

Pozdrawiam.

366 gram to waga realna kasety hg-50-9.

Co do łańcucha to hg 50 przeznaczony jest do kaset 8 rzędowych. Musisz kupić HG-53.

Kaseta HG-61 jest lżejsza od swojej poprzedniczki, a zarazem lepiej się prezentuje. Co do właściwości ścierania to pewnie będzie podobnie, możliwe, że na tym samym łańcuchu zrobisz więcej km na hg61.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...