Skocz do zawartości

[kaseta + łańcuch] Wymiana na Deore czy Deore SLX?

Krezystof

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Zwracam się z radą o polecenie, który z napędów wg. Was najlepiej kupić do roweru o którym za chwilkę. Na wcześniejszym przejechałem sporo i pora na zmianę. Jeszcze tylko zapytam kiedy wg. Was jest najlepszy czas na wymianę (pod względem cen)? Przynajmniej sam zakup części;)

A teraz o aktualnym napędzie:

Korba: Shimano Alivio MC20 42/32/22

Przerzutka przód: Alivio

Przerzutka tył: Shimano Deore

Kaseta: Sram PG 950 11-34 9spd.

Łańcuch: Shimano SLX HG-73

Piasta tył: Shimano Deore disc

Manetki: Shimano Deore

Zastanawiałem się nad zmianą na Shimano Deore lub Shimano SXL - które najbardziej się opłaca do mojego roweru? Chodzi o to, żeby nie przepłacać jak reszta będzie za słaba i nie kupić też czegoś co będzie jakimś złym punktem. Pewnie wiecie o co chodzi ;)

KONFIGURACJA Z SHIMANO DEORE:

Łańcuch w obu przypadkach ten sam Shimano Deore HG-53 a kaseta:

Opcja 1: Shimano Deore CS-HG50

Opcja 2: Shimano Deore CS-HG61

KONFIGURACJA Z SHIMANO DEORE SLX:

Również w obu wypadkach Shimano Deore SLX HG-73 a kaseta:

Opcja 3: Shimano Deore (S)LX CS-M580

Opcja 4: Shimano Deore SLX CS-HG80

Chodzi mi o zwrócenie uwagi na wytrzymałość oraz wagę, łańcuchy o ile się nie mylę ważą prawie tyle samo, za to w kasetach rozbieżność jest duża i nie wiem też czy dobrze "posegregowane" tu są bo po 2 kasety (do tego z dużymi różnicami) w jednej grupie...?

Myślę o komplecie bo to wychodzi jednak dużo taniej.

Czekam na Wasze!

Jeżeli rower idzie dalej do rozbudowy to slx jeżeli nie to kup deore. Wytrzymałość podobna tylko roźnią się ceną wagą i szybkościa zmiany biegów.

Za wagę i szybkość działania się płaci, ale jak jest z wytrzymałością to nie wiem. Wydaje mi się, że deore jest miększe.

Zacznijmy od tego że nie ma czegoś takiego jak łańcuch SLX, przynajmniej nigdy nie słyszałem.

Na łańcuchu nie ma co oszczędzać, XT jest bardziej sztywny, wolniej się zużywa, a różnica w cenie nie jest aż tak duża jak w przypadku kasety,której wybór zależy od kwoty do wydania i oraz wagi. Ogólnie polecam SLX, jest na pająku(lekka, sztywna), nie jest aż tak droga jak np XT, do tego kilka gram cięższa od XT, deore wiadomo, tanio ciężko, ale też posłuży :)

Co do łańcucha: http://shimano-polska.com/publish/content/global_cycle/pl/pl/index/produkty_shimano/mountain/slx.html jak widać Shimano podpisuje CN-HG73 jako SLX.

Co do kasety: SLX jest na "pseudopająku". XT już może się pochwalić "pełnoprawnym pająkiem".

Klikając dalej mamy http://shimano-polska.com/publish/content/global_cycle/pl/pl/index/produkty_shimano/mountain/slx/product.-code-CN-HG73.-type-cn_mountain.html gdzie pisze Series: DEORE LX. Jest to zwykły LX,a czemu nazywać coś co jest LX SLX?? Różnica w kasetach 26g

Ja szczerzę mówiąc nie zauważyłem różnicy np. pomiędzy łańcuchem deore, a XTR pod kasete 9-tkę bowiem pomiar wyciągnięcia po 1200 km, w obydwóch przypadkach wygląda tak samo. Zastanów się nad łańcuchem Campagnolo Record C9 zbiera dobre opinie, sam używam z kasetą XT i korbą SLX i mogę powiedzieć, że sprawuję się bardzo dobrze.

Ja szczerzę mówiąc nie zauważyłem różnicy np. pomiędzy łańcuchem deore, a XTR pod kasete 9-tkę bowiem pomiar wyciągnięcia po 1200 km, w obydwóch przypadkach wygląda tak samo. Zastanów się nad łańcuchem Campagnolo Record C9 zbiera dobre opinie, sam używam z kasetą XT i korbą SLX i mogę powiedzieć, że sprawuję się bardzo dobrze.

Zbiera dobre opinie, jednak do miękkiej kasety typu SLX się kompletnie nie nada.

Hmm, co do łańcucha faktycznie masz rację.

W przypadku kaset nie chodzi mi tylko o wagę. Na aluminiowy bębenek osobiście bym nie założył kasety SLX.

Mógłbyś bardziej rozwinąć myśl? Zostało mi jeszcze zaplecenie kół na Chosenie(bębenek alu)i założyć kasetę właśnie SLX

Mógłbyś bardziej rozwinąć myśl? ...

Bo alu bębenek wymaga używania kaset najlepiej ze zintegrowanymi zębatkami na krzyżaku. Kasety bez krzyżaka, będą nacinać korpus w wyniku czego będzie cały pokancerowany. Najbezpieczniej w takim przypadku jest kupić kasetę XT'ka.

Jak chcesz lekką kasete, z za######istym stopniowaniem na niziny to bierzesz SLX 11-28, w innym przypadku XT.

Lepiej na niziny kupić kasetę szosową ultegry 11-23 waga około 200 gram duże koronki są na aluminiowym pająku.

Ale mi chodzi dlaczego kaseta XT a nie SLX. Wiem jaka jest różnica między zwykłymi a tymi na pająku. Chodzi mi o uzasadnienie, dlaczego do bębenka alu nie można założyć, a właściwie nie powinno kasety SLX, która jest na aluminiowym pająku, i jest to właściwie to samo co XT

Ale mi chodzi dlaczego kaseta XT a nie SLX. Wiem jaka jest różnica między zwykłymi a tymi na pająku. Chodzi mi o uzasadnienie, dlaczego do bębenka alu nie można założyć, a właściwie nie powinno kasety SLX, która jest na aluminiowym pająku, i jest to właściwie to samo co XT

XT ma na pająku 5 koronek a, SLX 3 koronki, bezpieczniejszy dla bębenka z masła będzie XT.

Nie miałem na myśli asfaltowych, prostych dróg :D

Trochę górek, piachu, błota :thumbsup:

:thumbsup:

Ta CS-580 (339g 11-32 lub 390g 11-34) co o niej myślicie?

Kaseta SLX CS-HG61 (333g 11-32 lub 385g 11-34) czyli jest lżejsza minimalnie i tańsza również minimalnie, do tego łatwiej znaleźć zestawy i jest modelem 2010. Co myślicie o jej wyeliminowaniu? Zawsze będzie łatwiej :)

Kaseta SLX 11-32 chyba 280g a nie 333g :P tak mi się zdaję, A cena 120zł na Allegro :D

A deore chyba tak jak napisałeś czyli 339g, nie jest na pająku, ale kosztuje 60zł :D

Osobiście bym wziął SLX-a, ale nie wiem czy Ty jeździsz tak o dla siebie, czy się ścigasz (zamierzasz). Bo w pierwszym przypadku brał bym deore, bo jeśli nawet się zepsuję to kupujesz drugą. I masz dwie Deroe w cenie jednej SLX :D

To byłby dobry pomysł, może w drodze eliminacji by było prościej odrzucić to co nie pasuje do konfiguracji lub czy różnica jest mała w cenie a w parametrach stosunkowo duża.

Zmianą w konfiguracji jest to, że pomyliłem się przy tylnej piaście, jest to Alivio dokładnie FH-M475

Co myślicie odnośnie porównania HG61 a M580?

• Mod Team

Moim skromnym zdaniem nie ma dużej różnicy pomiędzy tymi kasetami. Ja i tak zbierał bym do kasety XT'ka i łańcucha campy.

Podpisuje sie pod tym - mam - posiadam - polecam, bez lancucha campy co prawda ale innej juz kasety nie kupie, no chyba ze XTR jak by sie trafił :rolleyes:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...