Skocz do zawartości

[trasy rowerowe] Górny Śląsk

Chattab

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Czy znana Wam jest jakaś publikacja (bądź w formie drukowanej, bądź elektronicznej), w której zostałyby zebrane wszystkie (a przynajmniej jak najwięcej) trasy i ścieżki rowerowe na Górnym Śląsku? O ile w okolicach samych Katowic sobie jeszcze radzę, o tyle dalsze rejony są już dla mnie "terra incognita". A chciałbym zacząć wypuszczać się dalej. Znalazłem przewodnik "Zielony Śląsk" Marka Święcha (wyd Pascal). Czy jest tego więcej? A może jakaś strona, na której mógłbym znaleźć wszystkie praktyczne informacje?

Będę wdzięczny za podpowiedź.

Napisano

Ja raczej sceptycznie podchodzę do tego typu przewodników. Nie lepiej po prostu zerknąć na mapę i samemu poszukać czegoś ciekawego, wypuścić się w teren i poszukać fajnych ścieżek, nawet kosztem "zgubienia się"?

Z okolic polecam przede wszystkim lasy od Doliny Trzech Stawów, przez las murckowski, aż po Lędziny, górę św. Doroty (Będzin - Grodziec), WPKiW w Chorzowie, lasy w Panewnikach, lasek w Milowicach (chociaż mały jest). Z Doliny Trzech Stawów masz też trasę rowerową aż do Pszczyny. Fajna jest też Kamionka w Mikołowie. No i oczywiście Jura Krakowsko-Częstochowska, z tym że z Katowic trzeba liczyć przynajmniej 25 km dojazdu przez miasto.

Napisano

Podobnie jak Bodziekk. Zamiast przewodników, lepiej zainwestować w mapę, na początek GOPu ("Okręg Katowicki" wyd. Demart) i samemu pojeździć. Poza tym co Bodziekk wymienił to jeszcze ciekawe wycieczki: Chudów, Rogoźnik, Żabie Doły w Chorzowie, Dziećkowice, Promnice w Tychach, Mikołów wraz z okolicami. Jest gdzie jeździć.

• 8 miesięcy temu...
Napisano

Co do przewodnika i tras rowerowych, to mam taka jedną publikację, "Rowerowa Odyseja", wydaną w 2001r. przez Agencję Rozwoju Lokalnego "Agrotur". Jest to część projektu "Rowerem po Śląsku", który obejmował założenie i oznakowanie tras rowerowych. Przewodnik ma w zestawie mapy i to jest jedyna rzecz z której właściwie korzystam, bo są one dosyć dokładne, choć już troszkę się zdezaktualizowały i mają parę błędów. Trasy rowerowe były znakowane, ale biorąc pod uwagę fakt,że trochę czasu już minęło, a nie mieszkamy w kraju ludzi idealnych, pewnie nie zajedzie się daleko. Ja w mojej wsi zauważyłem chyba jeden czy dwa znaki. Słyszałem że trasy, które zostały kiedyś przygotowane i to kompleksowo (parkingi, znaki itp.) zostały zdewastowane i okradzione ;) . Ale, co do tej publikacji, o której wspomniałem, wycieczki w niej opisane były odpowiednie dla "niedzielnych rowerzystów" i osób starszych z dziećmi :P. Mają od 12 do 53 km długości, a na wstępie autor zaznacza, że po asfalcie jedziemy z prędkością ok.15km na godzinę. Słowem, są to trasy tematyczne, z duża ilością miejsc do zobaczenia, przeznaczone dla rekreacji i turystyki. Ja polecam obieranie sobie tras według siebie, tzn. wyznaczanie ich np. za pomocą Google Maps czy jechanie gdzie popadnie; zgodnie z własnym zapotrzebowaniem ;)

Napisano

Zgadzam się z przedmówcą ;),ja osobiście również jadę byle gdzie i staram się poznawać nowe trasy.Giszowiec-Murcki-Kochłowice-Starganiec i okolice są pełne leśnych dróg i wszelakich ścieżek.Można spokojnie zrobić 100 km nie jadąc ani razu tą samą drogą.Mozna pojechać do Pszczyny i nawet dalej do Goczałkowic przykładowo,a nawet do samego Bielska Białej.GOP jest leśną krainą,inni mieszkańcy naszego kraju mogą jedynie pomarzyć ;).

Napisano

No tak, rzeczywiście, na południu województwa, macie stosunkowo blisko do Goczałkowic, Wisły, Czech i różnych takich, a ja chciałem zrobić sobie trasę szlakiem kościołów drewnianych niemal zahaczając o Gliwice, to już mi wyszło ponad 120km:). Fakt, tez mam u siebie w okolicy wiele atrakcji, ale to gównie lasy, trochę pagórków, nie ma za bardzo gdzie wyskoczyć, nie mówiąc już o górach. Zazdroszczę ;)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dorwałem ostatnio w domu kilka map z trasami rowerowymi; były to publikacje jakichś lokalnych fundacji i samorządów. To tez jest jakiś sposób, pytanie czy zależy ci na pokonywaniu kilometrów czy robieniu niezbyt długich tras i zatrzymywaniu się co chwila żeby coś zobaczyć.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ostatnio moja małżonka w Katowicach w Informacji Turystycznej zdobyła mapę "Szlaki rowerowe GOPu i okolic" skala 1:50 000 na bazie map Compass. Mapa dwustronna, z opisem tras rowerowych, fajna i za darmo. Takie właśnie mapy jakiś czas temu rozdawał Hose.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.