Zbyhoo Napisano 22 Listopada 2009 Napisano 22 Listopada 2009 Zamierzam złożyć koło tylne po tarczę, mocowanie ISO. Ważę w granicach 70-74kg. Jeżdżę xc i maratony, ale nie ma to być koło tylko do startów wiec nie będzie miało stosunkowo małego przebiegu w sezonie Jakiś górski maraton typu Głuszyca i wycieczkę w górach też na pewno zaliczy wiec nie może być za delikatne. Wymyśliłem coś takiego: Piasta NOVATEC NT-D712SB waga około 270g http://www.novatec.c...how.php?sid=269 Szprychy DT Competition (bo Revo sie trochę boję) Obręcz Mavic XC 717 32H waga +/- 400g Przez chwilę myślałem o ZTR Olympic, kusi mnie zestaw tubeless, ale cena obręczy mnie lekko zniechęciła Wstępnie licząc koszt wyjdzie +- 550zł. Jestem w stanie wyłożyć około 650zł. Czy i co zmienić?
Andrew Napisano 22 Listopada 2009 Napisano 22 Listopada 2009 Ja bym nic nie zmieniał. Mam zamiar złożyć identyczne koło. Ważę podobnie do Ciebie i myślę, że takie kółko wytrzyma pod nami całe wieki Słyszałem tylko, że mavic jest dość kruchy :/
Zbyhoo Napisano 22 Listopada 2009 Autor Napisano 22 Listopada 2009 A czy użycie DT Revo byłoby błędem? Kolega ma DT Revo z tyłu i też Mavica717 i na razie bez dużych problemów. Zastanawiam się, bo różnica na wadze jest zauważalna. A o kruchości Mavica nic nie słyszałem.
miskov17 Napisano 22 Listopada 2009 Napisano 22 Listopada 2009 Revo są przeznaczone raczej do hamulców obręczowych, jeżeli chcesz zejść na wadze - SuperCompy to można by rzec Revo do tarcz. W polszy ma je chyba tylko bikestacja, w cywilizowanym świecie bez problemu każda długość - http://www.starbike.com/php/product_info.php?lang=en&pid=5566 Co do kruchości, Mavic jest sztywniejszy ale za to mniej plastyczny niż np. DT gdzie jest wręcz odwrotnie.
Zbyhoo Napisano 25 Listopada 2009 Autor Napisano 25 Listopada 2009 Małe zmiany: Obręcz jednak będę miał Mavic X317 Citron Yellow (395g) Bo udało mi się znaleźć ten wg mnie rarytas Będzie pasowała z drugim kołem jakie już mam: Czerwona piasta Novatec'a D712 będzie za około 200zł. Co do szprych do chciałem DT Super Comp (2.0/1.7/1.8) ale one mają średnicę gwintu trochę dziwną jak dla mnie (1.8mm) co może powodować problemy z późniejszym zakupem aluminiowych nypli. No i do tego, niestety, te szprychy występują wyłącznie w wersji czarnej. Więc zostanę przy DT Comp (2.0/1.8/2.0) i DT alu nyplach. Całość powinna wyjść w granicach 870g za 460zł. Bez zacisku. Więc chyba dobrze...
kllnTToOn Napisano 25 Listopada 2009 Napisano 25 Listopada 2009 Aluminiowe nyple 1,8 na bikestacji są chyba z DT Ale Ile to da wyzysku na jednym kole ? z 20g ? w sumie magiczna suma 850g będzie. Cena jak za tą wagę jest całkiem ok P.S. Czarne szprychy będą tutaj wyglądac lepiej niż srebrne, ale o gustach...
Zbyhoo Napisano 29 Listopada 2009 Autor Napisano 29 Listopada 2009 Różnica miedzy DT SuperComp a Comp na (32szt 264mm) to 30g. Wybiorę Comp. A zaoszczędzone 70zł wolę przeznaczyć na lekki zacisk. Ale gdyby produkowali srebrne Supercompy to bym je kupił
Sorcerer Napisano 30 Listopada 2009 Napisano 30 Listopada 2009 gdzie mozna wyrwac te novateci w kolorze czerwonym w dobrej cenie?
Swider23 Napisano 30 Listopada 2009 Napisano 30 Listopada 2009 gdzie mozna wyrwac te novateci w kolorze czerwonym w dobrej cenie? U mnie. Ale to na PM.
miskov17 Napisano 30 Listopada 2009 Napisano 30 Listopada 2009 Kurde mol, a myślałem, że jako jedyny w Poznaniu będę miał Citron'owe obręcze
Zbyhoo Napisano 30 Listopada 2009 Autor Napisano 30 Listopada 2009 nosz kurde Już ten sezon jeździłem z cytrynowym przodem i nikogo nie widziałem Ty już te koła masz czy składasz dopiero? Skąd masz obręcze? PS: w Puszczykowie się spotkamy i polansujemy
miskov17 Napisano 6 Grudnia 2009 Napisano 6 Grudnia 2009 Dopiero składam, do końca roku powinny być. A obręcze z allegro, jakby inaczej Co do Puszczykowa, trzymam Cię za słowo
Zbyhoo Napisano 28 Lutego 2010 Autor Napisano 28 Lutego 2010 Wreszcie zakończone, wyszło 876g. Cena jak mówiłem poniżej 500zł, dokładnie nie wiem, ale około 470zł. Powinno być sztywne i mocne. Łożyska zawsze można dokupić, części bębenka też. Powinno mi służyć przez długi czas. Mam nadzieję..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.