Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana całego napędu w Meridzie sub 40v

QaQ

Rekomendowane odpowiedzi

Ja sie podobne pod temat ktory czeka moja kobiete.

Scott contessa 50,

Korba na octalink? tourney'a, gdzie zeby popekaly i wygiely sie po paru km - i nie nie jest to wada egzamplarza, bo to juz drugi contessiak ;)

Kaseta Acera CS-HG30 11-28

Łancuch KMC Z 7

Na razie planuje

Korbe Deore - Powinna wytrzymac dlugo i o to tutaj chodzi, a budzet nie zostanie uszczuplony.

Kaseta Deore - j.w. Tutaj maly zgrzyt bo piasta jest na 8, FH-RM30. Jednak 9 przydalaby sie, ale nie jest koniecznoscia, 8 jest trwalsza w dodatki tansze manetki.

Łancuch - XT / XTR tylko wkoncu juz nie pamietam, pojdzie na 8 rzedowke?

W pozniejszym czasie albo X7 triggery / X9 gripshifty + klamki avida i wymiana hamulcow pozniej. Ewentualnie klamko manetki LX'a badz cos innego, byle z krotkim i delikatnym skokiem.

Rower nie jest wykorzystywany do maratonow, a jako solidny srodek transportu, byc moze kiedys namowie ja na jakies starty, ale to bedzie w formie wycieczki :)

Jak dla mnie jeśli chodzi o MERIDĘ:

Korba SLX

Kaseta XT

Przerzutki XT

Manetki XT

Łańcuch Campa Record C9

to tak na 1200 zł.

Można pomyśleć z manetkami o Triggerach i tylną przerzutką srama.

Na razie planuje

Korbe Deore - Powinna wytrzymac dlugo i o to tutaj chodzi, a budzet nie zostanie uszczuplony.

Kaseta Deore - j.w. Tutaj maly zgrzyt bo piasta jest na 8, FH-RM30. Jednak 9 przydalaby sie, ale nie jest koniecznoscia, 8 jest trwalsza w dodatki tansze manetki.

Łancuch - XT / XTR tylko wkoncu juz nie pamietam, pojdzie na 8 rzedowke?

Czyli zacznij od:

Korba Deore HII

Kaseta może być 9 rzędowa najlepiej XT. 8ka i 9tka pasują na ten sam bębenek tyle, że 9tka ma ciaśniej ułożone koronki i dlatego pasuje.

Łańcuch Campa Record C9 długo pociągnie.

Manetki najlepiej kupić od razu sramowskie ale to się wiąże z wymianą tylnej przerzutki. Hamulce zostaw na koniec.

Czyli zacznij od:

Korba Deore HII

Kaseta może być 9 rzędowa najlepiej XT. 8ka i 9tka pasują na ten sam bębenek tyle, że 9tka ma ciaśniej ułożone koronki i dlatego pasuje.

Łańcuch Campa Record C9 długo pociągnie.

Manetki najlepiej kupić od razu sramowskie ale to się wiąże z wymianą tylnej przerzutki. Hamulce zostaw na koniec.

I taki jest dokladnie plan, zapomnialem tylko dopisac ze oczywiscie X7 na tył bo w tej niewielkiej cenie podejrzewam ze zyska bardzo zywotny naped na lata. W dodatku koronki z CroMo wiec nie beda rdzewiec bo rower trzymany na dworze, stety.

Co do manetek to musze, glupie klamkomanetki, ktore po 1 OTB polamaly sie czesciowo xD

Witam!

Przymierzam się do wymiany napędu w mojej meridzie takiej jak tu. Mój budżet to ok. 1000 zł. Myślałem nad kompletnym zestawem w Deore LX, jednak troche zacząłem powątpiewać w słuszność takiej operacji po przeczytaniu kilku artykułów. Rower służy mi do jazdy w terenie po raczej rzadko uczęszczanych drogach. Prosiłbym o poradę jakie części byłyby słuszne a co może zostawić.

Proponuje:

Korba LX M852 344zł

Kaseta SLX 115 zł

Łańcuch XT 77zł

P tył SLX 131.50

P przód XT 80zł

Manetki LX,SLX,XT, środek jest taki sam, zależy jaki chcesz mieć napis :), od 148(LX M580)

Wymiana w serwisie max 50-60zł

Razem nie całe 900zł z paczkami, a jeżeli dobrze poszukać to można w tej cenie mieć np manetki XT i tylnią XT

Osobiście jeżdżę na takim zestawie i jestem bardzo zadowolony(manetki XT i reszta j.w.)

Jest to dobra baza pod całkiem fajny rower, zresztą ja jestem tylko za składaniem, w linku niżej jest zdjęcie roweru który złożyłem za niecałe 1800zł(używany amor, spd,p. tył i V-ki XT M760)

http://www.pixhost.org/show/329/1032982_pic_0068.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...