mitUSER Napisano 21 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Po bliższym zapoznaniu się z katalogiem Krossa na rok 2010 mogłem zauważyć obecność w modelu A8 hamulców Elixir 5. Z tego co słyszałem i czytałem na forum Elixiry R są gdzieś między Juicy 5 a 7. Gdzieś na stronie angielskiego sklepu widziałem sztukę Elixir 5 na tarczy 185 za prawie 100 funtów czyli za 460 zł, a w Polsce można za to dostać Juicy 7. Czy można powiedzieć coś więcej o Elixirach 5? W poprzednich latach do Krossa A8 montowano Juicy 5 czy LX więc zmiana tych hamulców to zmiana na plus czy minus? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 22 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Elixir 5 to biedniejsza wersja Elixira R. Różni się od niego nieregulowanym wyjściem przewodu z zacisku - to wszystko. Elixira R można dostać za 377zł (sklep cyklotur), więc te 100Ł za "5" to zdzierstwo. Elixiry R i 5 są lepsze od Juicy5 i LX'ów,więc zmiana na "+". Sam miałem brać Elixira R zamiast juicy 7, ale wciąż nie nabrałem dostatecznego przekonania do nich. aaahm, byłbym zapomniał. Elixir 5 nie posiada beznarzędziowej regulacji odgległości klamki od kierownicy, choć można trafić na mixy R+5, tzn: - zacisk bez regulowanego wyjścia - klamka z beznarzędziową regulacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitUSER Napisano 22 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Odnośnie tych 100 Ł to wpisałem w google Elixir 5 i pierwsze co wyskoczyło to właśnie ten sklep A jak wygląda porównanie Elixir R vs Code 5? Różnica to ok. 100 zł. Opłaca się dokładać jeśli jeżdżę XC z większą ilością zjazdów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 22 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Code 5 jest trochę silniejsze od Elixira, ale do XC? Bez przesady! W zupełności wystarczy Ci Elixir. Poza tym code jest znacznie cięższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitUSER Napisano 22 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Dzięki za odpowiedź. Nie dość że wystarczy to jeszcze 200 zł w kieszeni zostaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 22 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Code 5 jest trochę silniejsze od Elixira, ale do XC? Sporo mocniejsze, w końcu to 4 tłoczki. Odpowiednik Sainta u Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.