zyga94 Napisano 20 Listopada 2009 Napisano 20 Listopada 2009 Siemano , kupiłem jakoś w połowie lipca rowerek. nie jakieś cudo którym pojadę w tatry tylko tak sobie do pojeżdżenia, mianowicie jest to Folta Mataro. I mam problem bo czasami gdy jeżdżę i mocniej nacisnę pedał (gwałtowne przyspieszenie, podniesienie roweru na tylne koło) słychać skrzeczenie i jakby przeskakiwanie lewej pedały lewego pedała. Denerwuje mnie to okropnie i boje się ze to coś poważniejszego i chcę to zreperować tylko nie mam pojęcia jak. . . Próbowałem dokręcenia pedała itp. ale nie pomaga. POMOCY :excl:
Pichu Napisano 20 Listopada 2009 Napisano 20 Listopada 2009 Dokręć korbę, bo prawdopodobnie ci się poluzowała.
pawel1315 Napisano 20 Listopada 2009 Napisano 20 Listopada 2009 Tak jak powiedział Pichu. Mój brat miał coś takiego w makrokeszu i też nie wiedziałem o co chodzi. Smarowałem pedały, zmieniałem je i nic. W końcu zauważyłem że ma dosyć duży luz na korbie (którą dokręca się śrubą jak koło w aucie ). Po dokręceniu skrzypienie znikło na chwilę, bo po paru km korba znów się poluzowała... Już nie da się z nią nic zrobić.
Morox Napisano 21 Listopada 2009 Napisano 21 Listopada 2009 Miałem podobnie ale strzelało nie tylko z "lewej pedały" Pomogło dokręcenie korby
Mod Team Puklus Napisano 26 Listopada 2009 Mod Team Napisano 26 Listopada 2009 NIewiem jak u was ale u mnie w pedzidle zawsze rozroznialem skrzypienie korby to trzaskających pedałów. DOkrecić ramiona na pewno nie zaszkodzi, ale jezeli sie nie chce krecić to nic na siłe. Natomiast jezeli chodz i pedały to ja miałem prawie badania "laboratoryjne". Też mi strzelały. Nie pomagało skrecenie tak ze kreciyły sie z oporem, idealnie bez luzu czy z luzem. zawsze trzaskały po krotkim dystansie. Walczyłem na rozne sposoby. CZysciłem smarowałem wymienialem kulki, nawet mierzyłem srednice kulek czy wszystkie sa takie same nic nie pomagało. Ogladałem oske, bierznie, konus dociskajacy. Wszystko wygladało dobrze a pozłozeniu po paru KM dalej trzaskały...Wymiana na nowe maszynowe pomogła Od siebie dodam ze jak strzelaja pedały lub suport (bo on tez może identyczne dzwieki jak pedały wydawac) to było czuć na pedale wibracje natomiast przy poluzowanej korbie tylko było słychac skrzeczenie bez odczuwalnych wibracji.
Elo78 Napisano 27 Listopada 2009 Napisano 27 Listopada 2009 Mi też skrzeczały ale po pewnym czasie od rozpoczecia jazdy. W moim przypadku zatarłem pedały podczas jazdy w deszczu. I tutaj jak i u kolegi powyżej równiez pomogła wymiana pedałów na nowe.
bartoszmtb Napisano 2 Grudnia 2009 Napisano 2 Grudnia 2009 moze to byc przyczyna korby, czyli moze byc nie dokrecona. Badz jest to przyczyna pedalow dokrec sprzezyny w pedalach pozdrawiam:)
rockrider Napisano 2 Grudnia 2009 Napisano 2 Grudnia 2009 Ja też nieraz tak mam, gdy po jeźdźe w błocie, umyje rower i na następny dzień jadę to pedałka pedałki o progi tak skrzeczą - w tym wypadku pomaga WD-40 lub Brunox wystarczy popsikac
bartoszmtb Napisano 2 Grudnia 2009 Napisano 2 Grudnia 2009 no to u Ciebie to sprezyna a u kolegi zyga94 to nie wiem co tam moze byc przyczyna nie widze roweru...
zyga94 Napisano 17 Grudnia 2009 Autor Napisano 17 Grudnia 2009 ok. podokrecalem popsikalem i jest git temat zamknięty
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.