afly Napisano 24 Listopada 2009 Napisano 24 Listopada 2009 Jeżeli twoja pozycja będzie zbyt wyprostowana przy dobrym ustawieniu sztycy (ja swoją od razu wymieniłem na 400mm) - to rama jest za krótka/mostek, ale im dłuższy mostek tym zwrotność roweru maleje ;/
rastatajm Napisano 24 Listopada 2009 Napisano 24 Listopada 2009 Na przymałej ramie to człowiek się raczej garbi niż prostuje imo
Nehre Napisano 24 Listopada 2009 Napisano 24 Listopada 2009 tez bym powiedział że przy zbyt małej ramie się garbi, a co za tym idzie będą plecki bolały po dłuższej jeździe.. ale na za dużej ramie pewnie plecki boleć też mogą, right ? ; )
Krosiant Napisano 24 Listopada 2009 Napisano 24 Listopada 2009 Szczerze mówiąc najbardziej zależy mi na opiniach o tych tarczach, bo widziałem już co dzieje się ze słabymi (tanimi) tarczami już po paru miesiącach użytkowania. Jeśli chodzi o taki "drobny szczegół" jak piszczenie to już jestem przyzwyczajony, mój obecny rowerek (v-brake) również hałasuje na mokrym No to bierz je. Od marca minęło już kilka miesięcy, a ja nie narzekam i spełniają wszystkie moje oczekiwania. Dzięki nim do V-ek już nie wrócę ale na za dużej ramie pewnie plecki boleć też mogą, right ? ; ) Bierz 18'', dobrze radzę Plecki mogą boleć w obu przypadkach, ale przy za dużej ramie jest jeden plus - bolą z naprężenia mięśni pleców, więc trzymasz prawidłową postawę. W każdym razie 18'' będzie dla ciebie w sam raz, a jeśli okaże się MINIMALNIE za mała to kup dłuższy mostek.
thewool Napisano 25 Listopada 2009 Autor Napisano 25 Listopada 2009 No to bierz je. Od marca minęło już kilka miesięcy, a ja nie narzekam i spełniają wszystkie moje oczekiwania. Dzięki nim do V-ek już nie wrócę Bierz 18'', dobrze radzę Plecki mogą boleć w obu przypadkach, ale przy za dużej ramie jest jeden plus - bolą z naprężenia mięśni pleców, więc trzymasz prawidłową postawę. W każdym razie 18'' będzie dla ciebie w sam raz, a jeśli okaże się MINIMALNIE za mała to kup dłuższy mostek. Jak takie hamulce eksploatować? Czy hamulce hydrauliczne potrzebują jakiś specjalnych zabiegów?
Krosiant Napisano 25 Listopada 2009 Napisano 25 Listopada 2009 Na pewno są droższe w utrzymaniu od V-ek, więc jeśli nie będzie cię na to stać to jednak lepiej brać V-ki. Trzeba wymieniać: -klocki(koszt ok. 30-50zł za komplet na jedno koło), wtedy kiedy się zużyją(zależy jakie i w jakich warunkach jeżdżone, u mnie starczą jeszcze fabryczne na jakieś pół sezonu) -olej mineralny (koszt od 10 do 50 zł, zależy której firmy, ale polecam kupować ten do Citroena ) Poza tym trzeba hamulec odpowietrzać, co jakiś czas, kiedy zauważysz spadek siły hamowania. Odpowietrzanie wymaga albo specjalnych przyrządów(które możesz zrobić nawet chałupniczo) albo wizyty w serwisie. Konstrukcja Aurig to moim zdaniem najbardziej banalna do odpowietrzania konstrukcja;) Generalnie posiadanie hamulców hydraulicznych jest dość kosztowne, ale - warto!
thewool Napisano 26 Listopada 2009 Autor Napisano 26 Listopada 2009 Na klocki i olej raczej mnie stać chodzi mi bardziej o to, czy będę mógł zrobić to sam, czy muszę jechać do serwisu.
gdy Napisano 26 Listopada 2009 Napisano 26 Listopada 2009 kupisz sobie książke o serwisowaniu roweru i sie sam nauczysz . w V-kach też trzeba wymieniać okładziny a dobre kosztują ok 30 pln za pare
thewool Napisano 26 Listopada 2009 Autor Napisano 26 Listopada 2009 kupisz sobie książke o serwisowaniu roweru i sie sam nauczysz . w V-kach też trzeba wymieniać okładziny a dobre kosztują ok 30 pln za pare Kurcze...kolejne wydatki Ale chyba warto, lepiej wydać na książkę niż późniejsze naprawy.
gdy Napisano 26 Listopada 2009 Napisano 26 Listopada 2009 no to sobie zassij z neta "kopie zapasową" bedziesz miał free
Krosiant Napisano 26 Listopada 2009 Napisano 26 Listopada 2009 A po co ma coś zasysać? Ja dostałem ''manual'' od tektro razem z rowerem...
thewool Napisano 26 Listopada 2009 Autor Napisano 26 Listopada 2009 Znalazłem coś takiego jak "Zinn i sztuka serwisowania roweru górskiego" wydaje mi się ciekawe i jest opisane jak odpowietrzyć hamulce hydrauliczne. Czytam.
rastatajm Napisano 27 Listopada 2009 Napisano 27 Listopada 2009 Manual do Tektro: http://www.tektro.com/04suport/pdf/Auriga-Polish.pdf
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.