Skocz do zawartości

[rower] Kross A4 2009

thewool

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeżeli twoja pozycja będzie zbyt wyprostowana przy dobrym ustawieniu sztycy (ja swoją od razu wymieniłem na 400mm) - to rama jest za krótka/mostek, ale im dłuższy mostek tym zwrotność roweru maleje ;/

Napisano

tez bym powiedział że przy zbyt małej ramie się garbi, a co za tym idzie będą plecki bolały po dłuższej jeździe..

ale na za dużej ramie pewnie plecki boleć też mogą, right ? ; )

Napisano
Szczerze mówiąc najbardziej zależy mi na opiniach o tych tarczach, bo widziałem już co dzieje się ze słabymi (tanimi) tarczami już po paru miesiącach użytkowania. Jeśli chodzi o taki "drobny szczegół" jak piszczenie to już jestem przyzwyczajony, mój obecny rowerek (v-brake) również hałasuje na mokrym

No to bierz je. Od marca minęło już kilka miesięcy, a ja nie narzekam i spełniają wszystkie moje oczekiwania. Dzięki nim do V-ek już nie wrócę;)

ale na za dużej ramie pewnie plecki boleć też mogą, right ? ; )

Bierz 18'', dobrze radzę:D Plecki mogą boleć w obu przypadkach, ale przy za dużej ramie jest jeden plus - bolą z naprężenia mięśni pleców, więc trzymasz prawidłową postawę. W każdym razie 18'' będzie dla ciebie w sam raz, a jeśli okaże się MINIMALNIE za mała to kup dłuższy mostek.

Napisano

No to bierz je. Od marca minęło już kilka miesięcy, a ja nie narzekam i spełniają wszystkie moje oczekiwania. Dzięki nim do V-ek już nie wrócę:)

Bierz 18'', dobrze radzę:P Plecki mogą boleć w obu przypadkach, ale przy za dużej ramie jest jeden plus - bolą z naprężenia mięśni pleców, więc trzymasz prawidłową postawę. W każdym razie 18'' będzie dla ciebie w sam raz, a jeśli okaże się MINIMALNIE za mała to kup dłuższy mostek.

Jak takie hamulce eksploatować? Czy hamulce hydrauliczne potrzebują jakiś specjalnych zabiegów?

Napisano

Na pewno są droższe w utrzymaniu od V-ek, więc jeśli nie będzie cię na to stać to jednak lepiej brać V-ki. Trzeba wymieniać:

-klocki(koszt ok. 30-50zł za komplet na jedno koło), wtedy kiedy się zużyją(zależy jakie i w jakich warunkach jeżdżone, u mnie starczą jeszcze fabryczne na jakieś pół sezonu)

-olej mineralny (koszt od 10 do 50 zł, zależy której firmy, ale polecam kupować ten do Citroena :wallbash: )

Poza tym trzeba hamulec odpowietrzać, co jakiś czas, kiedy zauważysz spadek siły hamowania. Odpowietrzanie wymaga albo specjalnych przyrządów(które możesz zrobić nawet chałupniczo) albo wizyty w serwisie. Konstrukcja Aurig to moim zdaniem najbardziej banalna do odpowietrzania konstrukcja;)

Generalnie posiadanie hamulców hydraulicznych jest dość kosztowne, ale - warto!

Napisano

kupisz sobie książke o serwisowaniu roweru i sie sam nauczysz . w V-kach też trzeba wymieniać okładziny a dobre kosztują ok 30 pln za pare

Napisano

kupisz sobie książke o serwisowaniu roweru i sie sam nauczysz . w V-kach też trzeba wymieniać okładziny a dobre kosztują ok 30 pln za pare

Kurcze...kolejne wydatki :D Ale chyba warto, lepiej wydać na książkę niż późniejsze naprawy.

Napisano

Znalazłem coś takiego jak "Zinn i sztuka serwisowania roweru górskiego" wydaje mi się ciekawe i jest opisane jak odpowietrzyć hamulce hydrauliczne. Czytam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...