Skocz do zawartości

[manetki] Gripshifty SRAM X.0 - wasze opinie

rockrider

Rekomendowane odpowiedzi

Hamulce mam mechaniczne Tektro :P Ale w kródce idą do zmiany na Avidy 5 lub 7 :)

Z moimi klamkami średnio się to komponuje, ponieważ ośka klamki opiera się o obudowę X.0 i nie mogę klamek dac dużo w dół :/

Myśle że w Avidami nie będzie tego problemu także polecam!

• Mod Team

dzielona ale szukam samej hamulcowej i nie mogę znaleźć jak ktoś chce się zamienić z podwójnej tj. manetka sram+ klamka na dwie śruby na oddzielne to piszcie bo mi ona nie potrzebna do x0

Wydaje mi się, patrząc na zdjęcia Twojego roweru,że problemu nie powinno być, pod warunkiem,że prawidłowo ustawisz manetkę. Wg Srama płaszczyzna dźwigni do zrzucania biegu ( ta mniejsza ) powinna byc prostopadle do ziemi - czyli musi być pionowo.

U ciebie, jak widac, nie jest.

dzielona ale szukam samej hamulcowej i nie mogę znaleźć jak ktoś chce się zamienić z podwójnej tj. manetka sram+ klamka na dwie śruby na oddzielne to piszcie bo mi ona nie potrzebna do x0

Jak nie możesz takiej znaleźc to zgłoś się do Harfy tam będą mieli na pewno ;)

Podczas podjazdow to nie bardzo widze w czym problem... a podczas zjazdow, kwestia wprawy.

Cóż, po prostu sądziłem, że na podjazdach gorzej operuje się gripami niż triggerami.

Kiedyś regulowałem napęd kumplowi i właśnie on miał manetki obrotowe (nie pomnę nazwy, ale stare Shimano jeśli się nie mylę) i niezłego odcisku dostałem od nich. No, ale tamte do X-0 to raczej nie ma porównania, jednak uraz pozostał :)

Ja sobie tydzien temu kupilem Sram X0, ale ze siedze w Warszawie a rower mam w Kielcach to poki co stoja na polce i grzecznie czekaja na zalozenie :P

Bawilem sie nimi przez krotka chwile i nie dzialaja w obie strony tak samo, jak sobie wyobrazalem...

Tzn redukcja z wyzszego biegu na nizszy (z 9 na 1) to z miejsca mozna, ale z nizszego na wyzszy to po kliknieciu, bo grip stawia wiekszy opor... Mowie o tylnej oczywiscie

Przednia wogole chodzi zupelnie inaczej, bo nie ma tej mikroindeksacji chyba i wogole nie bedzie trzeba regulowac przerzutki przedniej :)

A tak wogole to dolaczone oryginalne linki sa dobrej jakosci?

Generalnie moje odczucia namacalne:

-strasznie miekka guma (nie wyglada na taka co dlugo pozyje)

-strasznie to lekkie w lapach

-nie bedzie toto obracac sie na kierownicy?

• Mod Team

Ja sobie tydzien temu kupilem Sram X0, ale ze siedze w Warszawie a rower mam w Kielcach to poki co stoja na polce i grzecznie czekaja na zalozenie :P

Bawilem sie nimi przez krotka chwile i nie dzialaja w obie strony tak samo, jak sobie wyobrazalem...

Tzn redukcja z wyzszego biegu na nizszy (z 9 na 1) to z miejsca mozna, ale z nizszego na wyzszy to po kliknieciu, bo grip stawia wiekszy opor... Mowie o tylnej oczywiscie

Przednia wogole chodzi zupelnie inaczej, bo nie ma tej mikroindeksacji chyba i wogole nie bedzie trzeba regulowac przerzutki przedniej :)

A tak wogole to dolaczone oryginalne linki sa dobrej jakosci?

Generalnie moje odczucia namacalne:

-strasznie miekka guma (nie wyglada na taka co dlugo pozyje)

-strasznie to lekkie w lapach

-nie bedzie toto obracac sie na kierownicy?

Bawienie sie gripami na sucho może wprowadzic Cię w lekka konsternację,szczególnie przy zmianie z niższego na wyższy- po założeniu masz "wspomaganie" ze strony sprężyny przerzutki.

Każda przednia manetka X0 ma mikroindeksację- jeśli pomiędzy biegami nie masz kliknięć- to coś jest nie tak. Przednia przerzutke trzeba niestety wyregulować.

Guma faktycznie jest miękka - ale dzięki temu sie nie slizga.

Jak juz Tobo napisał- jesli prawidłowo przykręcisz grip się nie obróci.

• Mod Team

Sram robił gripy X7,X9 i X0 w dwóch wersjach- Index i Micro Adjust.

Zeby nie było poniżej link do katalogu częsci zamiennych Srama, gdzie na stronie 34 pod pozycją 3 widać wyraźnie dwa rodzaje gripu.

http://www.who-sells-it.com/cy/sram-3333/2009-mtb-road-spare-parts-16492

Chociaz dla mnie X0 bez mikroindeksacji to rower bez siodełka- da się ale to nie to.

• 5 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...