Skocz do zawartości

[manetki] Gripshifty SRAM X.0 - wasze opinie

rockrider

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Guma jak guma- ściera się. Ale poza zmianą w wyglądzie komfort pozostaje. Przesiadłem się na gripy X0 z triggerów X7- kultura pracy bez porównania. Zmiana biegów z przodu jest wyraźnie zdefiniowana, mikroindeksacja to lekarstwo na ocierający z przodu łańcuch, zmiana z tyłu szybsza, ale bardziej brutalna ( szczególnie przy zrzucaniu).

I w końcu nie ma przypadkowej zmiany biegów. Minusem dla niektórych jest utrudnione jednoczesne hamowanie i zmiana biegów- chociaż to aktura można wyćwiczyć.

Wymagają bardziej precyzyjnej regulacji niż triggery X7

• Mod Team

Jak dojdą i założe to wrzuce fotki - no problem :)

W rękawiczkach słyszałem że nie powinna się ścierac, ale jest wymienna ponoc - 100zł

Ja durnykot śmigam aktualnie na X.5(tiggerach) :devil:

Podejrzewam,że różnica będzie kolosalna- X7 mam w zimówce ,więc porównanie mam cały czas- ciągle in plus dla gripów. Zresztą jakieś 10-11 lat temu miałem gripy Sachsa, więc X0 były świadomym wyborem. mam nadzieje,że będa Ci pasować.

• Mod Team

Też mam taka nadzieję, jak mi nie spasują to w ostatecznym wypadku sprzedam i kupie ponownie tiggery :)

A powiedz jeszcze, czy błoto itp. wpływa na ich działanie - dostaje się tam gdzieś do wewnątrz?

Nie ma jak i gdzie- gniazdo wymiany linki zasłonięte gumowa osłoną ( a nie jak w triggerach śrubką, która uwielbia się gubić) , cały mechanizm jest zasłonięty. Błoto nie stanowi problemu.

Ja przy zakupie mojego Rockridera od razu kazalem zamontowac gripshifty XO

(bo mialem problemy z kciukiem po zwichnięciu). Teraz juz do smierci nie zamierzam wracac

do cyngli (choc kciuk juz od dawna w porzadku).

Jak bedziesz jezdzil DUZO w prawdziwym blocie to guma po roku ladna nie bedzie, ale

problemy ze zmiana biegow to nie beda z manetek, a raczej z zasyfionych

linek. Wiec jak chcesz miec spokoj to zrob Nokona

w systemie zamknietym - tak jak ja :)

guma na x0 jest taka jak na pozostalych modelach gripow z wyjatkiem x9 i rocket - czyli troszke jak gumka do mazania. dotatkowe "fale" na chwytach poprawiaja zywotnosci chwyt ale w zaleznosci od sily scisku w lapach mozna zajechac je w ciagu 2 sezonow lub w jeden :)

gripy x0 podobnie jak x7 i x9 maja sprezyne wspomagajaca przerzucanie oznaczona srs. zawsze wydawalo mi sie ze jest to dobre rozwiazanie ale...

od sierpnia uzywam w mieszczuchu starszych gripow, bez wspomagania, w glownym rowerze mam gripy esp 9.0 - system taki jak w x9 czy x0. i choc zawsze wydawalo mi sie ze wspomagane gripy sa lepsze to jednak teraz uwazam ze nie. odzucie przy zmianie jest mniej lub bardziej miekkie, rozmyte, grip nie pracuje tak prezyzyjnie jak starsze modele. nie ma w nich takiego klikniecia jak wg mnie potrzeba, krecac gripem tak by zrzucic biegi na twardsze grip najpierw porusza sie sprezynujac a potem dopiero zmienia bieg. nie podoba mi sie to na ten moment i gdyby byla mozliosc kumpna gripow do srama na 9 biegow bez sprezyny srs - wolalbym takie.

Po żale się wam :P

Od zakupu manetek minął już tydzień a ich nie ma. Zadzwoniłem do gościa i co się okazało jeszcze ich nie wysłał, bo nie może sprawdzic czy przelwe doszedł, ponieważ 3 razy wpisał błędne hasło i mu konto zablokowali. Ze skanowałem potwierdzenie wpłaty i mu wysłałem, przy czym postraszyłem go negatywem - napisał że X.0 sa już zapakowane tylko musi wysłac :whistling::):P

Teraz pozostaje mi czekac na nie, bo rower stoi nie skompletowany, a X.5 nie chcę zakładac, bo są już na aukcji a ściągac drugi raz z roweru nie ma sensu :P

Po żale się wam :P

Od zakupu manetek minął już tydzień a ich nie ma. Zadzwoniłem do gościa i co się okazało jeszcze ich nie wysłał, bo nie może sprawdzic czy przelwe doszedł, ponieważ 3 razy wpisał błędne hasło i mu konto zablokowali. Ze skanowałem potwierdzenie wpłaty i mu wysłałem, przy czym postraszyłem go negatywem - napisał że X.0 sa już zapakowane tylko musi wysłac :yes::D:P

Teraz pozostaje mi czekac na nie, bo rower stoi nie skompletowany, a X.5 nie chcę zakładac, bo są już na aukcji a ściągac drugi raz z roweru nie ma sensu :P

Nie chcę wyjść na pesymistę, ale według mnie tych manetek możesz nie dostać. Facet coś ewidentnie kręci.

guma na x0 jest taka jak na pozostalych modelach gripow z wyjatkiem x9 i rocket - czyli troszke jak gumka do mazania. dotatkowe "fale" na chwytach poprawiaja zywotnosci chwyt ale w zaleznosci od sily scisku w lapach mozna zajechac je w ciagu 2 sezonow lub w jeden :)

gripy x0 podobnie jak x7 i x9 maja sprezyne wspomagajaca przerzucanie oznaczona srs. zawsze wydawalo mi sie ze jest to dobre rozwiazanie ale...

od sierpnia uzywam w mieszczuchu starszych gripow, bez wspomagania, w glownym rowerze mam gripy esp 9.0 - system taki jak w x9 czy x0. i choc zawsze wydawalo mi sie ze wspomagane gripy sa lepsze to jednak teraz uwazam ze nie. odzucie przy zmianie jest mniej lub bardziej miekkie, rozmyte, grip nie pracuje tak prezyzyjnie jak starsze modele. nie ma w nich takiego klikniecia jak wg mnie potrzeba, krecac gripem tak by zrzucic biegi na twardsze grip najpierw porusza sie sprezynujac a potem dopiero zmienia bieg. nie podoba mi sie to na ten moment i gdyby byla mozliosc kumpna gripow do srama na 9 biegow bez sprezyny srs - wolalbym takie.

A jakie klikniecie potrzebujesz do zadowolenia? :rolleyes: Mam x0 od niedawna i klikniecie i w gore i w dol jest jak jasna cholera... Do samej precyzji zmiany biegow tez nie mozna sie przyczepic. No i efekt sprezynowania jest wyczuwalny ale jedynie jezeli zmieniam bieg bardzo wolno, w przeciwnym razie jest bardzo plynne przejscie z wyraznie zaznaczonym momentem wskoczenia na bieg. Oczywiscie w czasie jazdy nigdy tak wolno biegow nie zmieniam wiec to dla mnie zaden dyskomfort.

• Mod Team

A jakie klikniecie potrzebujesz do zadowolenia? :verymad: Mam x0 od niedawna i klikniecie i w gore i w dol jest jak jasna cholera... Do samej precyzji zmiany biegow tez nie mozna sie przyczepic. No i efekt sprezynowania jest wyczuwalny ale jedynie jezeli zmieniam bieg bardzo wolno, w przeciwnym razie jest bardzo plynne przejscie z wyraznie zaznaczonym momentem wskoczenia na bieg. Oczywiscie w czasie jazdy nigdy tak wolno biegow nie zmieniam wiec to dla mnie zaden dyskomfort.

Wiesz, problem nie tkwi w samym kliknięciu, ale w różnicy działania przy zrzucaniu biegu. Jak pamietam moje stare gripy Sachsa, zrzucenie biegu było równoczesne z ruchem gripu ( gripa?), W X0 jest jednak niewielka zwłoka między początkiem ruchu gripa a kliknięciem i między kliknięciem a zrzuceniem biegu, które , w mojej opinii, odbywa się bardziej gwałtownie, niż w starych gripach ( co mi akurat niezbyt pasuje ). Natomiast redukcja jest dokładnie taka ,jak bym chciał- natychmiastowa, miękka, ale zdecydowana.

Zresztą opinii o agresywnym działaniu jest wiele, nawet SRAM pisze,że gripy X9 sa mniej " aggressive" niż X0. Ale żeby dostrzec róznicę, trzeba pojeździc na starszych gripach i porównac z nowymi. W słowach nie da się tego opisać.

Chyba facet mnie wykiwał!

Ale zadzwoniłem do niego i nastraszyłem go że ma czas do jutra jeżeli nie to się z nim spotkam!!!

Takiego negatywa dostanie że się zesra!

!JAKIŚ DEBIL PO PROSTU!

PS: Zwróci kasę to kupie w sklepie nowe!

Zresztą opinii o agresywnym działaniu jest wiele, nawet SRAM pisze,że gripy X9 sa mniej " aggressive" niż X0. Ale żeby dostrzec róznicę, trzeba pojeździc na starszych gripach i porównac z nowymi. W słowach nie da się tego opisać.

zgadzam sie w 100% tak samo jak shimano trzeba pojezdzic na słabrzych zeby zobaczyj jak rewelacyjnie chodza lepsze...;_)

mam za 140zł x.0 ale uzywane 1 sezon maratony itp... jak bys chciał:voodoo:

Witam, mam do zaoferowania uzywane gripy SRAM X.0, sa w niezlym stanie , chodza jak nowe, posiadaja lekki ubytek gumy z gripow co widac na zdjeciu

- budowa: krótki grip 50 mm, wykonany z najwyższej jakości, lekkiego Grilonu, karbonowe wykończenie gripu, linka pokryta teflonem

- technologia: system ESP 1:1 zapewnia precyzyjną i lekką pracę manetki

- kompatybilne: 9 biegów, system ESP 1:1, przerzutki tylne SRAM oraz przerzutki przednie Shimano i SRAM

- wyświetlacz: wskaźnik pozycji, przerzutki Quick View

- zalety: szybka i niezawodna praca manetki pozwala na szybszą zmianę biegów, łatwa wymiana linki

http://img525.imageshack.us/img525/2459/839718160.jpg

140zł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...