Skocz do zawartości

[suport lub napęd] Pstryka przy przeciążeniach

SierakMaster

Rekomendowane odpowiedzi

Rower mam od roku, ma przebieg: 1213km. Od 2 miesięcy przy większych przeciążeniach (czyli gdy cała masa ciała napiera na pedały) coś pstryka :excl: w okolicy suportu lub napędu. Mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie to pstryka i co należy wymienić, lub naprawić :( W sklepie nie wiedzieli o co kaman i chcieli mi rower rozbierać na części, na co oczywiście się nie zgodziłem (wszystko naprawiam sobie sam, nie mam zaufania do serwisów rowerowych). Jeżdżę od 4 lat, wcześniej miałem Gianta Sierre i tam suport (lub napęd) działał wporządku. Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.

Pamiętaj zawsze napisać jaki masz napęd, korba, suport itp. Prawdopodobnie to "pykanie" dobiega z pedałów albo suportu, zwłaszcza skoro twierdzisz, że jest słyszalne gdy mocniej depniesz na pedały.

Jeśli masz pedały platformowe, polecałbym sprawdzić czy nie mają luzów.

Jeśli tak - to rozbierz je i skontruj w celu usunięcia luzów.

Jeśli nie - odkręć pedały, daj trochę smaru (np. grafitowego) na gwint i wkręć je ponownie w korbę <- o dziwo jest to częsty przypadek platform, że "strzelają" gdy są niedokręcone do korby

Jeśli powyższe nie pomogło: odkręć korbę, wykręć suport i przeczyść całość, łącznie z mufą w ramie, do której wkręcany jest suport.

Inna możliwość (nie zaszkodzi sprawdzić) to zabrudzone wnętrze rury podsiodłowej do której wchodzi sztyca, w tym wypadku wystarczy wyjąć sztycę i przeczyścić zarówno wnętrze ramy jak i samą sztycę.

To nie jest wina pedałów. Niedawno wymieniłem je na platformówki Dartmoora, a przed wymianą również pstrykało. Nie jest to również wina sztyccy, gdyż pstrykanie pojawia się, gdy jadę "na stojąco". Korbę dokręcam przed każdym dłuższym wyjazdem, także nie tu tkwi problem. Najważniejsze pytanie brzmi: Co jest odpowiedzialne za to pstrykanie? Suport, czy napęd? Inne możliwości wykluczyłem już (sorry, że mówię to dopiero teraz) ... Suport nie wiem jakiej jest firmy, nie mam teraz dostępu do roweru (jestem poza domem, piszę z netbooka). Wg definicji w skład napędu wchodzą korba + zębatki + przerzutki i łańcuch. Korba jest firmy TRUVATIV, zakładam, że zębatki są tej samej firmy (głowy uciąć nie dam). [cały napęd to prawdopodobnie TRUVATIV X-flow, ale jak już mówiłem nie ma mnie do niedzieli w domu i nie mam jak sprawdzić...

Jest jeszcze jedna możliwość takiego pstrykania, na szczęście łatwo ją potwierdzić/wyeliminować. Może pstrykać coś przy siodełku (jarzemko albo sztyca w ramie), bo jak się mocno naciska na pedały to ciężar ciała też się przesuwa na siodełku. Łatwo sprawdzić - jak pyka jak się jedzie na stojąco to to nie to.

Może stery (być może dostał się tam piasek) albo rama - aluminium ponoć lubi przenosić dźwięki. W każdym razie nie zaszkodzi sprawdzić tego co wcześniej napisałem. Kiedyś w A2 miałem problem z notorycznie odkręcającym się lewym pedałem, nie było to nawet zauważalne, poprostu co pewien dystans nagle pojawiało się "pykanie" które likwidowałem dokręcając pedał i tutaj małe ma znaczenie czy wymieniłeś pedalce czy nie.

Już kiedyś o tym pisałem. Jeśli masz wolnobieg, to jeśli nakrętka się obluzowała, to będzie on pstrykał dokładnie tak, jakby pstrykał suport. Jeśli to nie to, to na 98% jest to właśnie suport. Też miałem taki problem, że podczas pedałowania, a szczególnie przy obciążeniu, miałem regularne, trochę "metaliczne" stukanie/strzelanie/cykanie/pykanie czy jak to nazwać. Smarowanie nic nie dawało.

Za nowy z montażem (nie miałem narzędzi) dałem chyba 50zł. Niby drogo, ale ja miałem dość gównianych suportów więc wziąłem taki. Był jeszcze wariant za 30zł.

• Mod Team

Ja miałem bardzo podobna sytacja. W pierwszej chwili myslalem ze pedały strzelaja wiec wymienilem na maszyny. Objaw dalej wystepowal. Nawet wymienilem pedaly na nowe i nic. W koncu wykrecilem suport i zalalem olejem do srodka. Pomogla na kilkaset km i objaw wrocil. Suport poszedl do wymiany i cisza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...