Skocz do zawartości

[pedały spd] PD-M 540

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam pytanie. moje spd niestety złapały luzu na ośkach, dokręciłem nakrętki kontrujące i luzik zniknął. moje pytanie dotyczy bardziej kwestii smarowania. czy rozkręcić dokładnie wszystko i nasmarować od nowa czy tylko dołożyć smaru i skręcić os?? czy smar który jest wewnątrz, nie będzie się gryzł z łt-43 lub finishlinem premium grease? jak lepiej posmarować i czy w ogóle smarować od nowa wszystko?

Napisano

Najlepiej to rozłóż te pedały na czynniki pierwsze. Nie jest to takie wcale trudne. Rysunki znajdziesz na shimano.com. Wyczyść wszystko, nasmaruj i będzie chodzić jak malina :thumbsup:

Napisano

Jakiś czas temu usuwałem luz w swoich m540, kręciłem tylko śrubką i kontrą, bez wymiany smaru i wszystko wciąż hula (aktualnie dystans ponad 4000km).

Napisano

Właśnie chodzi mi o to czy rozbierać na czynniki pierwsze czy dac sobie spokoj i zlozyc do kupy i jeździć. Smary mam dwa, finish i łt-43. finishline premium niby tak chwalony ale ja uważam ze przeciętny. moge nasmarowac ŁT. czy to wystarczy?

Napisano

Jak już je rozkręcisz, to z nasmarowaniem długo nie zejdzie- więc rozbierz w mak, wyczyść i nasmaruj. Ja używam zwykłego Łt i pedały nie narzekają.

Napisano

Również podpiszę się pod rozebraniem całości, dokładnym wyczyszczeniu ze starego smaru:) Możesz smarować FL'em lub ŁT, oba to smary łożyskowe. Pewnie Shimano smaruje czymś podobnym do ŁT-43

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...