onkiel Napisano 18 Listopada 2009 Napisano 18 Listopada 2009 Witam, mam pytanie. moje spd niestety złapały luzu na ośkach, dokręciłem nakrętki kontrujące i luzik zniknął. moje pytanie dotyczy bardziej kwestii smarowania. czy rozkręcić dokładnie wszystko i nasmarować od nowa czy tylko dołożyć smaru i skręcić os?? czy smar który jest wewnątrz, nie będzie się gryzł z łt-43 lub finishlinem premium grease? jak lepiej posmarować i czy w ogóle smarować od nowa wszystko?
arroyo Napisano 18 Listopada 2009 Napisano 18 Listopada 2009 Jeśli już chcesz dać nowy smar to lepiej pozbyć się starego i przed smarowaniem wyczyścić oś odtłuszczaczem.
mati199 Napisano 18 Listopada 2009 Napisano 18 Listopada 2009 Najlepiej to rozłóż te pedały na czynniki pierwsze. Nie jest to takie wcale trudne. Rysunki znajdziesz na shimano.com. Wyczyść wszystko, nasmaruj i będzie chodzić jak malina
arroyo Napisano 18 Listopada 2009 Napisano 18 Listopada 2009 Jakiś czas temu usuwałem luz w swoich m540, kręciłem tylko śrubką i kontrą, bez wymiany smaru i wszystko wciąż hula (aktualnie dystans ponad 4000km).
onkiel Napisano 18 Listopada 2009 Autor Napisano 18 Listopada 2009 Właśnie chodzi mi o to czy rozbierać na czynniki pierwsze czy dac sobie spokoj i zlozyc do kupy i jeździć. Smary mam dwa, finish i łt-43. finishline premium niby tak chwalony ale ja uważam ze przeciętny. moge nasmarowac ŁT. czy to wystarczy?
miciu22 Napisano 19 Listopada 2009 Napisano 19 Listopada 2009 Jak już je rozkręcisz, to z nasmarowaniem długo nie zejdzie- więc rozbierz w mak, wyczyść i nasmaruj. Ja używam zwykłego Łt i pedały nie narzekają.
saucio Napisano 19 Listopada 2009 Napisano 19 Listopada 2009 Również podpiszę się pod rozebraniem całości, dokładnym wyczyszczeniu ze starego smaru:) Możesz smarować FL'em lub ŁT, oba to smary łożyskowe. Pewnie Shimano smaruje czymś podobnym do ŁT-43
onkiel Napisano 19 Listopada 2009 Autor Napisano 19 Listopada 2009 dzięki, rozbiorę nasmaruję i złożę ( mam nadzieję ). Zawsze to jakieś nowe doświadczenie .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.