Skocz do zawartości

[Sztyca] Zintegrowana z ramą :)

kllnTToOn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Po gadaniu z kolegą o ramach Scott-a przeszliśmy do zintegrowanej sztycy. Otóż ze sztycą mam problem (z rozmiarem) i została mi albo redukcja albo Sztyca własnej roboty :) I wtedy pomyślałem o "Scoot-cie" i ich sztycach... A może tak zrobiłbym w Moim rowerze ? :) Ramy mi za bardzo nie szkoda, bo jest stara i lekko przyciężkawa, a Nabierze moim zdaniem wyglądu :D I jak się uda to spadnie masa o 5g :P

30e7c292a8fa740cm.jpg projeky na szybkiego w paint-cie ;)

Ale jeszcze Trzeba mocowania, a na te średnice trudno trochę :) Myślałem o tym http://www.ritcheylogic.com/dimg/thm/t448_4ff0d718c9c84b7f6e1f1d530b0ce37e.jpg Ale nie wiem gdzie dostać, jaka cena, waga itd.

Rurka Zostanie pomalowana Pod kolor ramy (jeśli w ogóle projekt wyjdzie)

Klej jak będzie użyty http://allegro.pl/item788984200_klej_do_metalu_plynny_metal_pasta_stalowa.html

Moja sztyca aktualnie waży 320g + zacisk 24g czyli razem 344g. Rurka z Alu która tam będzie będzie ważyła około 250g (sama rurka) + spawy + klej + mocowanie WCS myśle że będzie mniej :D

A teraz Czy da to rade i się nie połamię, czy wszytsko będzie ok ? :)

P.S. 1 Ci którzy chcą Zadawac pytania "Na kij Ci to ?" prosze o nie pisanie w tym temacie. Dziękuje Klinton :)

P.S. 2 Jak coś się pomyliłem to piszcie :D

Napisano

Nie no jak zawsze pomysł fajny :)

Jak wykonasz wszystko tak jak napisałeś to efekt może byc miodny :P

Tylko jak z ta wytrzymałością właśnie?

Może byc taka sytuacja że jak za słabo połączysz tą rurkę z ramą to w momencie: wywrócenia się, mocnego wskoczenia na siodło ta konstrukcja może nie wytrzymac i peknie.

Napisano

Pamiętaj, że podsiodłówka ma wycięcie z tyłu, które może pięknie pęknąć podczas jazdy, więc obejmy bym nie usuwał pomimo wspawania tej rurki w ramę :)

No to jednak nie będzie wyglądało tak jak zintegrowana sztyca, zawsze będzie widać jakieś łączenie.

Napisano

A można zrobić jeszcze inaczej - w ramę wsadzić dotoczoną rurkę 31,6 która w środku ma taką średnicę, że pasuje jakaś typowa sztyca, może 27,2mm? Ta rurka będzie maiła długość powiedzmy 25cm, i conajmniej połowa będzie z ramy wystawać. Będą wtedy dwa zaciski siodła - na rurce przedłużce oraz na sztycy.

Napisano

Pamiętaj, że podsiodłówka ma wycięcie z tyłu, które może pięknie pęknąć podczas jazdy, więc obejmy bym nie usuwał pomimo wspawania tej rurki w ramę :)

No to jednak nie będzie wyglądało tak jak zintegrowana sztyca, zawsze będzie widać jakieś łączenie.

Jak profesjonalnie mu to wyszlifują to nie powinno byc śladu.

Napisano

Sztyca (rurka) będzie z jednego kawałka. Nie wiem po co kombinować z tym czymś co napisał AdrianSocho to ma wyglądać podobnie xD

Niedźwiedź A dlaczego ma pęknąć ? :P Tam przecież będzie spaw :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...