grabek Napisano 17 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 witam i proszę o pomoc bo już nie wiem co mam robić. układ jest taki: Przerzutka tył XT, łańcuch XT, kaseta XT, manetka Deore, linki i pancerzyki nowe posmarowane poślizg idealny. Problem jest taki, że przerzutka nie zrzuca łańcucha z biegów 5 na 4 i 4 na 3 głównie z tymi jest problem. W ramach eksperymentu zamieniłem kasete na 8-biegową i manetke Alivio 8 biegów i wszystko działa ok - czyli przerzutka jest sprawna. Moje pytanie brzmi czy możliwe jest, że uszkodzona jest manetka, ale w taki sposób że nie jest to wyraźnie widoczne? Tzn. wypuszcza linkę bez oporów, ale nie wiem czy odpowiednią jej długość? Czy może to sprężyna przerzutki jest już za słaba i nie ściąga w dół na 9-biegowej kasecie - ale na 8-biegowej tak? Pomóżcie proszę może macie jakieś pomysły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 17 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Może masz już znacznie zużytą kasetę i łańcuch? Czy hak przerzutki jest prosty? Pamiętaj, że napęd 8 biegowy ma większą tolerancję wszelkich luzów i niedoskonałości przerzutki niż dziewiątka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabek Napisano 17 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Kaseta i łańcuch są dobrym stanie. Hak jest prosty, ale mam drugi więc zrobie testy. Zastanawiające jest to, że nie zrzuca na tych samych biegach (wygląda jakby sprężyna przerzutki jest za słaba żeby ją odciągnąć z większych koronek na mniejsze), ale odpowiednie koronki kasety nie są tak zniszczone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 17 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 hmmm, zwykle jeżeli niedomaga sprężyna, to jest problem z przerzucaniem 7->8, 8->9. Ale Ty piszesz, że jest problem z redukcją 5->4 i 4->3. Ja bym tu upatrywał problemu z kasetą. Manetka jak się zepsuje, to na amen Fakt, po kilkunastu tysiącach przerzuceń zapadki mogą się nieco wyrobić i pogorszy się precyzja... Ciężko powiedzieć, pokaż może dokładne zdjęcie kasety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabek Napisano 17 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Spróbuje z nowym hakiem, a jak nie da rady zrobie fotki kasety. P.S. żeby nie było nieporozumień - jaki numer na największa koronka? 9 czy 1? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 17 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 największa koronka ma numer 1 najmniejsza koronka - 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabek Napisano 17 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 no to nie zrzuca 4->5 i 5->6. przepraszam za zamieszanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabek Napisano 18 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 witam ponownie, jednak hak:) wygięcie starego nie jest większe niż 1mm jest ledwo widoczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.