Skocz do zawartości

[przerzutka] XT nie zrzuca łańcucha

grabek

Rekomendowane odpowiedzi

witam i proszę o pomoc bo już nie wiem co mam robić.

układ jest taki:

Przerzutka tył XT, łańcuch XT, kaseta XT, manetka Deore, linki i pancerzyki nowe posmarowane poślizg idealny.

Problem jest taki, że przerzutka nie zrzuca łańcucha z biegów 5 na 4 i 4 na 3 głównie z tymi jest problem.

W ramach eksperymentu zamieniłem kasete na 8-biegową i manetke Alivio 8 biegów i wszystko działa ok - czyli przerzutka jest sprawna.

Moje pytanie brzmi czy możliwe jest, że uszkodzona jest manetka, ale w taki sposób że nie jest to wyraźnie widoczne? Tzn. wypuszcza linkę bez oporów, ale nie wiem czy odpowiednią jej długość?

Czy może to sprężyna przerzutki jest już za słaba i nie ściąga w dół na 9-biegowej kasecie - ale na 8-biegowej tak?

Pomóżcie proszę może macie jakieś pomysły.

Kaseta i łańcuch są dobrym stanie. Hak jest prosty, ale mam drugi więc zrobie testy. Zastanawiające jest to, że nie zrzuca na tych samych biegach (wygląda jakby sprężyna przerzutki jest za słaba żeby ją odciągnąć z większych koronek na mniejsze), ale odpowiednie koronki kasety nie są tak zniszczone.

hmmm, zwykle jeżeli niedomaga sprężyna, to jest problem z przerzucaniem 7->8, 8->9.

Ale Ty piszesz, że jest problem z redukcją 5->4 i 4->3. Ja bym tu upatrywał problemu z kasetą.

Manetka jak się zepsuje, to na amen ;) Fakt, po kilkunastu tysiącach przerzuceń zapadki mogą się nieco wyrobić i pogorszy się precyzja...

Ciężko powiedzieć, pokaż może dokładne zdjęcie kasety.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...