Skocz do zawartości

[błotniki] Jakie do roweru crossowego?

Herman88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Upatrzyłem sobie przecenione błotniki Simpla Hammer 2 Set i zastanawiam się czy będą one pasowały do roweru crossowego. Ma ktoś może te błotniki lub inne błotniki tego typu w takim rowerze?

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Oczywiście że się nadadzą. Miałem kiedyś pełne błotniki, ale mi się połamały. U mnie tak wyglądają

b1305-u3853_orig.jpg

rower008.jpg

Nie dają 100% ochrony przed wodą, z przodu trochę chlapie po butach, ale i tak jestem z nich zadowolony. Z pełnymi błotnikami miałem kłopoty z ich zamocowaniem, a te są bezproblemowe.

Dla porównania, rower na pełnych błotnikach wyglądał tak:

Dawały dużo lepszą ochronę, ale były problemy z jazda po błocie, lesie, i trzeba było uważać na np gałęzie.

a76edaedcc3667a3.jpg

Napisano

Co zrobiłeś żeby przedni błotnik Ci nie wypadał?

Bo u mnie po kilku dobiciach (w pokoju :E) odpada, w terenie nie chce sprawdzać, bo jeszcze go przejadę...

Pozdr.

Napisano

Może źle go zamontowałeś... U mnie trzyma się raczej pewnie. Ogólnie średnio zadowolony z nich jestem, mogłyby być trochę dłuższe...

Napisano

Polon powinieneś mieć z tym błotnikiem do wyboru kilka szerokości tulejek. U mnie pasowała ta najszersza. Można podłożyć także paseczek z gumy, jeśli są jakieś luzy (tez miałem w zestawie, ale nie potrzebowałem użyć).

Sposób montażu:

simplainstr.jpg

mogłyby być trochę dłuższe...

W sumie mogły by być, można samemu dorobić sobie coś w rodzaju chlapacza np z kawałka gumy.

Ale ja jestem zadowolony że nie są za długie, przy pełnych zawadzałem czubkiem buta, a tu mam spokój.

Napisano

Już jest dobrze.

Nie zrobiłem 2 kroku (nie miałem instrukcji i nie wiedziałem)...

A tylni połamał mi się kiedyś na makro (ten chwyt), ale przekręciłem i się dobrze trzyma :E

Dzięki.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Upatrzyłem sobie przecenione błotniki Simpla Hammer 2 Set i zastanawiam się czy będą one pasowały do roweru crossowego. Ma ktoś może te błotniki lub inne błotniki tego typu w takim rowerze?

Witaj

sprawiłam sobie trochę trudu i poszukałam błotników na allegro gdyż też takowych potrzebuję do roweru MTB. Również napisałam maila do sprzedającego i zapewniał mnie że błotniki będą pasowały do roweru krosowego i MTB.

Zobacz co znalazłam:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=886570856

Gorąco pozdrawiam Monika. :)

Napisano

Miałem komplet blotnikow podany przez Emmx(poki nie zakosili mi roweru..:/) - moim zdaniem bardzo dobry zestaw. Najpierw w jednym rowerze przezyl na pewno ponad 2 lata(moze wiecej - juz dokladnie nie pamietam), potem w drugim kilka miesiecy(az do kradziezy) i wszystko bylo ok. Co prawda tylny blotnik pekl w jednym miejscu przez co jak sie go mocno przycisnelo to troche sie odchylal w jedna strone, ale nie przeszkadzalo to podczas jazdy, caly czas chronil przed woda/blotem. Tylny blotnik dzieki 2 punktom regulacji mozna dobrze dostosowac do swoich potrzeb i roweru. Przedni blotnik mozna zamontowac zarowno na szyske jak i... do amortyzatora(nie wiem jak sie nazywa ten typ mocowania - ogolnie chodzi mi o to, ze przykrecasz blotnik do amorka/widelca.... tam obok swiatelka odblaskowego, ale od tylu a nie od przodu) - ja zamontowalem drugim sposobem i trzymalo sie bardzo dobrze. Na poczatku chyba mial lekkie tendencje do zsuwania sie w dol bo sruba za slabo dociskala, a dalej sie jej nie dalo wkrecic, dalem jedna podkladke i od tego czasu nie mialem juz zadnych problemow.

Aktualnie mam to z tylu i to z przodu Przedni rozwalil sie kilka dni po zakupie, naprawilem go drutem i bylo wmiare....(czasem musialem poprawic), wczoraj podczas jazdy po lesnych sciezkach niestety podziekowal za wspolprace - zaliczyl totalny zgon... Moze jeszcze uda mi sie go naprawic, ale na wiosne kupie sobie przedni z ww. zestawu. Ogolnie mam zle doswiadczenia z blotnikami montowanymi na szyszke - szybko sie psuja... :/ Dla odmiany tylny sprawuje sie bardzo dobrze, od momentu zamontowania go w sklepie nic z nim nie musialem robic. Dodatkowym plusem jest fakt, ze mozna go zamontowac/zdemontowac w 5-10 sekund, bez uzycwania jakichkolwiek narzedzi. Dla niektorych wazne jest rowniez to, ze mozna go zamontowac do rury podsiodlowej a nie do sztycy - mi to nie robi roznicy, ale na miescie czasem ktos obcy podjezdza i pyta "ej miestrzu gdzie kupiles taki fajny blotnik?", wiec widac dla innych to bywa istotne :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...