Skocz do zawartości

[opony] na zime 2.5

QauczuQ

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Realna szerokosc Jazowego-Wilka-O-Rzadkim-Sznurku 2.55 to 56.7mm, wysokosc 54.7mm. Sprawdzone na obreczy WTB LaserDisc Trail.

Szacunek...

I.

Napisano

Nie rozumiem niektórych ludzi, ale widzę, że każdy może mieć swoje zboczenia. ;) Opony Weirwolf'a LT do których link podałeś poza tym, że są szerokie, to chyba na zimę nie bardzo..;) Chyba, że zamierzasz jeździć tylko po suchym asfalcie i terenie gdzie śniegu jest co najwyżej troszkę. W innym wypadku bieżnik jest wg. mnie stanowczo za niski. Z mojej strony polecę Ci Highrollera na miękkiej mieszance. Tak jak wspominał wcześniej Damian24 - świetna opona na śliski i mokry teren. :wallbash:

P.S mamy przeRZutki...

Napisano

Klaniam,

Realna szerokosc Jazowego-Wilka-O-Rzadkim-Sznurku 2.55 to 56.7mm, wysokosc 54.7mm. Sprawdzone na obreczy WTB LaserDisc Trail.

Szacunek...

I.

dzięki, dość wysoka, potem polukam czy wejdzie.

Rzadki Sznurek znaczy że?? kewlar?

• Mod Team
Napisano

dzięki, dość wysoka, potem polukam czy wejdzie.

Rzadki Sznurek znaczy że?? kewlar?

Nie :)

Nie jest wysoka. Wysoki to jest Gruby Alberto ze swoimi okolo 62-64 milimetrami

Nie :D

To znaczy Low Thread - czyli niski bieznik.

Ale owszem, Sluzowy Canis Lupus jest papuciem o kewlarowym brzezku...

Szacunek...

I.

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Nie w ramie tylko w widelcu. Bo to jest swietna opona kierunkowa a nie napedowa.

I wersji LT na pewno nie zimowa...

Szacunek...

I.

Napisano

ok, ja na zime tego nie potrzebuje. A co miałeś z tyłu?

EDIT:

Wiecie potrzebuje opon na których będe w stanie - i tutaj sory a wyrażenie - zapierd...ć ile sił w nogach wdół ze zjazdów które znam jak własną kieszeń a na kórych w tym oku już raz pogiąłem obręcz bo skoczyłem na duży kamień i jak masełko poszła. Uwielbiam szybkie zjazdy po kamienistych poprzecinanych uskokami leśnych traktach a w moich okolicahc jest ich multum i je wszystkie znam. CHcaiłym nie martwić się tak bardzo o obręcze dlatego potrzbuje takich a nie innych oponek.

EDIT2:

Ale z drugiej strony nie chcaił bym mieć takich totalnie klockowanych opon z agrsywnym bieżnikiem, na twarde trakty uważam że takich nie potrzeba.

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Potrzebujesz zatem kolego szerszej obreczy a nie tylko opony. Juz Ci sugerowalem ze na Twojej opona sie nie ulozy i nie bedziesz mial z niej wiekszego pozytku...

Ale oczywiscie zrobisz jak uznasz za stosowne.

Z tylu zasie mialem Ogienia FR 2.4 a teraz bedzie to Drewniany Wilk 2.5 lub w lzejszym terenie 2.3.

Szacunek...

I.

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Powtarzam: swietna opona kierunkowa.

WeirWolf 2.5 w wersji nie LT ma szerokosci w okolicach 62mm wraz z bocznymi klockami. Zatem droga dedukcji i podobienstwa mozna wywnioskowac ze 2.3 bedzie malo oszukany i osiagnie w granicach 56-58mm szerokosci...

Szacunek...

I.

Napisano

no to teraz mam problemik. Zmierzyłem na wykonanym z drucika przekroju opny 2.55 którą podawałeś i przy 57mm szer i 55 wys nie bardzo wchodzi. Na styk by było ale obawiamsię o przerzutkę. Sądizłem że 2.3 wejdzie już bez problemu a tu piszesz że aż taka szeroka jest.

Napisano

no to teraz mam problemik. Zmierzyłem na wykonanym z drucika przekroju opny 2.55 którą podawałeś i przy 57mm szer i 55 wys nie bardzo wchodzi. Na styk by było ale obawiamsię o przerzutkę. Sądizłem że 2.3 wejdzie już bez problemu a tu piszesz że aż taka szeroka jest.

EDIT. 24.11.2009

Pojeżdizłem po rowerowych w mieście i znalzłem Kendy Kinetics 2.5 i Kendy Nevegal 2.3. Jutro wezmę kupie obie i sprawdze czy wejdą choć raczej ta 2.5 nie zmieści się ale będę wiedizał ile max mi wejdzie w ramę. Potem je pewnie oddam i jeżli sprawdze ze oponki do tych 60mm na szerokość wchodzą to po lekturze: http://www.singletrackworld.com/reviews/grouptest-big-and-bald-tyres/ tego arta biorę dwie WTB WeirWolf LT 2.55.

Napisano

ehmm... tylko pamiętaj, że rozmiar rozmiarowi nierówny więc nie ma bezpośredniego porównania czy 2.5 wejdzie w ramę, ale akurat kendy są szerokie(przynajmniej nevegale) więc nie powinna to być różnica w złą stronę :rolleyes:

Napisano

przymierzyłem oponkę kenda kolossal 2.60 i przy jej 62mm szerokości jest trochę za szeroka.

przymierzyłem także kenda blue grove 2.35 i przy jej szerokości 54.5mm wchodzi bez problemu ale to też dlatego że jest niższa i tak tutaj mamy 66,6mm razem z rafką do 72-73mm dla kolosala.

Biorę te weirwolfy 2.55 i 3mam kciuki.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Opony założone. Mialem dzisiaj potestować ale wczoraj sie za mocno zresetowałem.

Poniżej zdjęcia samego kółka i roweru.

148afff69c5d21d7m.jpg

51c2b65d1ee88ea7m.jpg

Jak dla mnie rewelacja i optymalny zakup i marzenia spełnione ;D dodatkowo cena bardzo atrakcyjna ponieważ takie opony chodzą za poand 100 zł a ten gsotek miał po 39 za sztukę.

POdaje dla zainteresowanych:

szerokość tego Wierwolfa LT 2.55 to nie jak podają 58mm ale 55,5mm, na szczęscie ponieważ jeden lub dwa mm i musiał bym kombiować a tak weszły idealnie.

pozdrówko

Napisano

na razie zrobiłem z 50 km głównie po mieście i do pracy. Z tego co odczułem: bardziej miękko się jeździ, np. zjeżdzając schodami jest bardziej płynnie. Minusów nie zauważyłem, choć na początku trochę obawiałem się zachowania w szybkich skrętach i niepewnie się czułem. Muszę pojechać na jakieś większe i bardziej wyamgające zjazdy wtedy bede mógł coś badziej konkretnego napisać.

Dzisiaj jechałem obok budowy mostu i było sporo płytkeigo błota na ulicy i rower wydawał się jechać bardziej pewnie i mniej ślizgać niż przypuszczałem ale to może być tylko takie moje indywidualne odczucie.

Napiszę więcej konkretów jak na weekendzie pojadę gdzieś poza miasto.

Napisano

ma być ciężko żeby trening był intensywniejszy... żartuję.

Ale tak serio to na pewno jest ciężej, wcześniej jeździłem na slickach od kendy i różnica choćby w hałasie - jaki jadąc po asfalcie wydobywa się spod kół - jest kolosalna ale nie po asfalcie będę jeździł. I opon raczej używał do wycieczek do 2h na pobliskie górko-zjazdy.

Dzisiaj zjeżdżałem po dość kamienistej drodze całkiem szybko i mogę potwierdzić że jest bardziej miękko nie czuć kamieni które wcześniej było czuć, jest stabilniej. Coś za coś.

Choć te slicky (kenda kraze) to też lekkie nie były a potrafiłem i 100km na nich zrobić ale slicki idą inaczej to niezaprzeczalny fakt:

http://www.bazarek.pl/produkt/0/261969/opona-kenda-kraze-26-x-2125-30-tpi.html - 1.1 kg jeśli wierzyć opisowi.

• 1 rok później...
Napisano

a próbował ktoś może na tej obręczy ( Mavic 317 ) założyć Fat Alberta 2.4 ?

Obręcz oficjalnie do rozmiaru 2,3 a to niewielka różnica i do tego Schwalbe raczej nie jest zawyżana.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...