Skocz do zawartości

[rower] do 3500pln

cezary

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam towarzyszy :) musze zakupic rowerek za 3500 zlociszy (taka kwote musze przeznaczyc) no i prosze was o pomoc ... napisze troszku gdzie i jak bede jezdzil a wiec...

... jestem duzy waze okolo 120 kilo wzrost 185 rower chce przeznaczyc do jazdy na sciezkach rowerowych lekkich gorkach ale i tez czasami chcialbym pojezdzic bez oporow po asfalcie,

znalazlem kilka fajnych opcji rowerow crossowych ,ale zastanawiam sie czy pod moim ciezarem taki rower nie bedzie mial kiepsko , z drugiej strony strony chcialbym tez rower wygodny na ktorym bedzie sie komfortowo jezdzilo barzdiej z naciskiem na komfort i rekreacje niz hardkory po lesie.harkorem nie jestem :) wiec cross bylby chyba odpowiedniejszy niz mtb chociaz mtb na pewno jest wytrzymalszy.(chyba)

Prosze was o rade jaki rower kupic zeby byl wygodny solidny i ogolnie dobrej firmy.

pozdrawiam was i zapraszam do wypowiedzi bo rower musze kupic w tym tygodniu.

jeszcze jedno gzdie moge znalezc najlepsze oferty rocznikow 2009 po dobrych cenach ?jest jakas specjalna strona ? czy google pozostaje ?

doradzcie mi prosze :)

Halllo czy ktos zyje i zechce pomóc prosze!!

Napisano

Myślę że dobrym szczałem na pewno byłby Trek z serii 6 tysięcy albo jakiś Gary Fisher ciekawostką jest to że producent daję gwarancje dożywotnią na ramę..

Napisano

dzieks cox ! podoba mi sie strasznie ! masz jeszcze jakies typy pode mnie ? chodzi mi o to zeby w miare wygodnie nim sie przemieszczac no i waze 120 kilo ;)

aha i jeszcze jedno jak cos to szukac rowerow wlasnie w decathlonie ? jak to jest?

Napisano

za######isty ten mogoose ! kozak! podoba mi sie ! jeszcze jakies typy ?

jest jakis lepszy za ta kwote ? mongoose to dobra firma ? cos jak trek? cannondale ,scott?

Napisano

Rowery z Decathlon'a są na bardzo dobrym osprzęcie jak na swój przedział cenowy, jednak komponenty i serwis tego sklepy nie są już takie dobre... Tu możesz poczytać o moim przypadku.

W skrócie jest tak, że należy trochę roboty włożyć w rower, aby wszystko dobrze chodziło i pod żadnym pozorem nie można oddawać roweru do ich serwisu. Tylko na wymianę części, ale potem i tak trzeba je jeszcze raz dobrze zamontować.

Teraz gdy już wszystko mam za sobą to z roweru jestem bardzo zadowolony i śmiga aż miło :)

Na Twoim miejscu wziąłbym tą 8.2 i sam serwisował.

Napisano

Mam manguste i jakby to powiedzieć - " nic lepszego za te pieniedze". Sam zastanawiałem się czy nie kupić takiego sztywiaka ale jeszcze lżejszego z 2007 - raczej do wygodnych nie należy ale chyba sam jedzie :)

http://allegro.pl/item819522994_hit_mongoose_meteore_elite_2007_fox_xt_10_5_kg.html

ALe to nie jest raczej rower dla 120 kg - ten za 3500 jest bardziej odpowiedni. W sumie to 3,5 to dużo kasy ale zawsze mozna tak w nieskończoność, że za 100 wiecej bedzie coś tam lepszego, za 500 jeszcze itd. Moim zdaniem osprzęt od LX w góre to jest optimum dla normalnej jazdy, ten Recon jest naprawde dobry, koła też wytrzymałe, no i rama tak nie rzuca sie w oczy a przy tym ma ładne malowanie. Czego chciec więcej ?

Napisano

Treki Scotty cannondale to jest wysoka półka w śród rowerów chcesz jeździć na dobrym rowerze oczywiście z dobrą geometrią trzymaj się tych mark, co do Rockridera to wg. taki hipermarket a co za tym idzie same problemy jak kolega wyżej miał, co do cen to jest teraz najlepszy moment choć czym później tym gorzej bo magazyny pustoszeją a z nowym rokiem idą nowe kolekcje..

Napisano

ktora z firm oferuje teraz najwieksze obnizki na rok 2009 moze tak najlepiej trafic bajka?

a generalnie to bedzie jeszcze taniej czy bedzie drozej?

a co sadzicie o tym rowerku ? http://allegro.pl/item811456974_rower_merida_carbon_flx_race_mtb_gorski_deore.html

Rama pewnie ok ale to carbon czyli Twoja waga raczej wyklucza taką ramę. Co do sprzetu - aby całosć kosztowała 3,5 na czymś oszczedzono - czyli tak średnio

Napisano

w sumie teraz najwazniejsze pytanie jaki rower jest w najlepszej relacji jakosc/cena na pewno ten rockrider 8.2 ?

dawajcie swoje typy !

crus wlasnie ten wyglad tego rockridera podjezdza mi tez marketem.

szukam dalej i dalej podoba mi sie ten mongoose meteore elite i w sumie dobra przecena...

http://allegro.pl/item797969998_mongoose_meteore_elite_11_4_kg_recon_race_lx.html znajdzie sie cos lepszego ?

bo ten rockrider mi nie podchodzi...sorry :)

Napisano

w sumie teraz najwazniejsze pytanie jaki rower jest w najlepszej relacji jakosc/cena na pewno ten rockrider 8.2 ?

dawajcie swoje typy !

Może na papierze tak, ale... napęd od sasa do lasa , sram truvativ i shimano. Połaczenie niesamowice homogeniczne :), druga rzecz, ten rower nie ma nic wspólnego z wygodą - wystarczy posiedzieć chwile na seryjnym siodełku - ja dziękuję. No i geometria - raczej wyscig niż przyjemne turlanie po lasach i asfalcie. Niedaleko mam Decathlon i często tak bywam - a to jakiaś koszylka, częśc itp. I pojeżdziłem praktycznie każdym Rockriderem, wcześniej czytałem testy i każdy z testujących strasznie się spinał jaki to 8.2 lub 8.1 jest och i ach. ( to samo z A6 jest ). Mi zupełnie nie odpowiada ani 8.2 ani A6 i już.

Napisano

No tu już masz kwotę nie małą możesz na razie szukać i targować się.. myślę że sprzedawcy pójdą Ci na rękę żeby zejść z towaru.. także powodzenia..

Napisano

dzieki sivy dym , a ten mongoose meteor elite z allegro brac go ? bedzie sie przyjemniej jezdzilo bo generalnie chodzi tak jak napisales o turlanie sie po lasach i asfalcie :) pelen relaks dla duzego misia ktory lubi czasami z wiekszej gorki zjechac :D)

a najgorsze jest to ze tych rowerow wcale taka malo nie ma ,moze poprostu lepiej wybrac konkretna marke i szukac poprostu odpowiedniego modelu ?

Napisano

tu masz zdjecia w rozmiarze L z mocno wyciągniętą sztycą - wciąż jest niżej niż kierownica czy do turlania ok, druga rzecz to odległość siodełko/kierwnica nie jest tak duża jak np w trekach czyli nie bedziesz jezdzić mocno zgarbiony.

http://www.allegro.pl/item805195960_mongoose_meteore_elite_11_2_kg_recon_race_xt_lx.html

jedynie rozmiar musisz dobrać sam L lub XL, ja mam M ( 180 wzrostu ) i chyba na Twoim miejscu brałbym L a nie XL, XL to już po prostu czołg :)

Co do marki - każdy swoje chwali i już :D Ja moją rame widziałem tak połamaną że chyba "kierowca" z tego wypadku nie wyszedł cały. Czy w takim razie kazdy Canaan sie tak połamie - raczej nie...

Napisano

sivydym szacun ! a ten mongoose to jest model 2008?

jakbys mogl daj jeszcze propozycje 2 rowerkow dasz rade ? :)

dobrze to ujeles nie chce jezdzic zgarbiony tylko miec w miare wyprostowana sylwetke :D

rozumiesz mnie w 100 % :yes:

Napisano

Coś tam poszukam, ale rano bo ostanio 3 godziny snu to jednak organizm sie buntuje... Zwieksze do 4 :) . Ja mialem budżet podobny chociaz teoretycznie nie stało nic na przeszkodzie kupić coś i 3 razy droższego tylko po co ? Rower sam nie jeździ - potrzebny jest dobry "łącznik" a po drugie od pewniej granicy aby odczuc róznice potrzeba już wiekszych pieniędzy. Przykład waga - rower 13 kg kupisz za 2k, 11 kg za 4-5 ale juz za 9 kg musisz dać 15-20k , osprzet LX/SLX czy nawet XT jest trochę gorszy i troche lzejszy od XTR ale czy na najwyzszym XTR poczyjesz róznice ? Raczej nie... Ktos inny zaawansowany tak i jest w stanie wyłożyć dwa razy tyle co za XT. Ja sie np. garbie na rowerach o w miare komfortowej geometrii ( bolą mnie łopatki jak mam wyprostowane plecy ) wiec długo szukałem idealnego roweru, ale majac Skiteam, Deacthlon, Gianta itp salony sprawdzilem wiele rowerów i mysle ze własnie te które mi nie odpowiadały to dla Ciebie będa dobre :D. Kupujemy tez oczami wiec np Cube odpadł od razu - sorry ale takiego wyzywającego obrandowania nie cierpie, Gianta np odrzuciłem bo w razie pękniecia ramy - ramy wszystkich firm potrafią pęknąć i już - moga być problmemy z reklamacja, Gary - zmienił dystrybutora, kto wiec zapewnia dożywotnią gwarancje tych kupionych w Skiteamie ( poza tym genezis mi nie leży ), Kross - to w moich oczach na razie taki Samsung/Kia - marka która za dopiero kilka lat bedzie doceniona. Mógłbym tak bez końca bo zawsze gdzies tam widzialem minusy i gdyby nie promocja w jednym ze sklepów z 5900 na 4500 a potem jeszcze wyprzedaz minus vat z okazji majówki 2009 to nie kupiłbym swojego bajka za 3700. Tu własnie cena zaważyła bo za 6 mozna juz kupić fajniejszy rower ale to przeciez prawie 2 x tyle. Moim zdaniem na hydraulice, lekkim powietrznym amorze, homogenicznym osprzecie LX, i lekkiej ramie cięzko jest zbudowac rower za 3,5 - a ten tyle teraz kosztuje po przecenie. A jak peknie kiedys rama to przeciez masz gwarancje...

Napisano

dzieki sivydym! i sorry ze Cie tak wymeczylem :yes:

jutro to naspokojnie przeanalizuje i zadam konkretne pytania :)

rozjasniles mi pare spraw , do jutera :)

zrobie jeszcze tak poszukam na allegro rowery do 3800 i jezeli jakis wybiore to uderze do sprzedawcy czy mi go sprzeda za 3500 B) (bo to moj ostateczny budrzet) ot taka rozkminka :D jutra powklejam linki wszystkich bajkow co byly warte uwagi .

Napisano

No co Ty :). Mnie to tak wkeciło że zaczałem jezdzic maratony - na razie były 2 potraktowane baaardzo lajcikowo ale od nowego roku obiecalem sobie całą Mazovie pojechać. I naprawde czuc róznice pomomiedzy rowerem tanszym i drozszym , takim o wadze 14 i 12 kg , o lekkich i ciezkich kołach no i pomiedzy fullem i sztywniakiem. Ja do sztywniaka chyba jednak nie wrócę :D ale do wyscigów moze za rok/dwa - do rozważenia... na razie tak sie zastanawiam sie czy jest sens isc spac... hmm o 5 pobudka :yes: ide..

Napisano

cezary według mnie nie powinieneś zapominać o tym co napisałeś w pierwszym poście , ważysz 120 kg , dlatego na twoim miejscu wyeliminowałbym rowery których ramy mają zastosowane cieniowanie aluminium .

Proponowany Mongoose ma właśnie ramę bez cieniowania ( według informacji na ofercie ). Dlatego jest dobrą propozycją.

Rockrider posiada podwójne cieniowanie i przy twojej wadze raczej nie będzie solidną podstawą.

Ja zaproponuję rower Cube LTD CC .

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=821463631

Biorąc pod uwage twoje dane rower spełni twoje oczekiwania . Ma solidną komfrotową ramę , mocne koła na szprychach DT Stainless bez cieniowania i piastach XT !

Napisano
jestem duzy waze okolo 120 kilo wzrost 185 rower chce przeznaczyc do jazdy na sciezkach rowerowych lekkich gorkach ale i tez czasami chcialbym pojezdzic bez oporow po asfalcie,

Ja to bym raczej polecał rower crossowy, nie wiem po co mu rower mtb.

http://www.unibike.pl/xenon.html

http://www.allegro.pl/item812389890_kellys_definite_cross_2009_test_wyprzedaz.html#gallery

http://www.allegro.pl/item818654129_ktm_veneto_cross_model_2010.html

Napisano

siema ! tez myslalem o crossie ale czy cross jest odpowiedni dla osoby ktora wazy 120 kilo? jezeli moge sobie pozwolic na crossa to tez rozwaze taka mozliwosc w koncu cross jest wygodniejszy(chyba).

no to mam juz 2 pewniaki

1. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=821463631 tylko ten cube ma matowa farbe i ona strasznie sie brudzi zostaja na niej slady...ale rower fajny

2. http://allegro.pl/item819522958_hit_mongoose_meteore_elite_recon_race_xt_lx.html

a czy ten jest tez dobrym rowerem dla mnie w porownaniu do poprzednikow http://www.allegro.pl/item821698727_focus_black_forest_expert_model_2009.html dobra firma?

z tych 3 podanych przezemnie najbardziej podoba mi sie mongoose i focus

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...