Skocz do zawartości

[odżywianie] baza / wyszukiwarka produktów

vvooki

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie, żebym źle nie został zrozumiany :-) ten post nie jest reklamą a raczej prośbą o komentarz, opinię no i może się komuś po prostu przyda.

W wolnych chwilach (oczywiście poza jazdą na rowerze, pracą itp.) wdrażam w życie projekt, który dotychczas był prostym arkuszem excela, ale niedawno zaczął się trochę przeobrażać :-) Jest to wizja dostępnych już na rynku narzędzi, ale w zupełnie innej formie. Moim zdaniem znacznie bardziej przydatnej i przyjaznej użytkownikowi niż te dostępne powszechnie.

Zatem zapraszam, polecam do testowania, komentowania itp.

http://www.fcal.pl

Pozdrawiam

Łukasz

fajnie np. jak po wybraniu i przejrzeniu info kilku produktów dało by się zsumować, co np. pozwoliło by wyliczyć kalorie spożywane podczas całego posiłku

Generalnie jest coś takiego jak niebieska ramka "Podsumowanie" jeśli Ci się nie wyświetliła to proponuję odświeżyć... coś tam jeszcze czasami się psuje... walczę z poprawieniem tego. Tak więc opcja sumowania jest :-) Co więcej trzymana jest informacja o sesji więc możesz zamknąć przeglądarkę i potem po ponownym otwarciu będzie dalej widoczne to co wybrałeś wcześniej.

W planach jest umożliwienie tworzenie własnych potraw. Czyli wybieramy jakieś tam produkty i potem sumujemy jako jedną potrawę.

Jeszcze kilka innych funkcji mam zamiar dorobić. Póki co głównie walczę ze zbieraniem danych. Na razie wyświetlane jest tylko kilka wartości, ale sama baza zawiera już koło 1500 produktów i każdy jest opisany 40 cechami (minerały, witaminy itp). No i pracuję jeszcze nad dodaniem wartości indeksu glikemicznego bo to chyba również może być przydatne.

Pozdrawiam

Hehe. Fajna stronka ;) Można dodawać swoje :P Ciekawe jak ta strona będzie wyglądała za np. 3 lata ? :) pozdrower

System dodawania jest bardzo niedoskonały :-) Liczę na życzliwość korzystających! Zależało mi jednak na tym, żeby jak najszybciej dodać tą funkcję bo dzięki niej baza może się łatwo powiększać. Docelowo dodawanie będzie rozwiązane na zasadach wiki, czyli dodane produkty przez użytkowników (bez konieczności jakiegokolwiek logowania) będą weryfikowane przez pozostałych użytkowników. Produkty, które nie zdobędą odpowiedniej ilości punktów weryfikacyjnych będą automatycznie po pewnym czasie usuwane. To zapewni porządek w bazie :-)

Bardzo dziękuję za pozytywny odzew Stronka jest cały czas modyfikowana. Trochę zmian się już uzbierało więc informuję:

- Rozpocząłem dodawanie indeksów glikemicznych (niestety jest problem z dostępem do źródeł rzetelnych informacji, jeśli ktoś takowe posiada będę wdzięczny za informację W przypadku gdy produkt posiada dodaną wartość indeksu jest on automatycznie wyświetlany na miejscu błonnika. Oczywiście w podsumowaniu pojawia się sam błonnik - jak wiadomo indeksu glikemicznego nie sumujemy!

- Po wpisaniu wyszukiwanego hasła dotychczas pokazywało się tylko 10 wyników... teraz ta blokada została zdjęta i system pokazuje wszystkie dostępne wyniki (trzeba wpisać min. 3 litery)

- Wyszukiwanie oraz podpowiedzi zostały poszerzone także o sprawdzanie w nazwach producentów. Np. wpisanie nazwy "danone" spowoduje wyświetlanie wszystkich produktów marki Danone.

- Poprawione dodawanie nowych produktów: walidacja (sprawdzanie poprawności wpisów) w poszczególnych polach

- dodałem funkcję, która w polu do wpisywania ilości automatycznie podaje informacje, czy wpisujemy w gramach czy w sztukach (w przypadku produktów policzalnych wartości od 1 do 10 są traktowane jako sztuki powyżej 10 jako gramy, w przypadku niepoliczalnych czyli np. cukier - wszystko jest w gramach)

O dalszych upgrad'ach będę informował na bieżąco!

Pozdrawiam

Jak dla mnie super, jednak strona nie działa mi poprawnie.

Mówisz o opcji sumowania produktów, a ta nie otwierała mi się, a teraz jak sie otworzyła to nic na nią nie mogę dodać ciągle jest suma 0.

Hej,

a czy mógłbyś podrzucić jakiś zrzut z ekranu?...

Czasami pomaga odświeżanie strony.

Z jakiej przeglądarki korzystasz?... Wiem, że czasem są problemy przy starszych wersjach Internet Explorera

Strona jest w wersji beta więc jeszcze sporo rzeczy do dopracowania pozostało.

Dziękuję w związku z tym za uwagi :-)

Pozdrawiam

Łukasz

Ok, postaram się zrobić zrzut, generalnie zainteresowałem się teraz tematem diety i żywienia, zaglądam na stronę prawię codziennie. Przeglądam, ale również staram się dodawać te produkty, które mam w lodówce :D

Fajnym pomysłem by była możliwość sumowania i dzielenia na posiłki, tak by dzienną dietkę komponować

Ok, postaram się zrobić zrzut, generalnie zainteresowałem się teraz tematem diety i żywienia, zaglądam na stronę prawię codziennie. Przeglądam, ale również staram się dodawać te produkty, które mam w lodówce :icon_mrgreen:

Fajnym pomysłem by była możliwość sumowania i dzielenia na posiłki, tak by dzienną dietkę komponować

Super trucho! Bardzo dziękuję. Dodałem wczoraj opisy w formularzu dodawania tak, żeby było trochę łatwiej :-)

Odnośnie sumowania to jest w planach stworzenie takiej funkcji, która pozwoli na sumowanie poszczególnych produktów jako jednego "dania".

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...