Skocz do zawartości

[filmik] filmy o amortyzatorach

Cox

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No ja dodam na początek 2 filmiki o Rock Shox Tora 318 solo air

Filmy nakręciłem telefonem w pokrowcu przyklejonym taśmą do ramy, nie jest to nic trudnego, więc każdy może tak zrobić,

chyba że ma kamerę z uchwytem ^^

Napisano

calkiem niezla jakosc :mellow: jaki to telefon i czym przykleiles? bo widac ze mocno z rama jest spojony, nie rusza sie ani troche

czarna taśma izolacyjna, i telefon w pokrowcu (nokia 5610)

wrzucajcie swoje filmy i oceniajcie innych w skali 1-10

Napisano

Wiesz, to nie jest konkurs piękności a forum rowerowe, ocenianie filmów mija się z celem. Dobrze jest widzieć jak pracuje konkretny amor, powinieneś jednak podać informacje na temat swojej wagi oraz zastosowanego ciśnienia, powiedz też w których momentach jedziesz siedząc na siodle a kiedy stojąc na pedałach.

Napisano

Wklejam filmik przedstawiający pracę Suntour Rux'a podczas przejażdżki po lesie.

w 1:08 i 1:37(zwróćcie uwagą na kundla, który z trudem uszedł z życiem:P) słychać jakie piękne odgłosy wydaje tylny hamulec :)

Moja waga : 70kg

Ciśnienie w amorku - niemierzalnie niskie

Cały czas siedzę w siodle.

PS. tora z pierwszego posta chodzi jak drewniany kołek...

Napisano

Wszystko zalezy od cisnienia i wagi bikera, oraz od osobistych upodobań :) Jeden woli twardszy amor a drugi ustawi pod liscie.

Ps. moja Tora chyba chodzi gorzej ;p Waga 90 cisnienie ok 160psi

Napisano

No cisnienie jest troche za male na moja wage, (73kg) powinno byc 120 psi, jest troche mniej, dlatego sag jest duzy i amor nie pracuje EFEKTOWNIE (nie efektywnie), jadnakże wybiera prawie wszystkie nierownosci i nie mozna mu nic zarzucic, amortyzator ma wybierac nierownosci a nie skakac jak sprezyna :P

Napisano

ja was nie rozumiem... w moim Marzocchi XC600 TST2 o skoku 140mm, mam ciśnienie 40 PSI a waże 70kg, wtedy pracuje w miarę efektywnie i nie nurkuje za bardzo. Jak miałem go ustawionego typowo do DH czyli ok. 80-90 PSI to był twardy jak kołek, a wy tu piszecie o ciśnieniu rzędu 120 - 160 PSI(takie mam w damperze :P ) czy ja czegoś nie wiem o amortyzatorach czy to wy za mocno pompujecie?

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

To chyba zalezy od tego jakie to sa systemy powietrzne.

Marcoki sa niskocisnieniowe takze inna broszka. Co do RS'owskiego Dual Air'a to jak pamietam mialem cos w granicach 40-60PSI w obu komorach. W Minecie miedzy 35-40PSI, w Nixxon'ie nie przewiduje duzo wyzszego...

Solo Air chyba trzeba trochu bardziej nadac...

Waga w granicach 65kg

Szacunek...

I.

Napisano

ja was nie rozumiem... w moim Marzocchi XC600 TST2 o skoku 140mm, mam ciśnienie 40 PSI a waże 70kg, wtedy pracuje w miarę efektywnie i nie nurkuje za bardzo. Jak miałem go ustawionego typowo do DH czyli ok. 80-90 PSI to był twardy jak kołek, a wy tu piszecie o ciśnieniu rzędu 120 - 160 PSI(takie mam w damperze :rolleyes: ) czy ja czegoś nie wiem o amortyzatorach czy to wy za mocno pompujecie?

To jest tak, że nie możesz porównywać różnych amortyzatorów bo mają inną powierzchnię tłoka w komorze powietrznej. Marzocchi bardzo się chwali swoim systemem niskociśnieniowym - np ja mam starego MXC Air i jak go napompuję pompką do kół to jest twardy jak sztywny widelec, pompką do amora nie daje rady bo za niska podziałka :rolleyes:

Napisano

i wlasciwie bardzo slusznie - temat jest filmowy i taki powinien zostac.

UPRASZA SIE O WKLEJANIE TYLKO FILMOW Z EWENTUALNYM OPISEM AUTOROW.

Napisano

Dobra idea, z tym pomyslem o komentarzach to nie byl dobry pomysł, tylko ze na razie swoje filmiki dodaly 2 osoby :)

Napisano

takie pytanie odnosnie mojej tory z filmu w 1 poscie : czy nie mam za malego cisnienia na moja wage? czy sag nie jest za duzy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...