Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne]Hayes Stroker Trial 2010 Proszę o opinie

XxUzixX

Rekomendowane odpowiedzi

Te hayesy to to samo to 2009, tylko mają inne malowanie. Stare traile też miały beznarzędziową regulację odległości klamki od kiery.

Hayes ma dobre tarcze, dobre zaciski i kiepskie klamki - szybko łapią luzy i są dość delikatne.

Może udałoby Ci się dozbierać do czegoś lepszego?? : http://allegro.pl/item816490404_nowy_zestaw_tyl_i_przod_avid_juicy_7_185_185m.html

Ja bym spokojnie poczekał, bo za 650zł możesz spokojnie kupić komplet nowych J5.

• Mod Team

No jeżeli wybierać między Hayesem a SLX, to bez wątpienia SLX!

bierzesz : http://www.allegro.pl/item804382687_hamulce_tarczowe_shimano_slx_mod_2009r_xtrabike.html

I dodatkowo 2 tarcze XT (po 55zł) z Cyklotur.com i masz super zestaw :)

Mam taki zestaw- zanim kupiłem SLX brałem pod uwagę Hayesy Stroker - ale problemy,z jakimi boryka się mój brat przeważyły na korzyść SLX.

+1 dla SLX

Jakie klocki masz w SLX? Dokłądnie wczoraj miałem okazję przejechać się na SLX-ach z jeszcze fabrycznymi klockami(żywiczne) i były słabsze aniżeli Elixiry również na klockach fabrycznych(organiczne).

W swoich SLX, obecnie full metale porównywałem z J3 i J5 także na full metalach. A jak oceniasz o ile % były słabsze ? Elixiry już na sucho domyślałem się, że będą mocniejsze, w końcu mają zastosowanie i w DH ;P

Tylko że wiecie mam do wydania max 650zł i przy tym zestawie Hayes mam wszystko (tarcze,adaptery), a w Shimano musze dokupić adaptery i tarcze (to jak bede kupować tarcze to tylko Dartmoor Nano :D ) Ale powinienem się wyrobić z kasą... to pewnie wezme Slx :P

Dlaczego nie kupować tarcz non-shimano? Żeby uniknąć szarpania. Tarcze blade, nano i inne "powydziwiane" uwielbiają pulsacyjnie hamować i szarpać, wydając przy tym różne odgłosy. Ponadto oryginalne klocki na takich tarczach znikają w moment.

Z tarczami avida jest ten problem, że wiele z nich jest wadliwych - mają różną grubość na obwodzie, a stąd bierze się szarpanie, czy jak to woli abs'owanie.

Najbardziej sprawdzone są tarcze Hayesa(jak dla mnie najlepsze tarcze na rynku) i shimano XT(niższe modele są przeznaczone tylko do klocków żywicznych)

W swoich SLX, obecnie full metale porównywałem z J3 i J5 także na full metalach. A jak oceniasz o ile % były słabsze ? Elixiry już na sucho domyślałem się, że będą mocniejsze, w końcu mają zastosowanie i w DH ;P

Hej. Z tych bardziej popularnych hamulców to miałem okazję jeździć na Juicy 3, Juicy 7, SLX, Stroker Ryde, Avid Elixir i Avidy Elixir po prostu miażdżą konkurencję pod względem siły, najsłabiej wypada Stroker Ryde. Juicy 7 na tarczy 185 Avida i złotych EBC(metale) są nieco mocniejsze od SLX na organikach, jednak mogę tylko przypuszczać iż SLX na tych samych klockach byłyby tak samo silne/silniejsze od serii Juicy.

Reasumując:

-Komplet hamulców SLX i w tym są adaptery - 550zł

-Tarcze ... Proszę o propozycje tarcz bo kompletnie nie wiem jakie wybrać (muszą być na 6 śrub)

-Skrócenie i odpowietrzenie linek - 20zł +/-

____________________________________________________________________________________________________

Razem wszystko: max 700zł :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...