Skocz do zawartości

[Rower]Modyfikacje do 450zl - Pilne!

Artro

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, udalo mi sie jak na razie zaoszczedzic 450zl na studiach (nie pracuje) i chcialbym te kase wpakowac w modyfikacje roweru, co byscie mi polecicili?

Wymyslilem, ze kupie:

manetki: Sram X0 gripshift

przerzutke tyl: Sram X9 (aukcja konczy sie za 2 godziny!)

Jakby co moja waga 90kg

Specyfikacja bike'a

ef735f4dcc.jpg

Macie moze jakies lepsze propozycje na czym moglbym zejsc duzo z waga?

Czesci kupuje z mysla o nowym bike'u, lub ewentualnie dokupie w nast miesiacu klamki Avid FR5

220zl "nufka" sztuka xD

Ewentualnie wyczailem wlasnie:

http://www.allegro.pl/item817940662.html

http://www.allegro.pl/item817894257.html

Bardzo by mi sie przydala taka kolarka do dojazdow na uczelnie, tylko cos pod 187-190cm

W sumie, to bardziej jestem teraz sklonny kupic sobie kolarke niz przerzutke i manetki :(

Warte swojej ceny?

Wydaję mi się, że pakować 450 zł w przerzutkę i manetkę to trochę za dużo.

Dla mnie za przyjmijmy 500 zł ma 3 opcje:

1. Czekasz i po świętach kupujesz koła lub amor

2. Kupujesz hydraulike + manetki + sprzedajesz DC

3. Nie kupujesz nic i dokładasz kasę do zupełnie nowego napędu, oprócz korby :) , ofc zmieniasz zajechane blaty .

Pozdro

1) Po pierwsze za 500zl nie kupie zadnego sensownego amora lepszego niz moja Tora...

Koła to co najwyzej z V na Disc przejde, ale wagowo bedzie to samo wiec bezsensu...

2) Hamulce hydrauliczne w swoim czasie, najpierw kola musza byc, potem manetki i dopiero hydraulika. Na 99% bede zbieral na Formule k24, choc nie wiem czy nie lepiej od razu na R1 ;)

3) Poki co musialbym dozbierac kasy na kasete i lancuch

Myslalem tez nad siodelkiem, ale zysk wagowy w porownaniu do kosztow zbyt duzy...

W sumie zysk wagowy przechodzac z DC na Gripshifty i X9 duzy :confused: Lepsza praca :)

• 2 tygodnie później...

Wyboru juz dokonalem, kupilem nowe gripshifty X0 za 230zl i nowa przerzutke X9 '08 za 220zl!!! :)

Zysk wagowy spory ale przede wszystkim licze na lepsza prace.

Coz, z mojej tylnej przerzutki LX jestem srednio zadowolony... Nie sprawdzila sie w warunkach maratonowych... Generalnie bardzo solidna, nie ma luzow, tylko skonstruowana w taki sposob, ze bloto nie ma ujscia :/

Z DC tez jestem zadowolny, aczkolwiek na maratonach tez nie bylo kolorowo... Podczas duzych wybojow z duza predkoscia przednia potrafila zrzucic z blatu na najnizsza koronke...

W blocie byl spory problem z wrzuceniem blatu, a i z rzadka na polnej drodze potrafila swiergotac pol minuty nim przerzucilo na blat...

Jadac bez rekawiczek, majac spocone dlonie i bedac wyczerpanym palce uslizuja sie na klamkach, co tez przy wyscigach ma nie male znaczenie..

Nie moge odmowic jakosci i solidnego wykonania :thumbsup:

No ale generalnie LX nie jest dedykowane do maratonow, wiec w sumie nie ma sie do czego przyczepic. Jesli chodzi o codzienne uzytkowanie to nie mam najmniejszych zastrzezen

Mysle ze LX jest idealne dla ludzi uprawiajacych ambitna turystyke :thumbsup: W porownaniu do Deore, LX jest o niebo lepsze i nie lapie luzow i nie zuzywa sie tak szybko. Solidne, nie do zajechania, niestety troche przyciezkawe...

Poza tym duza czesc osob mowi, ze do scigania gripshifty sie swietnie sprawdzaja :)

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...