bemol14 Napisano 14 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Witam! Mam pytanko takie jakie zostało napisane w temacie. wg tabeli Shimano but o rozmiarze 40 a max dł. stopy na 24,7cm. Moja stopa ma 24,5cm. Czy rozmiar 40 będzie taki na styk czy idealny? Może ma ktoś podobną sytuacje? aha, dodam ze moja stopa osiągnęła juz swoją dorosłośc xD wiec nie piszcie "kup 41 może Ci stopa jeszcze urośnie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 14 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Ja normalnie chodzę w butach rozm. 44 i są one ciut za duże. Buty rowerowe mam rozm. 43 i są idealne. Stopa 26,5cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 14 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Shimano ma tak specyficzną rozmiarówkę, że ja bym się nie odważył kupować butów bez przymierzenia. Przejdź się do sklepu i poprzymierzaj modele jakie mają na stanie a później zamów przez neta te które chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 14 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Potwierdzam, że shimano ma dziwną rozmiarówkę. Co do kupowania obuwia: zamawiałem buty scott team i trafiłem idealnie pasujący rozmiar metodą na długość wkładki. Tj. długość wkładki w bucie musi wynosić długość stopy + 5mm. Dla stopy 245mm powinieneś szukać obuwia z wkładką 250mm. Może się zdarzyć, że dany producent nie będzie miał rozmiarówki pasującej to twojej stopy, ponieważ buty mogą być zarówno szersze jak i węższe, z różnymi profilami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foly Napisano 14 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Ja sie chcialem zrobic tak jak Ty i cudem nie jezdze w za duzych butach. Zamowilem 43 bo normalnie mam 42. Tak czytalem na forum ze spd maja dziwna rozmiarowke... Okazalo sie jednak jak zaczalem jezdzic po sklepach to 42 bylo wlasnie idealne. Kosztowalo mnie to 50 zl wiecej za buty bo te 43 musialem zostawic i gonic znowu po 42. Wkladka 26,5 rozmiar 42 dla mnie idealny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 14 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Ja nigdy nie mierze długości stopy po chyba nie jest to pomiar miarodajny Fakt Shimano ma dziwną rozmiarówkę, według mnie troszkę zawyżoną. Ja normalnie chodzę w butach 46 Nike, a Shimano zakupiłem 47. Nie martw się, jeżeli but będzie delikatnie przymały ( tylko tak żeby nie upijał ) w butach SPD to nawet lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bemol14 Napisano 14 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Czyli lepiej zey SPD były bardziej obcisłe niż luźne? Dzieki wszystkim, skoro jest taka ciekawa rozmiarówka to musze przejśc sie do sklepu i poprzymierzac bo nie mam potem ochoty sie bawic w zwroty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 14 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Ja ostatnio mierzylem praktycznie wszystkie buty co bylo pod reka. Finalny wybor. Scott pro carbon 42, dlugosc wkladki 27.5cm. Dlugosc mojej stopy 26.5-27cm. Mierzylem takze 43 i bylo ok tylko za dlugie ewidentnie. Shimano - Pasowalo 43, 44 za duze, 42 ciut za male. Specialized - Pasowalo 43.5, 42.5 byly za male. Sidi - Pasowalo 43, 44 za duze, 42 za male. Tak samo jest z obudiem typu adidas, reebok etc... Jednakze polecam pomierzyc buty na stope... naprawde warto bo roznice potrafia byc ogromne, nie tyle co w rozmiarze, a dopasowaniu buta. Shimano w zyciu nie kupilbym na swoja stope. W dodatku nie do konca mozna sie sugerowac dlugoscia wkladki danego producenta, gdyz takze jest to niemiarodajne moim zdaniem, 27.5cm jest nierowne 27.5 Ewentualnie pomierzyc jakikolwiek but danego producenta i znalezc rozmiar, generalnie kazdy producent ma rozmiarowke zunifikowana w obrebie swoich produktow i nie da sie trafic zle zarowno z wielkoscia jak i dopasowaniem buta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 15 Listopada 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Czyli lepiej zey SPD były bardziej obcisłe niż luźne? Dzieki wszystkim, skoro jest taka ciekawa rozmiarówka to musze przejśc sie do sklepu i poprzymierzac bo nie mam potem ochoty sie bawic w zwroty. Cześć kilka rad przy mierzeniu: - najlepiej byś przeszedł się po sklepach późnym popołudniem - stopa jest wtedy po całym dniu nieco obrzmiała i dobrze pasujący but nie sprawi Ci przykrej niespodzianki po całym dniu rowerowania, pamiętaj też że wtedy but nie może uwierać, ot dobrze leżeć na stopie; - jeśli nie masz czasu lub możliwości to idź do sklepu z rana ale przy mierzeniu przesuń stopę w bucie maksymalnie do przodu(nie uginając palców) tak by między butem a piętą zmieścił się np wskazujący palec, pamiętając też o tym że but nie może uwierać po bokach. Te bardziej tańsze(czyt podstawowe modele) wiązane modele z czasem się rozbiją, natomiast nie masz co liczyć na rozbicie się w plastikowych "skorupach" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.