Salvin Napisano 14 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Cześć Właściwie od jakiegoś roku strzela mi w prawym kolanie podczas przysiadu. Dzisiaj usłyszałem, że to samo dzieje się w lewym. Co ważne nie towarzyszą temu dolegliwości bólowe. Mam się przejmować czy może jest to normalne u kolarzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 14 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Miałem podobne objawy i na wszelki wypadek zacząłem brać Athrostop Rapid, czyli glukozaminę i chondroitynę. Po niecałym miesiącu objawy minęły. Wniosek - to pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 14 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Mnie strzelają oba kolana od kilkunastu lat. W niczym mi to nie przeszkadza i przestałem się tym przejmować, to samo usłyszałem u lekarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 14 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Jeśli tak od czasu do czasu, to nie ma się czym przejmować, miałem tak dużo wcześniej. Ale jeśli wyraźnie czujesz "tarcie" w stawie(i wiesz, że tak nie było wcześniej), to ja bym się zainteresował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvin Napisano 14 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 U mnie to nie jest od czasu do czasu tylko ciągle. Może nie tyle tarcie co przeskakiwanie wewnątrz kolana - efekt podobny do pękających pęcherzyków w kopercie bąbelkowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 14 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Idź do lekarza, dla świętego spokoju. Myślę, że masz problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toivlas Napisano 15 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 dziwisz się? a chciałoby Ci się zginać i prostować miliony razy w ciągu roku i to z obciążeniem? Nić dziwnego, że jęczy.. póki nie ma kującego bólu i możesz trenować to musisz się z tym pogodzić, to normalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvin Napisano 15 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 dziwisz się? a chciałoby Ci się zginać i prostować miliony razy w ciągu roku i to z obciążeniem? Nić dziwnego, że jęczy.. póki nie ma kującego bólu i możesz trenować to musisz się z tym pogodzić, to normalne. Dzięki za racjonalną i pozbawioną zbędnego fatalizmu opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 30 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Ostatnio czytałem o przypadłości zwanej kolanem kinomana Ale strzelanie jest dość popularne i na ogół się twierdzi, że niegroźne, dopóki nie wyczuwasz tarcia i/lub bólu.. Chyba, że przez strzykanie rozumiesz ból, to trzeba coś zmienić w ćwiczeniach, a jak nie pomoże, to się tym dogłębniej zainteresować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 30 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Hmm.. Ja mam podobnie. Nigdy nie czuje żadnego bólu jednak czasem przy zginaniu nogi coś pyknie w kolanie (nie czuje tego - tylko słyszę). Przyzwyczaiłem się już bo trwa to kilka lat. Nie stanowi to u mnie żadnego problemu. A tak z ciekawości... Co to dokładnie jest za pyknięcie i czym jest spowodowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sel Napisano 30 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Z kolanami jest niestety tak że jak się sypną to raczej na zawsze, naprawa ich to coś w stylu spawania pękniętej ramy - nie wiesz kiedy znowu "strzeli" dlatego zalecałbym konsultacje przy niepokojących objawach - oczywiście bez dramatyzowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onkiel Napisano 30 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 witam, a jaka glukozamine byscie polecili zeby odzywic nasze kolana, dodac smaru do stawow i takie tam. olimp chyba srednio dziala bo nie widzialem zadnych efektow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 30 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Walmark - Arthrostop Rapid, bo tego używam. Jest z glukozaminą, chondroityną i jakimś wyciągiem roślinnym. Wydaje mi się, że jest różnica w porównaniu do samej glukozaminy (wcześniej brałem), chociaż mogę się mylić Właściwie sama glukozamina powinna wystarczyć, a której firmy, to myślę, że większego znaczenia nie ma... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onkiel Napisano 30 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 wielkie dzieki za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flubi Napisano 30 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 witam, a jaka glukozamine byscie polecili zeby odzywic nasze kolana, dodac smaru do stawow i takie tam. olimp chyba srednio dziala bo nie widzialem zadnych efektow. Tu sobie pozwolilem napisac o glukozaminie tak wiecej naukowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 30 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Wybacz, ale ja NAPRAWDĘ po glukozaminie czuję kolana "inaczej" (tzn po całym dniu nie czuję czegoś na kształt bólu) - samo to uczucie wystarcza mi, żeby wiedzieć, że COŚ ona zmienia. Nie znam tego artykułu, ale wiem co mówię - to akurat mam przetestowane na sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SilverXC Napisano 30 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Tu sobie pozwolilem napisac o glukozaminie tak wiecej naukowo Tak jak pisze flubi glukozamina to placebo, problemy z kolanami zaczynaja sie przynajmniej u mnie PO sezonie i PRZED nim. Kiedy miesnie sa troche slabsze a czlowiek cisnie jak w sezonie. Jakis czas temu mialem problem z kolanami, bralem glukozamine i jakos nie czulem sie lepiej ale jak zaczalem regularnie jezdzic nie obciazajac kolan to sie poprawilo. Moje kolana tez strzelaja ale ze nie boli mnie nic to nic z tym nie robie, bylem u ortopedy to przepisal mi glukozamine Jesli Cie Salvin sytuacja niepokoi idz najlepiej do lekarza sportowego, a nie do byle jakiego ortopedy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 30 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Żeby było jasne - mi żaden lekarz tej glukozaminy nie przepisał, sam ją wziąłem. Nie mam jakichś większych problemów z kolanami, jednak w moim przypadku branie glukozaminy sprawia, że jest lepiej niż wcześniej. Być może, nie sprawdza się ona przy jakichś poważnych schorzeniach, ale moje potrzeby zaspokaja. Odbierzcie mój post w ten sposób - jest zmiana "na plus" w stosunku do wcześniejszego stanu (ale weźcie też pod uwagę, że NIE MAM poważnych problemów z kolanami). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onkiel Napisano 30 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 powiem tak, jesli nie szkodzi ale pomaga to jest dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 1 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Cześć Właściwie od jakiegoś roku strzela mi w prawym kolanie podczas przysiadu. Unikaj przysiadow. To nie zart. Przysiady mocno obciazaja kolana, wiec jezeli masz jakies zastrzezenia co do ich stanu to lepiej unikaj przysiadow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flubi Napisano 2 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Unikaj przysiadow. To nie zart. Przysiady mocno obciazaja ... Salvin niczego nie unikaj, a juz szczegolnie przysiadow. Jesli tylko trzeszczy, stuka, pyka i nic nie boli, to przysiadaj ile dusza zapragnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvin Napisano 24 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 A generalnie jest jakiś sposób żeby te hałasy w kolanie zlikwidować lub przynajmniej "ściszyć" ? Czy po prostu trzeba się przyzwyczaić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 24 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 U mnie strzelanie w kolanie zmieniło się w zmiany reumatyczne + torbiel podkolanowa. Zmiany były tak duże, że kolanon chwilami "blokowało sie" tzn. nie mogłem zgiąc, pomogła krioterapia, ale cos czuje, że trzeba powtórzyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvin Napisano 24 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Ok tylko mi bardziej chodzi o wersję strzelanie nie połączoną z dolegliwościami bólowymi. Po prostu czy można zapobiec efektom dźwiękowym wydobywającym się z kolana ? U mnie jest taki paradoks, że noga która mi bardziej dokucza np. niedawno zebrał mi się płyn w kolanie (robione usg) nie hałasuje, a druga z którą wszystko jest w porządku strzela . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 24 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Po mojej kontuzji kolan od ponad miesiąca zażywam Zdrovit PROTECT - zawiera min glukozaminę, chondroitynę oraz wyciąg z dzikiej róży. Do tego codziennie jem galaretki i powiem że z kolanem jest mały progress. Nie mogłem normalnie chodzić od ok połowy grudnia i trwało to ponad miesiąc, nie wiem czy to zasługa tych środków czy po prostu czasu, ale fakt jest taki, że kolana mają się lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.