Skocz do zawartości

[kolano] strzelanie/pykanie/strzykanie

Salvin

Rekomendowane odpowiedzi

dziwisz się? a chciałoby Ci się zginać i prostować miliony razy w ciągu roku i to z obciążeniem? Nić dziwnego, że jęczy.. :D

póki nie ma kującego bólu i możesz trenować to musisz się z tym pogodzić, to normalne.

Dzięki za racjonalną i pozbawioną zbędnego fatalizmu opinie :mellow:

• 2 tygodnie później...

Ostatnio czytałem o przypadłości zwanej kolanem kinomana :rolleyes: Ale strzelanie jest dość popularne i na ogół się twierdzi, że niegroźne, dopóki nie wyczuwasz tarcia i/lub bólu.. Chyba, że przez strzykanie rozumiesz ból, to trzeba coś zmienić w ćwiczeniach, a jak nie pomoże, to się tym dogłębniej zainteresować.

Hmm.. Ja mam podobnie. Nigdy nie czuje żadnego bólu jednak czasem przy zginaniu nogi coś pyknie w kolanie (nie czuje tego - tylko słyszę). Przyzwyczaiłem się już bo trwa to kilka lat. Nie stanowi to u mnie żadnego problemu. A tak z ciekawości... Co to dokładnie jest za pyknięcie i czym jest spowodowane?

Z kolanami jest niestety tak że jak się sypną to raczej na zawsze, naprawa ich to coś w stylu spawania pękniętej ramy - nie wiesz kiedy znowu "strzeli" dlatego zalecałbym konsultacje przy niepokojących objawach - oczywiście bez dramatyzowania :rolleyes:

• 1 miesiąc temu...

Walmark - Arthrostop Rapid, bo tego używam. Jest z glukozaminą, chondroityną i jakimś wyciągiem roślinnym. Wydaje mi się, że jest różnica w porównaniu do samej glukozaminy (wcześniej brałem), chociaż mogę się mylić ;) Właściwie sama glukozamina powinna wystarczyć, a której firmy, to myślę, że większego znaczenia nie ma...

Wybacz, ale ja NAPRAWDĘ po glukozaminie czuję kolana "inaczej" (tzn po całym dniu nie czuję czegoś na kształt bólu) - samo to uczucie wystarcza mi, żeby wiedzieć, że COŚ ona zmienia. Nie znam tego artykułu, ale wiem co mówię - to akurat mam przetestowane na sobie.

Tu sobie pozwolilem napisac o glukozaminie tak wiecej naukowo ;)

Tak jak pisze flubi glukozamina to placebo, problemy z kolanami zaczynaja sie przynajmniej u mnie PO sezonie i PRZED nim.

Kiedy miesnie sa troche slabsze a czlowiek cisnie jak w sezonie. Jakis czas temu mialem problem z kolanami, bralem glukozamine i jakos nie czulem sie lepiej ale jak zaczalem regularnie jezdzic nie obciazajac kolan to sie poprawilo.

Moje kolana tez strzelaja ale ze nie boli mnie nic to nic z tym nie robie, bylem u ortopedy to przepisal mi glukozamine :icon_wink:

Jesli Cie Salvin sytuacja niepokoi idz najlepiej do lekarza sportowego, a nie do byle jakiego ortopedy :)

Żeby było jasne - mi żaden lekarz tej glukozaminy nie przepisał, sam ją wziąłem. Nie mam jakichś większych problemów z kolanami, jednak w moim przypadku branie glukozaminy sprawia, że jest lepiej niż wcześniej. Być może, nie sprawdza się ona przy jakichś poważnych schorzeniach, ale moje potrzeby zaspokaja.

Odbierzcie mój post w ten sposób - jest zmiana "na plus" w stosunku do wcześniejszego stanu (ale weźcie też pod uwagę, że NIE MAM poważnych problemów z kolanami).

• 3 tygodnie później...

U mnie strzelanie w kolanie zmieniło się w zmiany reumatyczne + torbiel podkolanowa. Zmiany były tak duże, że kolanon chwilami "blokowało sie" tzn. nie mogłem zgiąc, pomogła krioterapia, ale cos czuje, że trzeba powtórzyc :)

Ok tylko mi bardziej chodzi o wersję strzelanie nie połączoną z dolegliwościami bólowymi. Po prostu czy można zapobiec efektom dźwiękowym wydobywającym się z kolana :) ?

U mnie jest taki paradoks, że noga która mi bardziej dokucza np. niedawno zebrał mi się płyn w kolanie (robione usg) nie hałasuje, a druga z którą wszystko jest w porządku strzela :P .

Po mojej kontuzji kolan od ponad miesiąca zażywam Zdrovit PROTECT - zawiera min glukozaminę, chondroitynę oraz wyciąg z dzikiej róży.

Do tego codziennie jem galaretki i powiem że z kolanem jest mały progress. Nie mogłem normalnie chodzić od ok połowy grudnia i trwało to ponad miesiąc, nie wiem czy to zasługa tych środków czy po prostu czasu, ale fakt jest taki, że kolana mają się lepiej :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...