Rulez Napisano 15 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Zastanawiam się nad twoim ilorazem inteligencji, żeby spowolnić twoją masę o określoną wartość zawsze trzeba użyć takiej samej siły, tylko , że ta siła przenoszona jest przez 4 nity , jesteś za ciężki do tej tarczy.To jest tarcza dla lekkich osób, więc jak walnąłeś głupotę kupując ją , to się nie dziw , że złapała luzy. To, że większa tarcza daje większą siłę hamującą, znaczy tyle, że można słabiej naciskać klamkę,siła jest taka sama, za to działa na więcej nitów i one wytrzymają twoją .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 15 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 no więc rozmyślaj dalej, każdy ma jakieś hobby. I czytaj ze zrozumieniem. Nie podpowiem o co chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Ja ci podpowiem, lekki rower to sobie może składać lekki biker, trzeba mieć jakiś umiar i myśleś, myśleś i jeszcze raz myśleć Teraz czekam, aż zaczną ci się sypać koła ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 15 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 kupuję jeszcze lżejsze: mavic slr Pozdrowienia odchudzające Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Twoja sprawa, tylko nie żaj się na forum, że rower ci się sypie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 15 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Ja ci podpowiem, lekki rower to sobie może składać lekki biker, trzeba mieć jakiś umiar i myśleś, myśleś i jeszcze raz myśleć To co według ciebie na rowerze > 9 kg może jeździć biker tylko >70 kg ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 15 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Juz gdzies to pisalem 'lekki rower = lekki biker' to kompletne zabobony i przesady. Dla 90kg spokojnie mozna smigac na biku ponizej 8kg!!! Mam na mysli xc i maratony. Od lat mam taka wage i nie pakowalbym sie w zadne light komponenty gdybym nie mial pewnosci ze to bedzie jezdzic. A jak do tej pory nie mialem zadnego problemu. Powiem tak gdybym zdecydowal sie pozostac przy ht to waga projektu na 2010 bylaby w granicach 7600-7700g i jestem przekonany ze ta waga zupelnie nie wplynelaby na styl jazdy i awaryjnosc sprzetu. Problem jest jeden, trzeba uzywac sprzetu z najwyzszej polki, czytaj holernie drogiego. Sa komponenty masakrycznie lekkie z limitami do 100kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 15 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Liczyłem na twoją wypowiedź Chris i się nie zawiodłem Tak samo jak kolejny mit, że koła <1400 gram są tylko dla anorektyków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 15 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 sorry 'cholernie' i za ot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 15 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 kolega ma koła tune 1300gram w fullu i są sztywniejsze od SLR nota bene sprzedaje je za 2500 jeśli ktoś jest chętny no ale a propos tarcz to ten luz nie przeszkadza w niczym po prostu czuć go delikatnie na klamce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Jak widać tarcze Shimano XTR 140 mm. (czyżby nie z najwyższej półki ?) nie są dla ciężarowców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kllnTToOn Napisano 15 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 A może zmienimy nazwę tematu i go przeniesiemy np. Waga bikera a Waga roweru + siła hamowania I po co to że xtr nie łapie luzów a xt łapie itd. chociaż z tą tarczą 140mm to przesada przy tej wadze co przeczytałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 15 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 tak.. a hamuje lepiej niż stary xtr ze 180. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 15 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Dobór tarczy powinien zależeć od charakterystyki terenu na jakim będzie używany rower. Masa ma drugorzędne znaczenie. Ja mam tarcze 160 z klockami koolstopa na tyle i narzekam na zbyt dużą siłę. Chciałbym tarczę 140mm, ale koszta przerosłyby zyski. Klocków nie zmienię,bo K-S są jedynymi które nie szarpią przy hamowaniu. A co do pająka 4 ramiennego - poroniony pomysł! Jak 4 ramiona mają poradzić sobie z taką samą siłą, jaka przypada na 5 ramion :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Chciałbym tarczę 140mm, ale koszta przerosłyby zyski. Nie o koszta chodzi i nie o siłę hamowania, przy zbyt duzej masie bikera, najpierw dostaniesz luzu na nitach (tylko 4), a następnie te nity zostana poprostu ścięte (lub wyrwane z rozbitych otworów) i w tyłek sobie można włożyć niską masę tarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 15 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 się kupi nową xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Nooo, najfajniej będzie jak zetnie nity w czasie zjazdu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 15 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 ale tak na serio co ty tak świrujesz z tymi nitami? zrobiłem kilka tyś km i jest tylko lekki luz 0_0 to samo miał SLX i XT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Jak przyjdzie odpowiedni moment , sam się przekonasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kllnTToOn Napisano 16 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Przydało by się założyć nowy dział: Kłótnie. Czyli kto ma racje... xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 16 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 ooooo, to te forum rozrosloby sie do niewyobrazalnych rozmiarow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kllnTToOn Napisano 16 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Tutaj mówię na serio ! Można by było coś takiego zrobić i niektórzy by już nie myśleli że maja rację a nie mają itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.