Skocz do zawartości

[Tarcze] Centerlock jakie ?

kllnTToOn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zastanawiam się nad twoim ilorazem inteligencji, żeby spowolnić twoją masę o określoną wartość zawsze trzeba użyć takiej samej siły, tylko , że ta siła przenoszona jest przez 4 nity , jesteś za ciężki do tej tarczy.To jest tarcza dla lekkich osób, więc jak walnąłeś głupotę kupując ją , to się nie dziw , że złapała luzy.

To, że większa tarcza daje większą siłę hamującą, znaczy tyle, że można słabiej naciskać klamkę,siła jest taka sama, za to działa na więcej nitów i one wytrzymają twoją .... :rolleyes:

Gość R3surrection
Napisano

no więc rozmyślaj dalej, każdy ma jakieś hobby. I czytaj ze zrozumieniem. Nie podpowiem o co chodzi :rolleyes:

Napisano

Ja ci podpowiem, lekki rower to sobie może składać lekki biker, trzeba mieć jakiś umiar i myśleś, myśleś i jeszcze raz myśleć :P

Teraz czekam, aż zaczną ci się sypać koła ... :rolleyes:

Gość R3surrection
Napisano

kupuję jeszcze lżejsze:

mavic slr

Pozdrowienia odchudzające :rolleyes:

Napisano
Ja ci podpowiem, lekki rower to sobie może składać lekki biker, trzeba mieć jakiś umiar i myśleś, myśleś i jeszcze raz myśleć :P

To co według ciebie na rowerze > 9 kg może jeździć biker tylko >70 kg ?

:rolleyes:

Napisano

Juz gdzies to pisalem 'lekki rower = lekki biker' to kompletne zabobony i przesady.

Dla 90kg spokojnie mozna smigac na biku ponizej 8kg!!! Mam na mysli xc i maratony.

Od lat mam taka wage i nie pakowalbym sie w zadne light komponenty gdybym nie mial pewnosci ze to bedzie jezdzic.

A jak do tej pory nie mialem zadnego problemu.

Powiem tak gdybym zdecydowal sie pozostac przy ht to waga projektu na 2010 bylaby w granicach 7600-7700g i jestem przekonany ze ta waga zupelnie nie wplynelaby na styl jazdy i awaryjnosc sprzetu.

Problem jest jeden, trzeba uzywac sprzetu z najwyzszej polki, czytaj holernie drogiego.

Sa komponenty masakrycznie lekkie z limitami do 100kg.

Gość R3surrection
Napisano

kolega ma koła tune 1300gram w fullu i są sztywniejsze od SLR nota bene sprzedaje je za 2500 jeśli ktoś jest chętny :sorcerer:

no ale a propos tarcz to ten luz nie przeszkadza w niczym po prostu czuć go delikatnie na klamce

Napisano

A może zmienimy nazwę tematu i go przeniesiemy np. Waga bikera a Waga roweru + siła hamowania <_<

I po co to że xtr nie łapie luzów a xt łapie itd. chociaż z tą tarczą 140mm to przesada przy tej wadze co przeczytałem :voodoo:

Gość R3surrection
Napisano

tak.. a hamuje lepiej niż stary xtr ze 180.

Napisano

Dobór tarczy powinien zależeć od charakterystyki terenu na jakim będzie używany rower. Masa ma drugorzędne znaczenie.

Ja mam tarcze 160 z klockami koolstopa na tyle i narzekam na zbyt dużą siłę. Chciałbym tarczę 140mm, ale koszta przerosłyby zyski. Klocków nie zmienię,bo K-S są jedynymi które nie szarpią przy hamowaniu.

A co do pająka 4 ramiennego - poroniony pomysł! Jak 4 ramiona mają poradzić sobie z taką samą siłą, jaka przypada na 5 ramion :/

Napisano
Chciałbym tarczę 140mm, ale koszta przerosłyby zyski.

Nie o koszta chodzi i nie o siłę hamowania, przy zbyt duzej masie bikera, najpierw dostaniesz luzu na nitach (tylko 4), a następnie te nity zostana poprostu ścięte (lub wyrwane z rozbitych otworów) i w tyłek sobie można włożyć niską masę tarczy <_<

Gość R3surrection
Napisano

ale tak na serio co ty tak świrujesz z tymi nitami? zrobiłem kilka tyś km i jest tylko lekki luz 0_0

to samo miał SLX i XT

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...