Skocz do zawartości

[Tarcze] Centerlock jakie ?

kllnTToOn

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad twoim ilorazem inteligencji, żeby spowolnić twoją masę o określoną wartość zawsze trzeba użyć takiej samej siły, tylko , że ta siła przenoszona jest przez 4 nity , jesteś za ciężki do tej tarczy.To jest tarcza dla lekkich osób, więc jak walnąłeś głupotę kupując ją , to się nie dziw , że złapała luzy.

To, że większa tarcza daje większą siłę hamującą, znaczy tyle, że można słabiej naciskać klamkę,siła jest taka sama, za to działa na więcej nitów i one wytrzymają twoją .... :rolleyes:

Juz gdzies to pisalem 'lekki rower = lekki biker' to kompletne zabobony i przesady.

Dla 90kg spokojnie mozna smigac na biku ponizej 8kg!!! Mam na mysli xc i maratony.

Od lat mam taka wage i nie pakowalbym sie w zadne light komponenty gdybym nie mial pewnosci ze to bedzie jezdzic.

A jak do tej pory nie mialem zadnego problemu.

Powiem tak gdybym zdecydowal sie pozostac przy ht to waga projektu na 2010 bylaby w granicach 7600-7700g i jestem przekonany ze ta waga zupelnie nie wplynelaby na styl jazdy i awaryjnosc sprzetu.

Problem jest jeden, trzeba uzywac sprzetu z najwyzszej polki, czytaj holernie drogiego.

Sa komponenty masakrycznie lekkie z limitami do 100kg.

Gość R3surrection

kolega ma koła tune 1300gram w fullu i są sztywniejsze od SLR nota bene sprzedaje je za 2500 jeśli ktoś jest chętny :sorcerer:

no ale a propos tarcz to ten luz nie przeszkadza w niczym po prostu czuć go delikatnie na klamce

Dobór tarczy powinien zależeć od charakterystyki terenu na jakim będzie używany rower. Masa ma drugorzędne znaczenie.

Ja mam tarcze 160 z klockami koolstopa na tyle i narzekam na zbyt dużą siłę. Chciałbym tarczę 140mm, ale koszta przerosłyby zyski. Klocków nie zmienię,bo K-S są jedynymi które nie szarpią przy hamowaniu.

A co do pająka 4 ramiennego - poroniony pomysł! Jak 4 ramiona mają poradzić sobie z taką samą siłą, jaka przypada na 5 ramion :/

Chciałbym tarczę 140mm, ale koszta przerosłyby zyski.

Nie o koszta chodzi i nie o siłę hamowania, przy zbyt duzej masie bikera, najpierw dostaniesz luzu na nitach (tylko 4), a następnie te nity zostana poprostu ścięte (lub wyrwane z rozbitych otworów) i w tyłek sobie można włożyć niską masę tarczy <_<

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...