Zergonyac Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Cześć, witam. Mam roweryk z napędem opartym na alivio. Przerzutki przód i tył - alivio, korba alivio, tylko łańcuch to i kaseta srama. Przebieg to około 8000-9000km i póki co wszystko chodziło ładnie (jeżdze na zielonym finish line'ie). Od pewnego czasu dzieje się jednak coś z korbą. Krótko mówiąc - korba sobie skrzypi, w dodatku lewe ramie korby i mi się odkręca i muszę je dokręcać co pareset metrów (jak sie troche odkręci to czuć ósemkę na lewym ramieniu korby) - to się tyczy tylko lewego ramienia. Co jest padnięte ? suport czy korba ? Byłem w rowerowym u kumpla z miesiąc temu i opisałem Mu to zjawisko, to stwierdził, że to korba - no ale z kasą krucho, to niczego nie ruszałem. suport już raz wymianiałem (najpierw padł alivio), a potem wsadzili mi accenta na którym jeżdże do teraz. Możecie w 100% stwierdzić co się rozwaliło ? Jeśli miałbym zamawiać korbę, to zamontuję ją sam bez jakichś specjalistych narzedzi ? I czy mój napęd po takim przebiegu będzie kompatybilny z nowymi zębami nowej korby ? Czy lepiej wcale tego nie ruszać i na wiosne kupić cały nowy napęd ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
accentinferno Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 A jeździłeś na 1 łańcuchu?? Jeżeli tak to naped do wymiany. Masz suport na kwadrat czy octalink?? Ja bym wymienił suport a jak by nie pomogło to cały napęd na wiosne:) Co do odkręcania się ramienia to na sróbe polej troche kleju do gwintów tylko nie czerwonego( takiego co juz nie odkręcisz) tylko niebieskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Z tym klejem do gwintów to bardzo dobry pomysł, spróbowałbym najpierw tego a potem ewentualnie bym coś zmienił, napęd ma już trochę przejechane, więc pokusiłbym sie o wymiane całości na wiosnę jeśli jednak by nie grało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manta980 Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Witam!! Mam taki rowerek do szkoły NEW PANTHER jedno wielkie g....o ale coz innego nie posiadam na takie przejaszczki i rowniez mialem problem tylko ze z prawa korba.Odkrecalo mi sie ramie i postanowilem oddac do serwisu koles dal jakies smarowidla[klej do korby] za symbolicznego zeta.. I chodzi juz ok 500km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zergonyac Napisano 12 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 suport na kwadrat. A gdzie taki klej dostanę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manta980 Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Sory zle napisalem... Zakleił mi korbe za 1 zł a tak to w karzdym serwisie ci to zrobia..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zergonyac Napisano 12 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Byłem u kumpla w serwisie i mówi, że na klej nie ma sensu i korba jest do wymiany ;/. Wymienię sobie na wiosnę cały napęd. Dzięki Wam za porady. A nie da rady wymienić samego lewego ramienia ? By the way : kupiłem klocki do avida bb5 - metaliki firmy BBB. Będzie wypas, czy niekoniecznie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manta980 Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Oczywiscie ze da rade wymienic lewe ramie ale czy jest sens na to pytanie sobie sam odpowiedz..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Ja tam sens widzę o ilę napęd jest jeszcze sprawny, koszt takiego ramienia do 30zł, można by wtedy jeszcze korzystać z tego roweru a nie czekać na wiosnę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zergonyac Napisano 12 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Ale wtedy bedzie git ? Czy całą korbe trzeba ? I gdzie takie ramie dostane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Kiedy ja uszkodziłem swoje lewe ramię z mocowaniem na octalink, chodziłem po rowerowych, praktycznie w każdym rowerowym mieli pare ramion ale tylko na kwadrat i isis, musisz sie liczyć z tym że takiego samego ramienia raczej nie znajdziesz chociaż zycze powodzenia. Jezeli jesteś pewny ze uszkodzeniu uległ kwadrat na korbie to wszystko na pewno będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zergonyac Napisano 12 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.