Skocz do zawartości

[rogi] Boplighty , Accenty jakie ?

rafalek940

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

potrzbuje rogow przymierzalem juz boplight ale cos wygadje mi sie ze beda za krotkie

potrzebuje tak 90mm/100mm

na wadze tez mi troszke zalezy gdyz marzy mi sie rower <10 kg i brakuje mi 300 gramow :)

waga max 100 gram

moge przeznaczyc 50-75 zł

kolor najlepiej białe lub czarne

prosze o pomoc i dzieki za odp

Napisano

Do ścigania krótkie Boplighty będą wręcz uszyte. Popatrz jak jesteś na jakimś maratonie na rogi. Wszyscy raczej preferują krótkie albo jeżdżą bez :)

Napisano

Trudno powiedziec to zalezy w jakich kolorach masz pozostałe elementy..

Ja mam rower niebiesko-biały i mam wszystkie elementy czarne i pasuje ;)

Moze białe by pasowały do siodła

Napisano

Ritchey WCS Ergo - gięte do środka (pasują zarówno do prostych jak i giętych kierownic), 100mm długości licząc od krawędzi kierownicy, 74g, cena gdzieś koło 70 zł. Dla mnie bardzo wygodne.

Napisano

Accent Sprint, boplightopodobne tylko na pokaz, ew dla liczacych kazdy gram, ale na pewno nie dla przyjemnosci

Miałem je - bardzo wygodne rogi. Trochę rażą spawiska przy obejmie, ale da się przeżyć :)

Takie rogi o okrągłym przekroju w stylu Boplight'a to tak bardziej żeby złapać na podjeździe a potem puścić, bo w długą trasę są jak dla mnie za cienkie i nie ma jak dobrze oprzeć dłoni.

Napisano
Ritchey WCS Ergo - gięte do środka (pasują zarówno do prostych jak i giętych kierownic), 100mm długości licząc od krawędzi kierownicy, 74g, cena gdzieś koło 70 zł. Dla mnie bardzo wygodne.

Fakt, wygodne to one są, ale urodą to nie grzeszą ;)

Napisano

Z mojej strony z czystym sumieniem mogę polecić rogi PRO SL 3D. Sam takich używam w tym sezonie i nie znalazłem wad. O WCSach słyszałem że się szybko ścierają a na tych nie widać śladów. Waga ich to 62g więc lekkie ale wybór i tak należy do Ciebie.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Author prezentuje się lepiej bo kuty jest z jednego kawałka aluminium, podczas gdy w pro widać spawy przy mocowaniu. Ale to tylko aspekt estetyczny bo np. w pro wyprofilowano chwyt na dłoń (pogrubienie i tarka w centralnej części), więc ze strony pro większa ergonomia. Obydwa modele się sprawdzą, chociaż z pewnością są przyciężkawe (obstawiam, że ważą powyżej 150g).

Napisano

arroyo author mi się bardziej wizualnie podobają choc faktycznie pro są bardziej ergonomiczne. Jeżeli chodzi o wagę to author chyba waży coś koło 160 a pro 140 więc dużych różnic nie ma. Póki co to moj rower i tak nie należy do najlżejszych więc kilka dodatkowych gramów nie powinno mu zaszkodzić ;)

Pozdrawiam

Napisano

Większe, oraz gięte rogi to przede wszystkim więcej możliwości ułożenia dłoni podczas jazdy. Jak wiadomo trzymanie dłoni przez kilka godzin w jednej pozycji powoduje mrowienie, drętwienie oraz ból, często zmieniając układ dłoni możesz temu zapobiec. Lekkie krótkie rogi przydają się podczas podjazdów w terenie, jeśli natomiast preferujesz jazdę rekreacyjną, trekking itp to lepiej wybrać większe rogi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...