mihaurs2 Napisano 11 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Witam, obecnie jeżdże na KONIE coiler. mam ten rower od 2.5 roku. byłem nim tylko raz w górach (chopok) a normalnie to jeżdżę nim (a właściwie to się toczę-no, pomijając zjazdy) po Puszczy Kampinoskiej bo praktycznie mieszkam na jej skraju (500m asflatem do lasu). z tego względu że po lesie praktycznie wszyscy mnie wyprzadzają to postanowiłem się przesiąść na coś na moje warunki, czyli załóżmy że XC. przed koną miałem speca rockhopera i bardzo miło wspominam ten swój pierwszy prawdziwy rower. bardzo lubię te marki (spec, kona) jakiś sentyment. i jesli miałbym czegoś szukać to wolałbym iść w tę stronę niż w np w krossa (oczywiście nie ujmując tej firmie). może macie jakieś propozycje? do 3tyś oglądałem niedawno konę caldera i hoss'a. porządny osprzęt a ramy chyba rozwojowe. to będzie mój początek z mocniejszym kręceniem (wycieczki 40-80km) więc chyba grupa XT w zupełności wystarczy. do tego jestem niski (169cm i 71kg) więc to też powinno być kryterium przy wyborze (np amor). kona hoss chyba dla cięższych riderów jest? jakie Wy macie propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 11 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Chcesz rower dość drogiej firmy jaką jest spec, full XT do 3tys zł..? Raczej ciężko. Jeżeli chcesz coś na ciekawym osprzęcie w podobnym przedziale cenowym to polecam dołożyć 600zł i zastanowić się nad tym: http://allegro.pl/item805415502_focus_black_forest_expert_model_2009.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 11 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 więc chyba grupa XT w zupełności wystarczy W tej cenie nie licz na wiszący XTR nawet z tyłu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihaurs2 Napisano 11 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 może coś nie tak napisałem. fulla mam, chcę hard taila. deore xt jest np w kona caldera. (można mieć nówkę za ok 2500 pln) tylko nie wiem czy to się wogóle nadaje do jakiegoś tam ścigania. nie wiem ile wytrzyma, ciężko znaleźć info ile ten rower waży. pewnie jakieś 12,5kg. chętnie miał bym cos lżejszego o te 2 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdy Napisano 11 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 to chyba kolejna rzecz , która jest nieosiągalna . bo jak minus 2 kg czyli 10,5 kg to za 3 k pln raczej nie wystepuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bros Napisano 11 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 może coś nie tak napisałem. fulla mam, chcę hard taila. deore xt jest np w kona caldera. (można mieć nówkę za ok 2500 pln) tylko nie wiem czy to się wogóle nadaje do jakiegoś tam ścigania. nie wiem ile wytrzyma, ciężko znaleźć info ile ten rower waży. pewnie jakieś 12,5kg. chętnie miał bym cos lżejszego o te 2 kg mówisz o takim rowerze http://www.skiteam.pl/rower/Kona/caldera/ ? Waga pewnie powyżej 13kg. I gdzie ten osprzęt xt? Tylko tylna przerzutka. Jeżeli w poprzednich postach mówiąc 'grupa xt' miałeś na myśli tylną przerzutkę to to troszkę zmienia postać rzeczy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 11 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Jak chcesz lekkiego i taniego sztywniaka, to zastanów się nad tą używką http://www.allegro.pl/item806446703_trek_skareb_fsa_mavic_xt_disc_11kg_maraton.html Ja bym tylko zmienił w nim hamulce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 17 pln poniżej pułapu czyli 2983 pln w jednym ze sklepów http://old.bikecentrum.cz/gt_detail.php?id=1270&nodeId=5086 waga to raptem 11,4 za 2,5k pln jest np taki http://rowery.onet.pl/4,35,139128,6856,mongoose_meteore_elite,sprzet.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihaurs2 Napisano 12 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 rower nie musi być nowy. biorę też pod uwagę sprzęty z drugiej ręki. gt zaskar bardzo mi się podoba. to fakt caldera ma xt tylko jako tylną przerzutkę. do tej pory jeździłem na deore lx i nigdy nie miałem najmniejszych zastrzeżeń. wychodzę z założenia że lepiej kupić rower na dobrej ramie (renomowanej firmy), nawet używkę, osprzęt może nie być najlepszy, i ew z czasem pewne elementy ulepszać. dzięki za wszystkie sugestie! o firmie focus pierwszy raz usłyszałem tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3aran Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Witam szanowne towarzystwo. Jeśli chodzi o Kone Caldere to ja na tym czymś jezdżę. Posiadam model z 2006 roku- link. Jeśli chodzi o wagę tego roweru to z oryginalnym osprzętem ważył około 14 kg. Model z 2006 roku miał taką "pancerną" ramę, która w późniejszych latach została zmieniona na bardziej wiotką. Nie wiem jak przełożyło się to na wagę roweru, ale podejrzewam, że trochę schudł. Jeśli chodzi o przyjemność z jazdy jaką mi daje to jest ogromna. Może nie jest to jakaś leciutka maszyna, ale ja szczerze mówiąc na wagę przy kupnie roweru nie zwracam uwagi. Myślę, że rower ze względu na swoją wagę (przynajmniej mój rocznik) nie służy raczej do XC, a raczej do AM. Jak do tej pory nie miałem z nim większych problemów. Wymieniłem parę części, ale większość siedzi od nowości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Ja nie wiem kolego, gdzie ty tam widzisz pełne XT oprócz tylnej przerzutki, czyli jeden z mniej ważnych elementów układanki. Jak chcesz HT do 3 tys to szukaj wyprzedazy na Meride HFS 2000 - delikatnie powyżej tej ceny ją dostaniesz lub kup standardowo Krossa A6 i zostaje ci ponad 1k na mody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.