Skocz do zawartości

[pulsometr] trening z pulsometrem

fafik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ponownie zastanawiam się nad tym czy jest sens aby zakupić pulsometr i spróbować przygotować się troszkę bardziej profesjonalnie do przyszłego sezonu Na razie jeżdże naprawde bardzo rekreacyjnie a zaczęło sie od rzucenia papierosów kiedy przybrałem do 95kg postanowiłem spróbować troszkę zrzucić i spodobało mi się na tyle że przejechałem od kwietnia do dziśiaj 3000 km wiem że to nie dużo ale staram się codziennie jeżdzić chociaż gozdinkę a nie jest to łatwę bo pracuję z dojazdem 7-17.30 sam jestem w szoku bo ostatnio strasznie wiało i było naprawdę zimno a ja mimo to miałem ochote na jazdę i oczywiście pojeżdziłem a mogę w tygodniu to robić nie wcześniej jak o 19 kiedy jest naprawdę nieprzyjemnie a cha mieszkam nad samym morzem i jeżdżąc po asfalcie dostaje nieżle w kość średnie przejeżdzam ok 35-40 km w sobotę i niedziele jak mam czas bo rodzinie też się coś należy troszkę więcej.Ostatnio poczytałem trochę o treningu z pulsometrem ale nie wiem czy przy czasie jaki dysponuje, wiekiem i niestety zaniedbaniem(wcześniej żadnego sportu czasami w nogę)jestem w stanie przygotować sobię bazę z pulsometrem i w ogóle czy jest sens myśleć o jakimś maratonie czy dać sobie spokój i jeżdzić nadal rekreacyjnie dla przyjemnościa a cha i jeszcze istotna informacja średnie prędkości na tych dystansach 25km/h ale ze spokojem więc gdybym się zebrał jaszcze z dwa bym dorzucił

ui

Napisano

Ja też dopiero zacząłem jeździć tak poważniej i więcej od tego sezonu. Jeżeli chcesz sie dobrze przygotować to Kup sobie książke Biblia treningu kolarza górskiego i poczytaj. Jest tam napisane, że wraz z pulsometrem zaczyna się inteligentny trening. A o maratonach zawsze jest sens myśleć, może nie zrobisz oszałamiającego wyniku, ale jeździsz tam dla siebie. Starty dają niesamowicie dużo frajdy...

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Napisano

Trening z pulsometrem ma sens niezaleznie od wieku. I nie tylko wtedy gdy chcesz sie scigac. Jak chcesz np schudnac to pulsometr i odrobina wiedzy (chocby z sieci) pozwoli ci lepiej wykorzystac ten czas ktory mozesz na rower poswiecic. Jak bedziesz np po pierwszym zawale (nie zycze) to tez dzieki pulsometrowi mozesz trenowac i wiedziec na ile mozesz sobie pozwolic, zeby poprawic wydolnosc nie ryzykujac przeciazenia.

W kazdej z tych sytuacji pulsometr pomaga najpierw planowac, a potem oceniac postepy. Czy jest ci on potrzebny? Jesli chcesz tylko rekreacji to pewnie nie. A jak jestes gadzeciarzem albo odkryjesz w sobie harta, to po kupieniu pulsometru zaraz zatesknisz za gps-em, baza danych treningow...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...