marek93 Napisano 11 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Witam, Mam taki problem, jakiś czas temu zauważyłem, że coś przepuszcza w napędzie podczas jazdy. Z pączątku działo się to tylko przy dużym obciązeniu np. podjazd pod jakąś górkę itp. Zdenerwowany tym faktem wyczyściłem wszystko, a przedewszystkim zdjąłem kasetę i rozkręciłem prawdopodobnie bębenek (wszystkie kulki wyczyściłem i nasmarowałem). Jak to skręciłem, to już rower nie przepuszczał kiedy chciał, tylko przy ruszaniu z miejsca. Teraz rower przepuszcza tylko przy ruszaniu, a dalej już nie. Co może być przyczyną? Co ewentualnie muszę wymienić? za każde info dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 11 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 a jaką masz piaste? Prawdopodobniej należy wymienić bębenek na nowy. Koszt nie jest duży - jakieś 50zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 11 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 a przypadkiem to łańcuch nie ślizga się po "kasecie" ?, jeśli tak to musisz wymienić ją i łańcuch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek93 Napisano 11 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Łańcuch na pewno się nie ślizga. Jaką mam piastę? Tego nie wiem, na pewno nie jest to nic specjalnego. Ten rowerek jest z 2004 roku, firmy kross. Do zdemontowania starego i zamontowania nowego bębenka będą potrzebne jakieś specjalne klucze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 11 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 żeby zmienić bębenek, najpierw musisz go kupić. A nie kupisz go, jeżeli nie dowiesz się jaką masz piastę. Na 100% jest napisane na korpusie piasty, co to za model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
servisman Napisano 14 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Jesli to jest bębenek to przepuszcza tylko w wypadku gdy jedziesz potem przestajesz pedałowac i znowu chcesz zaczac a pedaly sie kreca bez rezultatu i po chwili zlapia,a jesli to przeskakuje przy duzym nacisku na pedaly,np.w przypadku ruszania do na bank łańcuch i kaseta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 14 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Jesli to jest bębenek to przepuszcza tylko w wypadku gdy jedziesz potem przestajesz pedałowac i znowu chcesz zaczac a pedaly sie kreca bez rezultatu i po chwili zlapia,a jesli to przeskakuje przy duzym nacisku na pedaly,np.w przypadku ruszania do na bank łańcuch i kaseta. Nieprawda. Bębenek potrafi też przeskoczyć przy nagłym wzroście obciążenia, na dziurach itd. Tu się nie ma co zastanawiać, tu trzeba wymienić bęben i problem z głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
servisman Napisano 15 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Ale zdarza się to niezwykle rzadko.Przerabiałem już to nie raz i wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.