Cox Napisano 11 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 witam, mam pytanie w sprawie mostka (truvativ team) w krossie a6 08, mam 183 czm wzrostu, waga 73kg, dac mostek na plus czy na minus?? z jakim bedzie sie wygodniej jezdzic?? z jaką geometria bedzie lepsza wydajnosc jazdy, sterownosc i silnejszy nacisk na pedaly?? rama rozmiar 19 cali jakie są plusy i minusy danych ustawień ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 11 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Ustawienie mostka to jest indywidualna sprawa i nikt ci nie powie ja będzie lepiej dla ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 11 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Pomyśl za nim napiszesz. Nikt przecież nie jest taki jak ty i nie ma takiej samej długości nóg, tułowia, rąk. Przejedź się swoją trasę raz z mostkiem na + a raz na -. Pamiętaj do ustawień mostka dobierz kąt siodła i wysunięcie sztycy. Jeżeli czujesz, że kierownice masz za wysoko lub za nisko, poprzekładaj podkładki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 11 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 no w sumie tak ... :/ , chodzilo mi raczej o plusy i minusy danych ustawien, słyszalem tez ze np mostek na - odciaża kręgosłup, itp, wiekszosc zawodnikow sciga sie na -, rowery do scigania fabrycznie czesciej maja -, itd, o to mi chodzilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 11 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Gdy miałem mostek ustawiony na minus o wiele szybciej pojawiał się ból w dolnej części kręgosłupa, zwłaszcza podczas jazdy w terenie. Rzecz oczywista - mostek na minus wymusza większe pochylenie więc plecy były bardziej zgięte niż przy pozycji na plus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 no w sumie tak ... :/ , chodzilo mi raczej o plusy i minusy danych ustawien, słyszalem tez ze np mostek na - odciaża kręgosłup, itp, wiekszosc zawodnikow sciga sie na -, rowery do scigania fabrycznie czesciej maja -, itd, o to mi chodzilo wielki plus mostka założonego na "-" to opór powietrza, drugi ważny plus to obniżenie środka cieżkości (i lekkie przesunięcie do przodu) co znacznie poprawia zdolność pokonywania podjazdów. Minusy - sprawowanie się na zjazdach, większa trudnosć ze zrobieniem bunny-hopa, mogą boleć plecy, kark, a nawet dłonie. To tak w skrócie. Proponuję przetestować jedno i drugie i będziesz wiedział. 50% moich rowerów ma mostek do dołu (mieszczuch i maratończyk). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manta980 Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Ja przez długi czas jezdziłem na mostku + lepiej sie rower prowadzil na zjazdach i był łatwiejsz w prowadzeniu ale brakowało mi sportowej sylwetki,,,wezmiesz na - i odrazu czujesz sie jak prawdziwy rider.Z takim mostkiem podkresla sie charakter roweru.Natomiast trudniej sie manewruje w ciasnych zakretach ......Moze cos ci to pomoze w ustawieniu bo to sprawa idywidualna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 "Czujesz się jak prawdziwy rider . . . . . " Najpierw dobierz właściwy rozmiar ramy i wysunięcie sztycy + regulacja podkładek pod mostkiem, a następnie to pisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manta980 Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Oj tam nie chodziło mi akurat o mnie tylko kiedy bierzesz mostek na minus to sylwetka na rowerze uklada sie bardziej sportowo ale i sa minusy takiej zabawy kiedy sie zle pouklada podkladki i zle sztyce ustawi to bola nadgarstki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 12 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 no jezdzilem prawie 2 misiace na minusie, i wlasnie ręce bolały, za bardzo obciazone, zmienilem na plus po wywrotce na zawodach przez kiere, na zjezdzie 30 stopni+, po prostu za daleko mialem do przodu wysuniety srodek ciezkosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manta980 Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 a jaki masz rozmiar mostka?? bo ja mam 178cm i rame 19 mostek 110mm i jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Człowieku ile razy mam ci to powtarzać ?? Pomyśl najpierw zanim napiszesz !! Każda rama ma inne kąty i długości rur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trucho Napisano 13 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 no właśnie ja jeżdżę z mostkiem na - i po zmianie zauważyłem dużo lepszą pozycję, pogorszenie zwrotności na zjazdach oraz ból pleców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manta980 Napisano 13 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Wiec nie pozostaje ci nic innego jak zmiana na + lub jazda na minusie....moze sie przyzwyczaisz mnie tez na poczatku nadgarstki i plecy w odcinku ledzwiowym bolały... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.