Skocz do zawartości

[geometria] Kross a6, mostek na + czy - ?

Cox

Rekomendowane odpowiedzi

witam, mam pytanie w sprawie mostka (truvativ team) w krossie a6 08, mam 183 czm wzrostu, waga 73kg, dac mostek na plus czy na minus?? z jakim bedzie sie wygodniej jezdzic?? z jaką geometria bedzie lepsza wydajnosc jazdy, sterownosc i silnejszy nacisk na pedaly?? rama rozmiar 19 cali jakie są plusy i minusy danych ustawień ?

Pomyśl za nim napiszesz. Nikt przecież nie jest taki jak ty i nie ma takiej samej długości nóg, tułowia, rąk. Przejedź się swoją trasę raz z mostkiem na + a raz na -. Pamiętaj do ustawień mostka dobierz kąt siodła i wysunięcie sztycy. Jeżeli czujesz, że kierownice masz za wysoko lub za nisko, poprzekładaj podkładki.

no w sumie tak ... :/ , chodzilo mi raczej o plusy i minusy danych ustawien, słyszalem tez ze np mostek na - odciaża kręgosłup, itp, wiekszosc zawodnikow sciga sie na -, rowery do scigania fabrycznie czesciej maja -, itd, o to mi chodzilo

no w sumie tak ... :/ , chodzilo mi raczej o plusy i minusy danych ustawien, słyszalem tez ze np mostek na - odciaża kręgosłup, itp, wiekszosc zawodnikow sciga sie na -, rowery do scigania fabrycznie czesciej maja -, itd, o to mi chodzilo

wielki plus mostka założonego na "-" to opór powietrza, drugi ważny plus to obniżenie środka cieżkości (i lekkie przesunięcie do przodu) co znacznie poprawia zdolność pokonywania podjazdów. Minusy - sprawowanie się na zjazdach, większa trudnosć ze zrobieniem bunny-hopa, mogą boleć plecy, kark, a nawet dłonie. To tak w skrócie. Proponuję przetestować jedno i drugie i będziesz wiedział. 50% moich rowerów ma mostek do dołu (mieszczuch i maratończyk).

Ja przez długi czas jezdziłem na mostku + lepiej sie rower prowadzil na zjazdach i był łatwiejsz w prowadzeniu ale brakowało mi sportowej sylwetki,,,wezmiesz na - i odrazu czujesz sie jak prawdziwy rider.Z takim mostkiem podkresla sie charakter roweru.Natomiast trudniej sie manewruje w ciasnych zakretach ......Moze cos ci to pomoze w ustawieniu bo to sprawa idywidualna

no jezdzilem prawie 2 misiace na minusie, i wlasnie ręce bolały, za bardzo obciazone, zmienilem na plus po wywrotce na zawodach przez kiere, na zjezdzie 30 stopni+, po prostu za daleko mialem do przodu wysuniety srodek ciezkosci

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...