adriansocho Napisano 17 Listopada 2009 Napisano 17 Listopada 2009 Nie chciałbym być uparty, ale dlaczego bierzesz pod uwage skok 120 mm ? Twoja rama chyba nie jest pod taki skok, więc tutaj wybór jest jasny. Epicony (pewnie tak jak i niektóre Tory) mają wewnętrzną zmianę skoku. Ale dużo złego się mówi o Sparrow Bike więc dobrze że inni na allegro też mają amory Suntour. Stefan, różnica między tymi widelcami jest głównie w rodzaju sprężyny, ja jestem fanem sprężyn powietrznych ale fakt trzeba mieć pompkę. Jeśli Tora Ci bardziej pasuje ze względu na choćby czcionkę jaką jest nazwa napisana na goleniach to bierz i będziesz happy
Grondag Napisano 17 Listopada 2009 Napisano 17 Listopada 2009 no dobra a co lepsze z tych dwóch? : http://allegro.pl/item816933361_rock_shox_tora_sl_solo_air_pop_lock_nowy.html czy http://allegro.pl/item821347908_sr_suntour_epicon_rld_100mm_blokada_z_manetki.html oba w podobnej cenie, oba na podmuch, za torą przemawia marka, jak wy sadzicie co lepsze?
stefan2810 Napisano 17 Listopada 2009 Napisano 17 Listopada 2009 no dobra a co lepsze z tych dwóch? : http://allegro.pl/item816933361_rock_shox_tora_sl_solo_air_pop_lock_nowy.html czy http://allegro.pl/item821347908_sr_suntour_epicon_rld_100mm_blokada_z_manetki.html oba w podobnej cenie, oba na podmuch, za torą przemawia marka, jak wy sadzicie co lepsze? Dołączam się do pytania. Ja chyba taką torę bym kupił. Nie wiem czemu ale Suntour kojarzy mi się z badziewnymi amortyzatorami, lecz Epicona sporo ludzi chwali.
Andrew Napisano 17 Listopada 2009 Napisano 17 Listopada 2009 Z torą jest o tyle dobrze, że : 1. Nie zedrze się anoda z goleni, bo są chromowane. 2. Dostęp do części zamiennych. Wprawdzie w harfie ale lepsze to niż zupełny brak (patrz : Eurobike Poznań) Mimo, że gorzej pracuje, to jednak wziąłbym właśnie ją. Tylko raczej sprężynę, ale bez u-turna.
stefan2810 Napisano 17 Listopada 2009 Napisano 17 Listopada 2009 Sprężynę, czyli coś takiego na przykład ---> http://allegro.pl/item815633817_rock_shox_tora_302_lo_nowy_faktura_tanio.html
Mod Team durnykot Napisano 17 Listopada 2009 Mod Team Napisano 17 Listopada 2009 Znikająca anoda jest efektem oszczędzania na Brunoksie- ów preparat skutecznie opóźnia ten proces, który zresztą nie ma wpływu na pracę. W Epiconie raczej nie ma co się psuć- wszystko jest rozbieralne i proste ,jak budowa cepa .Chociaż faktem jest,że Eurobike się nie popisuje jako importer. Za Torą przemawia, w mojej opinii, tylko producent. Ale zastrzegam brak obiektywizmu z mojej strony. Stefan2810- Suntour , jak każda firma ,robi rzeczy badziewne ( XCM) , dobre ( Epicon ) i bardzo dobe (Axon).Prywatnie, dysponując załozonym budżetem, kupiłbym znowu Epicona. Na marginesie- zastanawia mnie dosyć niska cena za Torę- 200 pln mniej niż np. w Centrum Rowerowym
adriansocho Napisano 17 Listopada 2009 Napisano 17 Listopada 2009 Znacie jakieś wpadki Eurobike? Z tego co widzę to wydają trochę kasy na reklamę, ale z informacją o produktach nie podskakują wyżej niż ich producent. Słabo się chwalą wagą Epicona (model 2009 z alu goleniami waży 1700g), i mają trochę bordello na stronie z cenami widelców. Za to jak zadzwoniłem to dość szczegółowo mi opisano jak się skok zmienia, no i w cenie widelca (niższej niż ta na stronie) dostałem przesyłkę i to nawet kurierską...
Grondag Napisano 18 Listopada 2009 Napisano 18 Listopada 2009 ale własnie jestem bardziej skłonny do powietrza bo jestem dosyć lekki- ok56kg i boję się że sprężynowiec będzie za twardy, a powietrze sobie ustawie pod siebie,
Mod Team durnykot Napisano 18 Listopada 2009 Mod Team Napisano 18 Listopada 2009 ale własnie jestem bardziej skłonny do powietrza bo jestem dosyć lekki- ok56kg i boję się że sprężynowiec będzie za twardy, a powietrze sobie ustawie pod siebie, W Twoim przypadku powietrzny amorek to chyba jedyna opcja. Tora na sprężynke chyba będzie ciut twardawa.
stefan2810 Napisano 18 Listopada 2009 Napisano 18 Listopada 2009 To dla jakiej osoby taka Tora była by odpowiednia? http://allegro.pl/item815633817_rock_shox_tora_302_lo_nowy_faktura_tanio.html
crus Napisano 18 Listopada 2009 Napisano 18 Listopada 2009 Ja jeździłem na tej samej Torze caly sezon, moja waga to 76 i miałem wkręconą o polowe regulacje twardości i mi się super jeździło, ładnie większość wybierał po za lisicami oczywiście a co do Twojej wagi może ktoś inny go miał i się wypowie.. Jak chcesz mogę Ci go sprzedać gdyż właśnie zmieniam go na R7..
stefan2810 Napisano 18 Listopada 2009 Napisano 18 Listopada 2009 Nie wiem czy będzie odpowiednia pod 85kg.
crus Napisano 18 Listopada 2009 Napisano 18 Listopada 2009 Myślę że będzie dobra bo Tory mają twardszą sprężynę i przez to są pod cięższych jeźdźców z tym jestem pewien, nie wiem właśnie jak to jest pod lżejszymi osobami..
stefan2810 Napisano 26 Listopada 2009 Napisano 26 Listopada 2009 A co myślicie o tym? --> http://www.allegro.pl/item826370586_manitou_skareb_comp_80mm_lockout.html
Pr5Rider Napisano 23 Grudnia 2009 Napisano 23 Grudnia 2009 Kolega pisal chyba ze to badziew bo pekaja czesci...... Mam pytanie co do epicon'a 120mm jezeli zmieni sie skok na 100mm to bedzie jaka roznica w pracy????
Mod Team durnykot Napisano 24 Grudnia 2009 Mod Team Napisano 24 Grudnia 2009 Kolega pisal chyba ze to badziew bo pekaja czesci...... Mam pytanie co do epicon'a 120mm jezeli zmieni sie skok na 100mm to bedzie jaka roznica w pracy???? Będziesz miał mniejszy skok- czułość się nie zmienia.
Pr5Rider Napisano 25 Grudnia 2009 Napisano 25 Grudnia 2009 Pytanie mam czy raidon w wersij air rozni sie w pracy od epicon'a w wersij powietrznej???? Waga widze....ale czyms jeszcze? I czy raidon w wersij olejowej pracuje lepiej niz epicon w oleju? I macie jakies linki do epicon'a 100mm w wersij oil?? bo na takim mi zalezy
Mod Team durnykot Napisano 25 Grudnia 2009 Mod Team Napisano 25 Grudnia 2009 Pytanie mam czy raidon w wersij air rozni sie w pracy od epicon'a w wersij powietrznej???? Waga widze....ale czyms jeszcze? I czy raidon w wersij olejowej pracuje lepiej niz epicon w oleju? I macie jakies linki do epicon'a 100mm w wersij oil?? bo na takim mi zalezy Porównywałem Raidona RL ( powietrzny ) z Epiconem RL- Epicon jest czulszy na mniejsze nierówności, zmiany ciśnienia mają bardziej zdecydowany wpływ na pracę amorka.Raidon jest bardziej tępy, ma starszy typ tłumika ( ze starego Axona) i jest taką prostszą wersją Epicona. Epicon jest po prostu lepszy. Epicon jest tylko w wersji Air. Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "oil". Chyba ,że chciałeś napisać "coil"- to takiego Epicona nie ma.
Felton93 Napisano 26 Grudnia 2009 Napisano 26 Grudnia 2009 Według mnie powietrzna Tora (Solo Air) to będzie najlepszy wybór. Sam używam Tory 302 (U-turn - regulacja skoku 85-130mm, poplock - blokada skoku z manetką na kierownicy), i jestem zachwycony. Kupiłem ją na Allegro za 250zł, potem oddałem na serwis gdzie zostawiłem 90zł (warto to zrobić w przypadku kupna używanego amorka). Wyszło, że za 340zł kupiłem super amorek po serwisie. Jeżdżę podobnie jak stefan2810 i przy mojej ramie FELT-a 19'' nie boje się o główkę ramy (rama jeszcze 4130 chromoly ~ 3,5kg). Najśmieszniejsze jest to, że wcześniej miałem Suntoura XCR LO (mimo tłumika, z którego wyciekł olej co zaowocowało fatalną pracą i badziewnych uszczelek dobrze go wspominam ), który miał skok 100mm. Zmierzyłem jego wysokość (od mocowania do piasty do końca korony) i wyszło mi, że jest tak wysoki jak Tora nastawiona na 120mm . Według mnie U-turn to świetna sprawa. Jedziesz po w miarę płaskim terenie (np. na mieście) - dajesz 85mm i jest super (w dolnych partiach skoku wcale nie jest dużo twardsza niż nastawiona na 130mm). Jedziesz po wertepach (np. lasek czy nawet szuter) dajesz 130mm i łykasz wszystko. Ukłony dla Rock Shox-a za U-turn! Myślę że Tora to lepszy wybór od Epicona. Przemawiają za tym: porównywalna (jak nie lepsza) praca, lepsze uszczelki, lepsze tłumienie oraz niemalże niezniszczalność (golenie 32mm, oraz pancerna budowa). Jedyna niekorzyść ze strony Tory to jej masa. Moja wersja z U-turnem waży ok 2400g (o 200g cięższa niż w przypadku XCR-a). Bierz Torę, będziesz zadowolony Pozdrawiam!!! Dodam, że moja waga to 71kg (standardowa czerwona sprężyna w Torze), ale w przypadku powietrznej wersji nie ma to znaczenia, gdyż ustawiasz ją odpowiednio pod swoją wagę
stefan2810 Napisano 26 Grudnia 2009 Napisano 26 Grudnia 2009 Kupiłem już kilka tygodni temu Torę 318 Solo Air. (380zł) Oczywiście używaną, więc oddałem ją do serwisu (wymiana uszczelek i oleju - 130zł). Na razie jeszcze na niej nie jeździłem bo nie mam kompletnego roweru. Czekam do wiosny. Ale myślę że jest to super amortyzator bo na różnych forach jest on wychwalany. Za niecałe 500zł można chyba spokojnie, na allegro wyczaić używaną Torę.
Felton93 Napisano 26 Grudnia 2009 Napisano 26 Grudnia 2009 Dokładnie kolego;) myślę, że kupiłeś najlepszy amorek jaki miałeś do wyboru (no i jeszcze 318 z Montion Control - miód ). Ja też na na swojej Torze mało jeździłem ale wystarczyło mi to do pisania takich opinii jak wyżej Też użytkuje zestaw FELT + Tora tyle, że w moim przypadku jest trochę mniej różowo, gdyż moja rama (q150) jest jedyną chromowo-molibdenową ramą FELT-a (waży ok 3,5kg co i tak uważam za niezły wynik jak na stal) a w połączeniu z Torą robi się trochę ciężko. Próbuje zaoszczędzić trochę gramów na innych częściach. Kiedyś zakupiłem na allegro komplet używanych hampli Magura HS22 HD (hydrauliczne v-ki) ale okazały się wielkim niewypałem (głównie problemy z serwisowaniem), więc postawiłem na mechaniczne v-ki i szarpnąłem się na komplet Shimano XTR z równoległym prowadzeniem klocków (kpl. na 2 koła waży 389g ) i mam spokój (w grę wchodzą tylko v-ki gdyż rama nie ma mocowania na tarczę ;( ). Teraz składam nowe, lżejsze koła. Nie chciałem wymieniać ramy, gdyż jest bardzo ładna, a serwisant powiedział mi, że spokojnie pojeżdżę na niej 10 lat a nawet jeszcze dłużej (jedna z zalet cr-mo). Dobra bo rozpisałem się nie w temacie sorki..... Podsumowując gratuluję wyboru i życzę przyjemniej jazdy!!! Pozdrawiam!
Mod Team durnykot Napisano 28 Grudnia 2009 Mod Team Napisano 28 Grudnia 2009 Felton93, poczytałem Twój list pochwalny do RS i ciekawi mnie jedno- czy jeździłeś na Epiconie? Nie żebym się czepiał, ale chciałbym ,aby Twoja wypowiedź nabrała obiektywnego charakteru. Jesli piszesz,że tora ma prawie wszystko lepsze ( oprócz masy), to zakładam ,że jest to na podstawie własnych doświadczeń. Mylę się? Nie zrozum,że Ci nie wierzę, lub że jestem przekupionym przez Suntoura forumowiczem- po prostu ciekawią mnie podstawy do tak radykalnych stwierdzeń.
Felton93 Napisano 28 Grudnia 2009 Napisano 28 Grudnia 2009 Jeździłem na Epiconie na 2009 rok. Jak dla mnie praca była troszkę gorsza. Ale to wszystko zależy od prawidłowego ustawienia. Dlatego nie napisałem, że praca jest lepsza w Torze tylko porównywalna. Mi lepiej jeździło się na Torze. Wydaje mi się, że każdy przed kupnem amorka powinien się na nim przejechać i porównać do pracy konkurentów. Co do tłumienia Motion Control to raczej jest ono lepsze niż w Epiconie Nie zrozum mnie źle, że w takim świetle stawiam Epicona. Jeżeli ktoś chciałby kupić nowy amortyzator to poleciłbym mu właśnie Epicona. Nie ma to też nic wspólnego z wadami mojego starego XCR-a. Nie zraziłem się przez nie do firmy Suntour. Według mnie Tora to po prostu lepszy wybór (dodam, że jeździłem również na wersji 318 Solo Air). Co kupujący wybierze to jest już jego sprawa (która praca będzie mu bardziej odpowiadała). Kiedy miałem XCR-a i pojawił się Epicon na 2009 rok, postanowiłem sobie, że choćby nie wiem ile kosztował (ceny na Polskim rynku nie były wówczas znane), to właśnie on będzie moim następnym amortyzatorem. Po przejażdżce jednak zrzedła mi mina. Po prostu spodziewałem się czego innego i to właśnie odnalazłem w Torze. Chociaż jeszcze nie do końca Na tę chwile RS Recon 351 U-turn jest moim marzeniem, które mam nadzieję kiedyś zrealizuje.
Mod Team durnykot Napisano 29 Grudnia 2009 Mod Team Napisano 29 Grudnia 2009 To jesteś jednym z niewielu wypowiadających się w porównaniu Tora-Epicon , którzy mieli faktyczną styczność z obydwoma amorkami. Pytałem z ciekawości , bo z Torą Solo Air miałem raczej krótkotrwałe spotkanie, które nie potwierdziło wyższośći Tory na Epiconem( którego miałem wcześniej).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.