manta980 Napisano 11 Listopada 2009 Napisano 11 Listopada 2009 Witam!! Szukam amorka na przod do swojego Scrapper'a Ar1.Seryjnie ma zamontowanego XCM v2 czyli atrape ktora sie ugnie raz na 10 minut.. Budzet to ok 500zł mysle nad piconem moze tora albo jakas uzywka ale jaka?? Nie znam sie na amorkach wiec jezeli mozecie napiszcie co byscie kupili w takiej cenie... Jezdze 50%las a druga połowa bruk,asfalt itp....skok100mm Z góry dzieki za rady Jezeli temat sie powtarza to przepraszam ale nie mogłem znalesc
Mod Team Puklus Napisano 11 Listopada 2009 Mod Team Napisano 11 Listopada 2009 Do 500zł dorwiesz jakiegoś marcoka z dawniejszych lat. Otwarta kąpiel olejowa daje prostote obsługi i jak to mowią niśmiertelność tych "bombowców" Nawet jak poobdzierany to warto odmalowac nakleić bądź i nie naklejki i sie cieszyc
Schwefel Napisano 11 Listopada 2009 Napisano 11 Listopada 2009 Tylko praca takiego Marcoka odbiega od dzisiejszych standardów Epicon to dobry wybór
manta980 Napisano 11 Listopada 2009 Autor Napisano 11 Listopada 2009 Wielkie dzieki za odpowiedz Własnie bardzo mocno zastanawiam sie nad kupnem tego amorka bo podobno jak za ta cene sie bardzo opłaca...
adriansocho Napisano 11 Listopada 2009 Napisano 11 Listopada 2009 Tylko praca takiego Marcoka odbiega od dzisiejszych standardów Nie zawsze jest to prawda. Głównie zależy czy przypadkiem jest to jeden z widelców, który mógł być używany do skakania. Jeśli nie, i właściciel nie robił po 8 tys km rocznie to będzie to dobry widelec. Epicon to dobry wybór Tutaj popieram.
Mod Team durnykot Napisano 12 Listopada 2009 Mod Team Napisano 12 Listopada 2009 W tych pieniądzach tylko Epicon- ale ze wskazaniem na wersję conajmniej LOD lub RLD ( regulacja tłumienia)
Schwefel Napisano 12 Listopada 2009 Napisano 12 Listopada 2009 Nie zawsze jest to prawda. Głównie zależy czy przypadkiem jest to jeden z widelców, który mógł być używany do skakania. Jeśli nie, i właściciel nie robił po 8 tys km rocznie to będzie to dobry widelec. Widzę, że nie nie masz pojęcia o czym piszesz Ja porównuję pracę fabrycznie nowych amorów i nie biorę pod uwagę stopnia ich zajechania, bo to chyba oczywiste że np taka zajechana Reba będzie gorzej pracowała od nowej Tory. Na MXach przeturlałem się parę tys.km i były to dobre amory jak na tamte czasy, teraz wolałbym kupić Suntoura bo pomimo że marka słaba to lepiej pracuje.
adriansocho Napisano 12 Listopada 2009 Napisano 12 Listopada 2009 Widzę, że nie nie masz pojęcia o czym piszesz Ja porównuję pracę fabrycznie nowych amorów i nie biorę pod uwagę stopnia ich zajechania, bo to chyba oczywiste że np taka zajechana Reba będzie gorzej pracowała od nowej Tory. Na MXach przeturlałem się parę tys.km i były to dobre amory jak na tamte czasy, teraz wolałbym kupić Suntoura bo pomimo że marka słaba to lepiej pracuje. No myślałem, że chcesz kategorycznie odradzić zakup starszego bombera. Ja akurat trochę jeździłem na MXC Air z 2002 i mogę polecić (kupiłem go 2,5 roku temu). Bombery z podobnego okresu będą kosztowały połowę kwoty w zapytaniu, ale oczywiście lepiej wydać ciut więcej i kupić nowego Epicona.
stefan2810 Napisano 12 Listopada 2009 Napisano 12 Listopada 2009 Witam. Też jestem na etapie nowego amortyzatora za ok. 500 zł. Wiele czytałem o Epiconie i podobno jest do dobry amor za tą cenę, ale na przykład za jakieś 550zł można na allegro wychaczyć Torę SL. Niby Rock Shox to dobra firma z doświadczeniem a jak wiemy Suntoury ogólnie nie słyną z dobrej opinii. Więc co lepsze Epicon czy może Tora Sl. Chyba że coś jeszcze polecacie w granicach 500zł??
DominikM Napisano 12 Listopada 2009 Napisano 12 Listopada 2009 No jeszcze są RST First Air - tak po prawdzie to ma bebechy jak stary black z TPC
adriansocho Napisano 12 Listopada 2009 Napisano 12 Listopada 2009 Witam. Też jestem na etapie nowego amortyzatora za ok. 500 zł. Wiele czytałem o Epiconie i podobno jest do dobry amor za tą cenę, ale na przykład za jakieś 550zł można na allegro wychaczyć Torę SL. Niby Rock Shox to dobra firma z doświadczeniem a jak wiemy Suntoury ogólnie nie słyną z dobrej opinii. Więc co lepsze Epicon czy może Tora Sl. Chyba że coś jeszcze polecacie w granicach 500zł?? Ja kupowałem widelec 2 tyg temu i zdecydowałem się na Epicona. Lżejszy około 371g od Tory a reszta parametrów podobna.
manta980 Napisano 13 Listopada 2009 Autor Napisano 13 Listopada 2009 Myslałem tez nad ta TORA ale 350 gram to jest juz troche dlatego jestem przy epiconie
Mod Team durnykot Napisano 13 Listopada 2009 Mod Team Napisano 13 Listopada 2009 No jeszcze są RST First Air - tak po prawdzie to ma bebechy jak stary black z TPC Skąd takie wiadomości? Poza tym First ciężko kupic za wyznaczony budżet. IMO Epicon ma przewagę wiekszych goleni ( 30 mm First vs 32 mm Epicon )
wojtekkrakow Napisano 13 Listopada 2009 Napisano 13 Listopada 2009 A do czego Ci ta "przewaga" większych goleni?
Gothic Napisano 13 Listopada 2009 Napisano 13 Listopada 2009 Można też pochylić się na RST Titan Air z 2008 roku (golenie ø 32 mm) Trafił na wyprzedaże w velo.pl w cenie 529 PLN. Zaskakująco dobry widelec.
Mod Team durnykot Napisano 13 Listopada 2009 Mod Team Napisano 13 Listopada 2009 A do czego Ci ta "przewaga" większych goleni? + 2 do sztywności
wojtekkrakow Napisano 13 Listopada 2009 Napisano 13 Listopada 2009 A o ile według Ciebie zwiększy się ta sztywność że wymieniłeś ją w swoim poście jako przewagę? No i czy jeździłeś na obu tych amorach (pochodzących od różnych marek i inaczej zbudowanych) że jesteś pewien że Epicon dzięki tym goleniom jest sztywniejszy od Firsta?
stefan2810 Napisano 13 Listopada 2009 Napisano 13 Listopada 2009 To Epicon to dobry wybór za 500zł? I czy nie lepiej dopłacić 50zł i mieć Torę SL?
Mod Team durnykot Napisano 14 Listopada 2009 Mod Team Napisano 14 Listopada 2009 A o ile według Ciebie zwiększy się ta sztywność że wymieniłeś ją w swoim poście jako przewagę? No i czy jeździłeś na obu tych amorach (pochodzących od różnych marek i inaczej zbudowanych) że jesteś pewien że Epicon dzięki tym goleniom jest sztywniejszy od Firsta? Sztywność Epicona na skręcanie ( czyli parametr,jaki nas najbardziej interesuje ) jest o ok. 40Nm wieksza niż w przypadku RST First ( za niemieckim Bike Magazin , który wykonywał test sztywności - m.in porównywał Epicona RLD i RST First Platinium )Wg badaczy sztywnośc Firsta jest na poziomie 140 Nm ( dla porównania R7 Super Click It 100- 144Nm ) ,natomiast Epicona RLD (2008 ) 182 Nm. Nie miałem przyjemności z amorkami RST, ale ,jeśli wierzyć liczbom to ta róznica w pewnych sytuacjach może być odczuwalna .
Grondag Napisano 14 Listopada 2009 Napisano 14 Listopada 2009 a jak ze szczelnością układu? nie ma problemów z uciekającym powietrzem w tym epiconie?
moojmisiu Napisano 14 Listopada 2009 Napisano 14 Listopada 2009 Na razie nie, ale mam go dopiero od trzech miesięcy Epicon ma taką samą komorę powietrzną, jak Axony z lat poprzednich - tam co któryś egzemplarz popuszczał, ale większość trzymała ciśnienie.
stefan2810 Napisano 14 Listopada 2009 Napisano 14 Listopada 2009 A czy taka Tora ----> http://allegro.pl/item815633817_rock_shox_tora_302_lo_nowy_faktura_tanio.html będzie w czymś lepsza od Epicona? Kwestia tylko 50zł.
Schwefel Napisano 14 Listopada 2009 Napisano 14 Listopada 2009 Nie bo to dalej nie Tora z Motion Control. Poza tym amor cięższy od Epicona.
stefan2810 Napisano 14 Listopada 2009 Napisano 14 Listopada 2009 Czyli najlepszy amortyzator w granicach 500zł to Epicon?
c1ach Napisano 14 Listopada 2009 Napisano 14 Listopada 2009 Epicon ma taką samą komorę powietrzną, jak Axony z lat poprzednich - tam co któryś egzemplarz popuszczał, ale większość trzymała ciśnienie. Znajomemu właśnie ostatnio nadmuchał w twarz A ja bym poczekał co będą ci wszyscy wynoszący pod niebo Suntoura mówić za rok/dwa.. Co do małego zaawansowania starszych konstrukcji Marzocchi, to zwolennicy jeżdżenia zamiast kręcenia pokrętłami będą zadowoleni. Marketingowy bełkot niestety miesza w głowach, a jakiegoś skoku jakości i pracy w porównaniu do tych super zaawansowanych tłumików w tej klasie cenowej nie zauważyłem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.