mati199 Napisano 11 Listopada 2009 Napisano 11 Listopada 2009 Słuchajcie mam pomysłowego wujka, zawodowego spawacza. Oczywiście jakieś materiały na ten stojak by się znalazły. Teraz czekam na wasze porady jaki rodzaj stojaka wybrać ( za zaciski, za ramę, za sztycę ) i dokładne wymiary. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś pomierzył swój stojak i opisał jego budowę. Z góry dzięki. Pozdrawiam
Arek03170 Napisano 11 Listopada 2009 Napisano 11 Listopada 2009 Może coś takiego stojak Prosty w wykononiu, wymiary podane - można by trochę nawet zmienić pod swój rower. Albo taki stojak serwisowy. Ja także przymierzam się do powierzenia takiego zadania mojemu tacie Myślałem o tym pierwszym, prostym stojaku a rozstaw tych trzymadeł dopasować do mojej ramy.
detonator Napisano 11 Listopada 2009 Napisano 11 Listopada 2009 Mati199 zobacz w mojej galerii zdjęcia takiego stojaka który sam zrobiłem. http://picasaweb.google.pl/detonator1984/StojakSerwisowy?feat=directlink Pozdro
mati199 Napisano 11 Listopada 2009 Autor Napisano 11 Listopada 2009 Może coś takiego stojakProsty w wykononiu, wymiary podane - można by trochę nawet zmienić pod swój rower. Albo taki stojak serwisowy. Ja także przymierzam się do powierzenia takiego zadania mojemu tacie Myślałem o tym pierwszym, prostym stojaku a rozstaw tych trzymadeł dopasować do mojej ramy. Chłopie pomyśl zanim coś napiszesz. Jak wybierasz auto to też zastanawiasz się między Fiatem a Ferrari ? detonator Nie mam nawet jak ocenić twojego stojaka bo z tych fot to nic nie widać.
detonator Napisano 11 Listopada 2009 Napisano 11 Listopada 2009 Elementem trzymjącym sztyce są kleszcze morsa do których są dospawane kątowniki. Kleszcze są przymocowane do kolejnego kątownika który to jest dospawany do rurki. Rurka wchodzi w kolejną o większej średnicy. Ta całość jest przyspawana pod kątem 90* do rurki ( elementu pionowego) No i dół stojaka jest też pospawany z rurek. Nie pisze tu wymiarów bo nie mam stojaka w pobliżu:) Mati199 na 4 fotce widać dokładnie ten element o którym pisze.
adas Napisano 11 Listopada 2009 Napisano 11 Listopada 2009 Cześć, zobacz sobie aukcję ze stojakiem bike foot - mam właśnie taki i polecam. Konstrukcja faktycznie łatwa do samodzielnego skopiowania - profil kwadratowy, kilka śrub z nakrętkami motylkowymi i dwie większe - zakrzywione w haki, na których wieszasz rower. Wysokość - 60 cm, poprzeczka - 26 cm, nogi - ok. 20 (do zgięcia) i 30 (za nim). powodzenia!
Schwefel Napisano 11 Listopada 2009 Napisano 11 Listopada 2009 Zrób sobie taki z łapą chwytająca za sztycę, bo taki na tylne widełki miałem i przez ten chłam mam całą porysowaną ramę w tamtym miejscu.
mati199 Napisano 11 Listopada 2009 Autor Napisano 11 Listopada 2009 Moim faworytem był ten z mocowanie za sztyce. Myślałem, że będzie problem z uchwytem, ale chyba wujek da rade Podejrzewałem, że może on właśnie rysować ramę, ale tych haków nie mogłeś przyodziać jakąś gąbką czy czymś podobnym ?
Jason Napisano 11 Listopada 2009 Napisano 11 Listopada 2009 Sobie zrobiłem taki uchwyt Działa jak imadło ma duży zakres regulacji . Myśle że taka konstrukcja sprawi sie najlepiej
skjaatel Napisano 11 Listopada 2009 Napisano 11 Listopada 2009 Obawiam się, że wieszanie roweru i dokręcanie jednoczesne będzie dosyć kłopotliwe:/
adas Napisano 12 Listopada 2009 Napisano 12 Listopada 2009 Moim faworytem był ten z mocowanie za sztyce. Myślałem, że będzie problem z uchwytem, ale chyba wujek da rade Podejrzewałem, że może on właśnie rysować ramę, ale tych haków nie mogłeś przyodziać jakąś gąbką czy czymś podobnym ? Jasne że można a nawet trzeba :-) Haki są obciągnięte grubą gumową rurką, coś w rodzaju takiej do ściągania wina, która poza ochroną przez zadrapaniem lakieru zapewnia dodatkowe usztywnienie. Sam myślałem że rower będzie się zsuwać z tych haków, ale w praktyce właśnie dzięki tym gumowych rurkom całość działa bardzo dobrze. @Schwefel: jako użytkownik stojaka na sztycę i takiego jak mój, jak wypada porównanie sztywności? Zanim kupiłem mój stojak, widziałem na youtube kilka filmików w których ludzie używają stojaka - wieszaka na sztycę, grzebią coś przy rowerze, a on się nieustannie gibie i porusza - czy to nie jest właśnie cecha wynikająca ze sposobu pracy stojaka (jeden punkt podparcia?)
Schwefel Napisano 12 Listopada 2009 Napisano 12 Listopada 2009 Podejrzewałem, że może on właśnie rysować ramę, ale tych haków nie mogłeś przyodziać jakąś gąbką czy czymś podobnym ? Nic to nie daje, bo wystarczy trochę piachu na ramie (w MTB raczej nieuniknione) i już mamy pięknie zdarty lakier. @Schwefel: jako użytkownik stojaka na sztycę i takiego jak mój, jak wypada porównanie sztywności? A skąd ja to mogę wiedzieć jak użytkowałem tylko taki za ramę. W serwisach mają stojaki zaczepiane o sztycę i jakoś nikt się nie żali na sztywność konstrukcji.
mati199 Napisano 12 Listopada 2009 Autor Napisano 12 Listopada 2009 Tylko, że w profesjonalnym serwisie to oni oszczędzają na sprzęcie i taki stojak za 300 zł to norma
detonator Napisano 12 Listopada 2009 Napisano 12 Listopada 2009 Ja swój stojak pospawałem za 55 zł Na pewno jest cięższy od firmowych ale równie dobry.
Bikercwa Napisano 13 Listopada 2009 Napisano 13 Listopada 2009 Ja swój stojak pospawałem za 55 zł Na pewno jest cięższy od firmowych ale równie dobry. To zrobiłeś interes życia. Nie dość że się narobiłeś to jeszcze przepłaciłeś 20zł. Na allegro masz takie stojaki za 35zł z przesyłką. Więc cieszyć się nie masz z czego. Ja swój stojak zrobiłem z kształtek 20x20 które kupiłem za 8zł na złomie.
detonator Napisano 13 Listopada 2009 Napisano 13 Listopada 2009 Popatrz parę postów wyżej o jakim stojaku pisze i jak on wygląda
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.