Skocz do zawartości

[zimówka] Giant X-sport

rodex

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Posiadam taki oto rower crossowy. Postanowiłem trochę go zmodyfikować i upodobnić do przełajówki. Z kierownicą i mostkiem nie będzie problemu, z racji posiadanych klamkomanetek czeka mnie zakup osobnych manetek (3 i 8s alivio myślę, że wystarczą) i klamek szosowych (żeby można było używać górnego chwytu na baranku). Niestety czeka mnie też wymiana hamulców na nimi v-ki (na canti nie mam oporów w ramie, a zwykłe nie działają z klamkami szosowymi).

Najważniejszą kwestia jest sztywny widelec 28" ahead z piwotami na v-ki. I tu pojawiają się 2 problemy. Po pierwze gdzie taki kupić, dwa jak to wpłynie na geometrię roweru. Obecny amor ma 50mm skoku a kąt główki ramy to 70*. Wymieniając widelec oczywiści obniży się przód roweru, czy taka zmiana nie wpłynie negatywnie na sterowność, rower stanie się zbyt nerwowy? Czy ktoś wymieniał może amortyzator na sztywny widelec i ma jakieś doświadczenia bądź uwagi związane z geometrią? Jeśli tak proszę o pomoc i sugestię

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

No google nie gryzie jesli chodzi o poszukiwanie widelca przelajowego...

Jak sprawdzic czy Ci sie za bardzo geometria nie spier-zajaczkuje? A no sprawdz jak wysokosc ma Twoj amor - lub z angielska jakie A2C, axle to crown ma. To pozwoli Ci zblizyc sie jesli nie poszukac dokladnie takiej samej wysokosci widelca.

Jak bys nie bardzo wiedzial co mierzyc. A2C to odleglosc od srodka osi do gornej krawedzi korony widelca na ktorej opiera sie konus sterow.

Mysle ze najlatwiej bedzie poprostu zakupic sztywny, trekingowy/crossowy widelec. Wtedy i geo nie dostanie w dupeczke i Ty bedziesz szczesliwy. No bo z trekinga przelaja to nie zrobisz chocbys sie ugryzl w zadeczek...

Szacunek...

I.

Napisano

Ja jestem po takiej właśnie zmianie i rożnica jest wyczuwalna. Obniżenie przodu i potrzeba głębszego pochylenia się na rowerze to od razu zauważysz.

Cięzko jest tak dobrać widelec aby geometria nie dostała w dupeczke bo każdy amor ma przecież miejsce zostawione na skok więc te kilka cm przód ci zawsze opadnie przecież nikt nie produkuje widelcow sztywnych z prześwitem 8 cm .

Jeśli chodzi o wybór widelca sztywnego to możesz pójść w klasyczne treking(Accent - ok 65 zł) albo widelce przełajowe (carbonowy RDX - ok 400 zł).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...