miskov17 Napisano 11 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 (edytowane) Cześć, Chciałbym przedstawić maszynę, na której będę śmigał w przyszłym sezonie, jest to niejako dalsza modyfikacja tego projektu: http://www.forumrowerowe.org/topic/47209-9928g-merida-hfs-2000-v-kjustom/ Bar Ends: (Rogi) Merida Superlite, 60g Bottle Cage: (Koszyk na bidon) X-mission Carbon, 27g Brake (Front): (Hamulec przedni) Avid SD7, 180g Brake (Rear): (Hamulec tylny) Avid SD7, 180g Brake Levers: (Klamki Hamulcowe) Avid, 177g Cables: (Pancerze i linki) Accent, 163g Cassette: (Kaseta) Shimano SLX 11-28, 231g Chain: (Lancuch) Campagnolo C9, 259g Crankset: (Korby) Shimano SLX -Crank Arms: (Ramiona) 583g -Bottom Bracket: (Suport) 88g -Outer Ring: (Blat) Truvativ 44T, 73g -Middle Ring: (Srednia tarcza) XT 32T, 40g -Inner Ring: (Mala tarcza) XT 22T, 19g -Crank Bolts: (Sruby mocujace tarcze + kontra) 4x alu bolts 22g Derlr (Front): (Przerzutka przednia) Sram 9.0 34,9mm, 119g Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) Shimano XTR RD-M971 SGS + Soul-Kozak wheel, 200g Fork: (Widelec) Manitou R7 Elite Absolute 18,5cm + pivoty, 1586g Frame: (Rama) Gary Fisher Ziggurat 19” + pivoty, 1659g Grips: (Gripy) Bontrager XXX cut, 11g Handlebar: (Kierownica) KCNC Darkside 25,4/570mm, 129g Headset: (Stery) Ritchey Pro + Syntace top-cap & alu bolt 132g Pedals: (Pedaly) Crank Brothers Eggbeater C, 290g Rim Tapes: (Opaski) Taśma izolacyjna, 7g Seat: (Siodlo) San Marco Aspide, 175g Seatpost: (Sztyca) Zoom SP-291 tuned, 260g Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) BBB, 22g Shifters: (Manetki) Sram Rocket, 154g Skewers: (Zaciski kol) Dartmoor Bolt-on, 68g Stem: (Mostek) Syntace F139 25,4/120mm, 148g Tire (Front): (Opona przednia) Schwalbe Furious Fred, 288g Tire (Rear): (Opona tylna) Schwalbe Furious Fred, 302g Tubes: (Detki) Maxxis Flyweight, 190g Wheel Front: (Kolo przednie) 828g -Hub: (Piasta) DT 370 Centerlock -Rim: (Obrecz) DT X450 -Spokes: (Szprychy) ? -Nipples: (Nyple) ? Wheel Rear: (Kolo tylne) 1043g -Hub: (Piasta) DT 370 Centerlock -Rim: (Obrecz) DT X450 -Spokes: (Szprychy) ? -Nipples: (Nyple) ? Total: 9716g Misc Option: (dodatki) neopren, 15g Docelowo jakieś 9,2-9,3kg, największy zysk będzie na kołach, a co dalej to się okaże Wprawdzie nie do końca aktualna fotka ale lepsze to niż nic Edytowane 11 Listopada 2009 przez miskov17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gothic Napisano 11 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Niezły wynik, jednak zaniżony... nie doliczyłeś błota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 11 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Jaki był powód zmiany ramy(na lekko cięższą)? IMO tamta Meridka mi się bardziej podobała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 11 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Miskov ma prawie 200 cm i pewnie nie do końca mu ta Merida odpowiadała. Ok, wyglądem się nie jeździ ale ten rower wygląda po prostu brzydko . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 11 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Merida była zdecydowanie za krótka, Gary jest suma sumarum na styk - mostek 120mm. A rama 21" jakoś nie widzi mi się do jazdy w terenie Co do wyglądu, hmmm owszem na zdjęciach nie jest rewelacyjnie, ale na żywo wygląda to zupełnie inaczej. Może nie jest tak zgrany kolorystycznie jak Merida ale to ma jeździć a nie wyglądać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 11 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Może nie jest tak zgrany kolorystycznie jak Merida ale to ma jeździć a nie wyglądać Dokładnie. Dlaczego nie wziąłeś XTR Shadowa ? Planujesz przejść na tarcze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 11 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Miałem X9, trafiła się okazja kupić XTR'a za stówę więc czemu nie i już tak został, Shadow jest fajny i nie wykluczam jego kupna A tarcze, nie w tym rowerze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 11 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Jak oceniasz XTR vs X.9 ? R3 bardziej przypadło do gustu X9. Dalszy plan to koła i . . . sztyca + siodło ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 11 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 (edytowane) x-9 wymiata teraz nagrzewam się na x.0 xD A tak na serio x-9 działa mniej subtelnie, bardziej "mechanicznie" i bardziej zdecydowanie, xtr sprawiał wrażenie inteligenta który lubi 2 razy przemyśleć sprawę Edytowane 11 Listopada 2009 przez R3surrection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 11 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Dokładnie, XTR chodzi bardziej "miękko" ale równie precyzyjnie jak X9. Jeden woli 1:1, drugi 2:1 i tyle mati199, koła, sztyca, pedały, hample... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 11 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 chodzi dobrze bo masz manetki srama hahahahah :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manta980 Napisano 11 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Rower bardzo specyficzny jezeli chodzi o wyglad,osprzetowo nic dodac nic ujac ale na twoim miejscu zostałbym przy x.9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 11 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Resu, coś w tym jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Miałem X9, trafiła się okazja kupić XTR'a za stówę więc czemu nie Nowego? Na co chcesz zmienić pedały ? Ubotek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Cranki 4Ti ? PS.: Za nowego XTR za 100 zł to chyba nawet w Erze nie dają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 12 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Bez przesady, jakoś nie mogę się przyzwyczaić do Cranków po przesiadce z Shimano Pewno Looki Quartz'e, jakby nie było 30g lżejsze za akceptowalne pieniądze. A XTR, używka po 1000km więc jak nowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Sam się kiedyś przejchałem w kolegi butach na jego rowerze w Crankach i straszny był ten luz. Miałem takie wrażenie jakby noga była nie wpięta do końca. Ale co kto lubi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 hmm w sumie na maraton lepiej spd.... ale np full + błoto to cranki są bezkonkurencyjne z tych popularnych systemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 No niestety Shimano jak i inne firmy bazujące na niej muszą poprawić zapychanie błotem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
5Zeta Napisano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Kilka postów wyżej przeczytałem, że masz 200cm wzrostu, więc nawet jeśli jesteś bardzo szczupły, to swoje musisz ważyć. Jak wygląda sztywność twojej R7 - ki i jak z ogólnym działaniem. Zastanawia mnie również łańcuch, a konkretnie jego zużycie, masz może porównanie do Dura Ace?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 1 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 194,5cm tylko Sztywność, hmmm jakby to powiedzieć, jest wystarczająca Przy moich 90kg niestety da się zauważyć, że dolne golenie nieco pracują przód-tył ale z drugiej strony nie wiem, czy jakikolwiek amor przy mojej wadze będzie idealnie sztywny. Co do pracy R7, jestem bardzo zadowolony, jest czuły na małe nierówności a przy tym ma tak dobraną końcową progresję skoku, że nie sposób go dobić. Absolute oczywiście sobie stuka ale co ważniejsze naprawdę dobrze działa, jak pewno wiesz 6 stopni od całkowicie otwartej pozycji do blokady na kamień. Powietrze praktycznie nie ucieka, przez 9 miesięcy ciśnienie spadło o max 5psi. R7 mam już ponad rok i przez ten czas ani razu mnie nie zawiódł, od siebie mogę jak najbardziej go polecić. Co do Campy, nie mam porównania ale jeżdżę na nim od 2.5tyś km, bez jakiegokolwiek bawienia się w kilka łańcuchów i kaseta wygląda jak nowa. Być może kupię łańcuch Shimano by zobaczyć różnicę, ale jakość wykonania i trwałość Campy mnie do tego skutecznie zniechęca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Troszkę wody polałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 1 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 (edytowane) Proooszę Cię, większość negatywów nt. R7 to zasłyszane opinie, bo kolegi znajomego kuzyn ma i narzeka, że to nie reba. Potem ktoś taki pisze na forum, opinia się rozprzestrzenia i robią się jakieś bzdury... poczytaj sobie posty Dominika.M, który ma tą gówniatą, pływającą i w ogóle do kitu R7 SPV 07'. Powodzenia Poza tym jest to moja subiektywna opinia, i nie musisz się z nią zgadzać... A w ogóle ile jeździłeś na R7? 10min? Nie wiem jak to porównać z moimi 200h... Btw, szykują się powoli dość znaczne zmiany w projekcie, oczywiście waga w dół Edytowane 1 Stycznia 2010 przez miskov17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojteK# Napisano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Zgadzam się z Miskovem w 100%. Używałem R7 z 2006r. i zero problemów. Sprzedałem go i dalej jest użytkowany. A zmieniłem, bo dorwałem Foxa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Btw, szykują się powoli dość znaczne zmiany w projekcie, oczywiście waga w dół Jak juz powiedziales A, to powiedz co sie szykuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi