Skocz do zawartości

[tętno] wysokie czemu ?

rafalek940

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zawsze myslem ze to błąd pulsometru ale jednak zmierzylem sam :)

odrazu mowie jestem bardzo aktywnie sportowy mam licencje na rowerze gram w klubie w reczna ;)

mam zrobione badania ekg co 3 miesiace mam badania super krew mocz ekg :)

wiec cyzm jest problem ze amm tętno 90/95 spoczynkowe a jak biegne 120/130 czyli malo

pomozcie :)

podrawaim i dzieki wszystkim

• 1 rok później...

Witam bo bardzo długiej przerwie :D

Nie bawie sie w archeologa ino poprostu mam pytnie

Po tych 2 latach widzis zmierzylem tetno jak siedzialem 69 i probowalem jeszcze mniejsze ale bylem po dosc ciezkim treningu :) caly sezon giga przejechane wiec jestem wytrzymlosciowcem i w tym mi najlepiej idzie :) stad pytanko czy w onizeniu mojego tetna to jest sprawa tego ze duzo sie scigam i trenuje ? :) czy te tetno idzie w dobrym kierunku ? :)

No wlasnie chcialbym abyśmy rozróżnili jakies swobodne pomiary tętna w ciągu dnia ktore niewiele nam dadzą, od tętna spoczynkowego :)

A mierzyć-mierz zaraz po przebudzeniu,do kilku minut,od razu w lozku. Zrob to z 4 dni pod rząd i uśrednij. Wtedy bedzie wiarygodnie.

Obniżenie tętna spoczynkowego jest jak najbardziej oznaką poprawy kondycji,ale skoro poprzedni pomiar wyglądał tak jak wyglądał-ma znikoma wartość merytoryczną ;)

Zmierz teraz i w jakims etapie regeneracji w szczycie sezonu, to mozesz porównać :P

z tego, co sie orientuje, jestes dosc mlody - to z tego wynika/wynikalo wysokie tetno spoczynkowe - serce niejako nie nadaza za rozwijajacymi sie miesniami, z tego samego wynika tez stopniowe spadanie tetna, zrob sobie jakies 'obrazkowe' badanie serca, czy czasem nie masz powiekszonej komory/cienkiej przegrody

ja jezdze ze 2-3x mniej, niz ty, tetno spoczynkowe w wieku 22 lat mam 42-44, majac 18 bylo ok 65-68

Tak jak wspomnianio wczesniej poloz sie spac, poloz pulsometr kolo lozka, obudz sie, nie wstawaj, zaloz opaske, odprezyj sie i nie ruszaj rekoma i wtedy poznasz spoczynkowe :) jak sporo trenowalem to mialem 44... teraz to nie wiem... samo wstanie z lozka jest dla mnie wysilkiem :P

ja jezdze ze 2-3x mniej, niz ty, tetno spoczynkowe w wieku 22 lat mam 42-44, majac 18 bylo ok 65-68

A jeździsz więcej niż w wieku 18 alt czy ten spadek tętna to tylko kwestia wieku?

teraz to nie wiem... samo wstanie z lozka jest dla mnie wysilkiem

Szczególnie w poniedziałek.. :teehee:

czytam ten wątek tak jak kilka innych i stwierdzam że to forum umiera,

nawet na najgłupsze pytanie odpowiada masa ludzi, kiedyś takie tematy były kwitowane jedną odpowiedzia IDŹ DO LEKARZA a jak masz licencję to pewnie i dostęp do lekarza sportowego, albo lądąwały w koszu, a teraz ehh...

wiec cyzm jest problem ze amm tętno 90/95 spoczynkowe a jak biegne 120/130 czyli malo

Może za wolno biegniesz :icon_mrgreen: Ja mam takie jak biegnę bardzo delikatnym truchtem (praktycznie marszobiegiem) i wystarczy troszkę przyśpieszyć i zaraz wskakuje koło 140/150. Musisz więcej jeździć i przyzwyczaić organizm. Też miałem kiedyś anomalie w stylu tętno max po 207, obecnie to nie widziałem więcej jak 195 ud/min.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...