rafalek940 Napisano 9 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Witam zawsze myslem ze to błąd pulsometru ale jednak zmierzylem sam odrazu mowie jestem bardzo aktywnie sportowy mam licencje na rowerze gram w klubie w reczna mam zrobione badania ekg co 3 miesiace mam badania super krew mocz ekg wiec cyzm jest problem ze amm tętno 90/95 spoczynkowe a jak biegne 120/130 czyli malo pomozcie podrawaim i dzieki wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toivlas Napisano 9 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 to, że masz licencje NIC nie znaczy, każdy może mieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalek940 Napisano 9 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 nie chodzilo mi piszac mam licencje ze jestem koks bo nie jestem ale napisalem by ktos wiedzial ze jestem scisle zwiazany ze sportem a szczegolnie kolarstwem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
accentinferno Napisano 9 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Po prostu taki jest urok twojego pulsu i tyle:) Nie przejmuj sie ty. Jeżeli serce Cie nie boli to powinno być wszystko w porządku:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalek940 Napisano 9 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 czyli nie mam sie przejmowac ? jutro mama powiedziala bo jest pielegniarka to dla pewnosci pojde do lekarza a to nie pogarsza wynikow ? nie nie mam zadnych problemow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 9 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Rzeczywiscie dziwne, nie mozna powiedziec, ze to normalne, szczegolnie ze jak piszesz w czasie biegu masz dosc niskie 120-130 bpm. Ja w czasie biegania mam nieco wyzsze tetno, 130-140bpm, ale w sezonie spoczynkowe mam ponizej 45 bpm, wiec polowe mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toivlas Napisano 9 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 jesteś typem wysokopulsowca prawdopodobnie, martwić należy się wtedy kiedy coś widać na wynikach badań lub boli. Dla pewności można zrobić ekg wysiłkowe i echo serca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalek940 Napisano 11 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 czyli nie mam sie przejmowac tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
accentinferno Napisano 11 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Jeżeli nie boli to raczej nie, ale na wszelki wypadek zrób badania:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalek940 Napisano 13 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Witam bo bardzo długiej przerwie Nie bawie sie w archeologa ino poprostu mam pytnie Po tych 2 latach widzis zmierzylem tetno jak siedzialem 69 i probowalem jeszcze mniejsze ale bylem po dosc ciezkim treningu caly sezon giga przejechane wiec jestem wytrzymlosciowcem i w tym mi najlepiej idzie stad pytanko czy w onizeniu mojego tetna to jest sprawa tego ze duzo sie scigam i trenuje ? czy te tetno idzie w dobrym kierunku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Im więcej czasu trenujesz (chodzi mi tu o lata, miesiące), tym puls spoczynkowy ci się zmniejsza (ja mam np 48), mierzy się go zaraz po przebudzeniu i wtedy to jest najbardziej wiarygodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 To ze sie puls zmniejsza to norma. Lewa komora serca sie powieksza i w stanie spoczynku moze pracowac wolniej przetaczajac ta sama ilosc krwi. To dobry objaw, bo u sportowca serce w spoczynku meczy sie znacznie mniej niz u czlowieka nieuprawiajacego sportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adish Napisano 14 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 zmierz sobie puls zaraz po obudzeniu się. Wtedy zobaczysz Twój spoczynkowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalek940 Napisano 15 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Dzis zmierzylem 15 min po przebudzeniu bo zapomnialem troche ruchu mialem do kibelka i z powrotem wyszlo 63/64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nax Napisano 15 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 No wlasnie chcialbym abyśmy rozróżnili jakies swobodne pomiary tętna w ciągu dnia ktore niewiele nam dadzą, od tętna spoczynkowego A mierzyć-mierz zaraz po przebudzeniu,do kilku minut,od razu w lozku. Zrob to z 4 dni pod rząd i uśrednij. Wtedy bedzie wiarygodnie. Obniżenie tętna spoczynkowego jest jak najbardziej oznaką poprawy kondycji,ale skoro poprzedni pomiar wyglądał tak jak wyglądał-ma znikoma wartość merytoryczną Zmierz teraz i w jakims etapie regeneracji w szczycie sezonu, to mozesz porównać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 15 Lutego 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Ważne! Tętna spoczynkowego nigdy nie mierzymy po ciężkim treningu, maratonie etc. Wyniki będzie większy niż w przypadku wypoczętego organizmu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 15 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 z tego, co sie orientuje, jestes dosc mlody - to z tego wynika/wynikalo wysokie tetno spoczynkowe - serce niejako nie nadaza za rozwijajacymi sie miesniami, z tego samego wynika tez stopniowe spadanie tetna, zrob sobie jakies 'obrazkowe' badanie serca, czy czasem nie masz powiekszonej komory/cienkiej przegrody ja jezdze ze 2-3x mniej, niz ty, tetno spoczynkowe w wieku 22 lat mam 42-44, majac 18 bylo ok 65-68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kello Napisano 15 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Tak jak wspomnianio wczesniej poloz sie spac, poloz pulsometr kolo lozka, obudz sie, nie wstawaj, zaloz opaske, odprezyj sie i nie ruszaj rekoma i wtedy poznasz spoczynkowe jak sporo trenowalem to mialem 44... teraz to nie wiem... samo wstanie z lozka jest dla mnie wysilkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonnym Napisano 15 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 A ja mam pytanie.Czy mierząc tak to tętno rano np.przez 4 dni to przez 4 dni mam nie trenowac?tak to zmierzyc w normalnym cyklu gdzie jeden dzien jezdzie inny jestem na basenie czy na sali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 15 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 w okresie regeneracyjnym, albo noc po wzglednie lekkim treningu, przy duzym zmeczeniu tetno bywa i o 10 wieksze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nax Napisano 15 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 jak nie masz jakiegos bardzo ciezkiego treningu to mierz, ale lepiej tak jak napisano powyzej - w bardziej lajtowe dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 15 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 ja jezdze ze 2-3x mniej, niz ty, tetno spoczynkowe w wieku 22 lat mam 42-44, majac 18 bylo ok 65-68 A jeździsz więcej niż w wieku 18 alt czy ten spadek tętna to tylko kwestia wieku? teraz to nie wiem... samo wstanie z lozka jest dla mnie wysilkiem Szczególnie w poniedziałek.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 15 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 na rowerze jezdze porownywalnie, ale wtedy bylem duzo bardziej aktywny, jedyne, co rowniez moglo sie przyczynic do takiego spadku tetna to obecnie mniejsza ilosc miesni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rainier Napisano 15 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 czytam ten wątek tak jak kilka innych i stwierdzam że to forum umiera, nawet na najgłupsze pytanie odpowiada masa ludzi, kiedyś takie tematy były kwitowane jedną odpowiedzia IDŹ DO LEKARZA a jak masz licencję to pewnie i dostęp do lekarza sportowego, albo lądąwały w koszu, a teraz ehh... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 15 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 wiec cyzm jest problem ze amm tętno 90/95 spoczynkowe a jak biegne 120/130 czyli malo Może za wolno biegniesz Ja mam takie jak biegnę bardzo delikatnym truchtem (praktycznie marszobiegiem) i wystarczy troszkę przyśpieszyć i zaraz wskakuje koło 140/150. Musisz więcej jeździć i przyzwyczaić organizm. Też miałem kiedyś anomalie w stylu tętno max po 207, obecnie to nie widziałem więcej jak 195 ud/min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.