Skocz do zawartości

[koła] jaki zestaw kół 29"

heniekkrol

Rekomendowane odpowiedzi

a w czym problem? bo nie rozumiem...

Też nie wiem, nie mam z nimi żadnych problemów ;) A o tych Novatecach wiadomo, że nic nie wiadomo, ktoś tam jeździ i chwali ale jakby nie było - Novatec idealny nie jest. Tym bardziej, jak to Keith Bontrager powiedział - część nie może zarazem tania, lekka i wytrzymała.

370 niestety potrafią sie posypać

Każda piasta potrafi się posypać...proszę o konkrety :P

Dokładnie kupowanie 370'tek to kompletny bezsens. Jak już wydawać tyle kasy na piasty do dołożyć trochę(albo trochę więcej) i mieć już firmowy Ratchet System.

Jedyna problematyczna rzecz to aluminiowy bębenek (190/240/340) i konieczność wykorzystania kaset na alu pajakach.

Dokładnie kupowanie 370'tek to kompletny bezsens. Jak już wydawać tyle kasy na piasty do dołożyć trochę(albo trochę więcej) i mieć już firmowy Ratchet System.

Jedyna problematyczna rzecz to aluminiowy bębenek (190/240/340) i konieczność wykorzystania kaset na alu pajakach.

hmmm kpl 370 to 500zł, 340 1000zł, 240 1500zł. Jak dla mnie 500zł to nie jest "trochę". Nie bronię tu na siłę 370, bo za 700zł są chociażby XTR'y, Nuke Proof a jak dobrze się trafi to i Hope ale nie przesadzajmy.

Z resztą co kto woli - jeden kupi Novateci, drugi Soul Kozaki a trzeci DT.

Ale o czym my tutaj rozmawiamy...kolega pyta o kompletne koła a nie piasty do 500zł ;)

miazdze drugi komplet najtanszych novatecow - kreca sie cudownie, cos w srodku dzwieczy, jakby rozgniatany syf, ale nie wplywa to na lekkosc toczenia, wiec...od piast ponizej 200zl za komplet ciszy sie nie wymaga :wallbash: omawiane tutaj modele maja nizsza wage, podobno lepsze uszczelnienia i tyl ma 3 zapadki zamiast 2 oraz o 2 lozyska wiecej, ktore - znowu podobno - sa troche lepiej przemyslane, niz w tanich modelach, gdzie padal bebenek

powtorze swoje zdanie - albo novateci, albo szalec i kupowac 340/240/ck itp, jak dla mnie nie ma nic pomiedzy, hope ma zwykly system i niska wage, wiec czysto teoretycznie porownalbym do novateca - podkresle, ze znowu opieram sie tylko na katalogu, bo nie rozbieralem, ani dlugo nie jezdzilem...

co do pisania, ze wada 340 jest alu bebenek...jesli kogos stac na piasty za 1000zl, a nie ma niespelna 200 na kasete, to...jest smieszny

hmmm kpl 370 to 500zł, 340 1000zł, 240 1500zł. Jak dla mnie 500zł to nie jest "trochę". Nie bronię tu na siłę 370, bo za 700zł są chociażby XTR'y, Nuke Proof a jak dobrze się trafi to i Hope ale nie przesadzajmy.

Z resztą co kto woli - jeden kupi Novateci, drugi Soul Kozaki a trzeci DT.

Ale o czym my tutaj rozmawiamy...kolega pyta o kompletne koła a nie piasty do 500zł :wallbash:

Chodziło mi o to że w przypadku 370 płacimy tylko za markę a dostajemy zwyczajne piasty. Poza tym nikt nikomu nie kazał kupować kompletu 340. Przecież można kupić tylną 340 i jakąś lekką przednią Novatec'a , olać obręcze za 200 zł sztuka i kupić 28" Ace 18 (waga realna poniżej 500 g - cena okolo 80 zł jak dobrze pamiętam).

Konkluzja jest taka ,ze inwestycja w piastę tylną to inwestycja na lata czego nie można powiedzieć o szprychach i obręczach.

co do pisania, ze wada 340 jest alu bebenek...jesli kogos stac na piasty za 1000zl, a nie ma niespelna 200 na kasete, to...jest smieszny

Nie pisałem, ze jest to wada tylko, ze może to być problematyczne.

Widzisz kolego problem w tym, że ja jestem zwolennikiem napędów 8 rzędowych i wtedy to jest dosyć poważna wada, bo do kosztu wymiany kasety musiałbym doliczać koszt wymiany aluminiowej oslony bębenka.Aktualnie dostanie 8 rzedowej XT jest już bardzo trudne.

Każda piasta potrafi się posypać...proszę o konkrety :wallbash:

U mnie pęknięcie obudowy łozysk w bembenku (taki stalowy pierścień), inny przykład z forum, pęknięcie flanszy przy otworze szprychy i nie są to jednostkowe przypadki , o takich drobnostkach jak sypiące się łożyska nie wspomnę ...

Podrzucam jescze jeden zestaw kół. Easton XC Two 29er Disc Wheelset 2009. http://www.bikebling.com/Easton-XC-Two-29er-Disc-Wheelset-2009-p/easton-xc-two29er.htm

Na mtbr tylko kilka ( za to pozytywnych ) głosów na temat wersji 26". Producent o ile się oriętuję niezły. Za to piast nie kojarzę. Co myślicie ?

Wystarczy wychylić głowe z tego naszego kraju-raju i takie cacany... Wyglądają wszystkie kapitalnie moim zdaniem. Ciekawe jak z wytrzymałością, waga waga waga

http://www.rebelbike.com/shop/produkt/zapletena-kola-american-classic-mtb-29-disc-alphatype.html

http://www.rebelbike.com/shop/produkt/zapletena-kola-american-classic-mtb-29-disc.html

http://www.rebelbike.com/shop/produkt/zapletena-kola-american-classic-mtb-29-disc-crest.html

to nie wiedziałeś o rebelbiku, sorry nasz błąd

kółka godne, ale różnie z tymi piastami bywa...

sam zapatrywałem się na model AC białych tylko w innym malowaniu, ale troszkę zmienił się koncept roweru i koła też będą inne:)

decyzję i tak musisz podjąć sam, ale każde koło niezależnie na czym złożysz może jak sam pewnie wiesz paść, kwestia szczęścia i zminimalizowania ryzyka:)

i co do cen, przy obecnym kursie wychodzą po około 1,5 tyś zł, także mocno budżet przekraczasz, a wtedy można i by złożyć coś ciekawego...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...