mati199 Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Revo to revo inna liga szprych ( ale nie oznacza, że lepsza ) Koło zaplecione na tych szprychach jest wiotkie, sztywności za grosz. Ale oczywiście dla lżejszych bikerów są odpowiednie. Tymbardziej nie polecane są do 29 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tompoe Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Zaplatanie koła 28" lub 29" na Dt Revo to porażka. Za grosz sztywności, a szprychy się nienaturalnie rozciągają. Odradzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniekkrol Napisano 12 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 warto brać zestaw na x 470 / piasty 370 / dt comp / za 1000zł. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Porozglądaj się za cenami pojedynczych elementów i sam sobie odpowiedz na pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniekkrol Napisano 12 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 pojedynczo wychodzi nieco drożej, pytam też tak ogólnie o stosunek jakości takich kół do podanej ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 osobiscie wolalbym zamienic piasty na novateca, jesli dt, to 340, bo wiesz, za co placisz, a 370 - zwykle piasty komplet novatecow stoi po 429zl, duzo lzejsze - podobno 423g bez szpilek, obrecze 360 i reszta zaleznie od modelu...950zl bez problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniekkrol Napisano 12 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Przyznaję kusi mnie ta waga novateców , ale jakoś w necie nie mozna o nich za wiele znaleźć. DT jednak sprawdzone się wydają. Czy one się sypnęły, czy to norma ? http://www.youtube.com/watch?v=Zxf5xeGw6Ks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 a w czym problem? bo nie rozumiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 370 niestety potrafią sie posypać, w dodatku mają klasyczne zapadki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 a w czym problem? bo nie rozumiem... Też nie wiem, nie mam z nimi żadnych problemów A o tych Novatecach wiadomo, że nic nie wiadomo, ktoś tam jeździ i chwali ale jakby nie było - Novatec idealny nie jest. Tym bardziej, jak to Keith Bontrager powiedział - część nie może zarazem tania, lekka i wytrzymała. 370 niestety potrafią sie posypać Każda piasta potrafi się posypać...proszę o konkrety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tompoe Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Dokładnie kupowanie 370'tek to kompletny bezsens. Jak już wydawać tyle kasy na piasty do dołożyć trochę(albo trochę więcej) i mieć już firmowy Ratchet System. Jedyna problematyczna rzecz to aluminiowy bębenek (190/240/340) i konieczność wykorzystania kaset na alu pajakach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Dokładnie kupowanie 370'tek to kompletny bezsens. Jak już wydawać tyle kasy na piasty do dołożyć trochę(albo trochę więcej) i mieć już firmowy Ratchet System.Jedyna problematyczna rzecz to aluminiowy bębenek (190/240/340) i konieczność wykorzystania kaset na alu pajakach. hmmm kpl 370 to 500zł, 340 1000zł, 240 1500zł. Jak dla mnie 500zł to nie jest "trochę". Nie bronię tu na siłę 370, bo za 700zł są chociażby XTR'y, Nuke Proof a jak dobrze się trafi to i Hope ale nie przesadzajmy. Z resztą co kto woli - jeden kupi Novateci, drugi Soul Kozaki a trzeci DT. Ale o czym my tutaj rozmawiamy...kolega pyta o kompletne koła a nie piasty do 500zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniekkrol Napisano 12 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 No fajnie, coraz mniej dylematów mam Ale tak poważnie to dzięki za wszystkie głosy. Widzę że trzeba się po prostu na coś zdecydować bo za te pieniądze nie kupi się sprzętu co do którego nikt nie będzie miał zastrzeżeń i wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 miazdze drugi komplet najtanszych novatecow - kreca sie cudownie, cos w srodku dzwieczy, jakby rozgniatany syf, ale nie wplywa to na lekkosc toczenia, wiec...od piast ponizej 200zl za komplet ciszy sie nie wymaga omawiane tutaj modele maja nizsza wage, podobno lepsze uszczelnienia i tyl ma 3 zapadki zamiast 2 oraz o 2 lozyska wiecej, ktore - znowu podobno - sa troche lepiej przemyslane, niz w tanich modelach, gdzie padal bebenek powtorze swoje zdanie - albo novateci, albo szalec i kupowac 340/240/ck itp, jak dla mnie nie ma nic pomiedzy, hope ma zwykly system i niska wage, wiec czysto teoretycznie porownalbym do novateca - podkresle, ze znowu opieram sie tylko na katalogu, bo nie rozbieralem, ani dlugo nie jezdzilem... co do pisania, ze wada 340 jest alu bebenek...jesli kogos stac na piasty za 1000zl, a nie ma niespelna 200 na kasete, to...jest smieszny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tompoe Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 hmmm kpl 370 to 500zł, 340 1000zł, 240 1500zł. Jak dla mnie 500zł to nie jest "trochę". Nie bronię tu na siłę 370, bo za 700zł są chociażby XTR'y, Nuke Proof a jak dobrze się trafi to i Hope ale nie przesadzajmy. Z resztą co kto woli - jeden kupi Novateci, drugi Soul Kozaki a trzeci DT. Ale o czym my tutaj rozmawiamy...kolega pyta o kompletne koła a nie piasty do 500zł Chodziło mi o to że w przypadku 370 płacimy tylko za markę a dostajemy zwyczajne piasty. Poza tym nikt nikomu nie kazał kupować kompletu 340. Przecież można kupić tylną 340 i jakąś lekką przednią Novatec'a , olać obręcze za 200 zł sztuka i kupić 28" Ace 18 (waga realna poniżej 500 g - cena okolo 80 zł jak dobrze pamiętam). Konkluzja jest taka ,ze inwestycja w piastę tylną to inwestycja na lata czego nie można powiedzieć o szprychach i obręczach. co do pisania, ze wada 340 jest alu bebenek...jesli kogos stac na piasty za 1000zl, a nie ma niespelna 200 na kasete, to...jest smieszny Nie pisałem, ze jest to wada tylko, ze może to być problematyczne. Widzisz kolego problem w tym, że ja jestem zwolennikiem napędów 8 rzędowych i wtedy to jest dosyć poważna wada, bo do kosztu wymiany kasety musiałbym doliczać koszt wymiany aluminiowej oslony bębenka.Aktualnie dostanie 8 rzedowej XT jest już bardzo trudne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 12 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Każda piasta potrafi się posypać...proszę o konkrety U mnie pęknięcie obudowy łozysk w bembenku (taki stalowy pierścień), inny przykład z forum, pęknięcie flanszy przy otworze szprychy i nie są to jednostkowe przypadki , o takich drobnostkach jak sypiące się łożyska nie wspomnę ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniekkrol Napisano 13 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Podrzucam jescze jeden zestaw kół. Easton XC Two 29er Disc Wheelset 2009. http://www.bikebling.com/Easton-XC-Two-29er-Disc-Wheelset-2009-p/easton-xc-two29er.htm Na mtbr tylko kilka ( za to pozytywnych ) głosów na temat wersji 26". Producent o ile się oriętuję niezły. Za to piast nie kojarzę. Co myślicie ? Wystarczy wychylić głowe z tego naszego kraju-raju i takie cacany... Wyglądają wszystkie kapitalnie moim zdaniem. Ciekawe jak z wytrzymałością, waga waga waga http://www.rebelbike.com/shop/produkt/zapletena-kola-american-classic-mtb-29-disc-alphatype.html http://www.rebelbike.com/shop/produkt/zapletena-kola-american-classic-mtb-29-disc.html http://www.rebelbike.com/shop/produkt/zapletena-kola-american-classic-mtb-29-disc-crest.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgud Napisano 14 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 to nie wiedziałeś o rebelbiku, sorry nasz błąd kółka godne, ale różnie z tymi piastami bywa... sam zapatrywałem się na model AC białych tylko w innym malowaniu, ale troszkę zmienił się koncept roweru i koła też będą inne:) decyzję i tak musisz podjąć sam, ale każde koło niezależnie na czym złożysz może jak sam pewnie wiesz paść, kwestia szczęścia i zminimalizowania ryzyka:) i co do cen, przy obecnym kursie wychodzą po około 1,5 tyś zł, także mocno budżet przekraczasz, a wtedy można i by złożyć coś ciekawego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.