Skocz do zawartości

[przerzutka] wymiana przerzutki na 6 rz. kasecie

xwiewiurx

Rekomendowane odpowiedzi

witam

dobra wiem co zrobilem zle.

zle zalozony temat teraz dopiero zauwazylem, mam nadzieje ze teraz bedzie ok

a wiec sprobujmy jeszcze raz ;)

jestem tu nowy i od jakiegos dawna interesuje sie rowerami ale tylko amatorsko, jezdze na nich od kad pamietam :D

moje pytanie brzmi:

kupilem uzywany rower (bardzo okazyjnie) jest on jednoroczny ale jest z tych tanszych modeli. okazyjnie bo ma rozwalona tylnia przerzutke. kaseta jest 6-cio biegowa o nazwie shimano MF-TZ06 a rozwalona przezutka to shimano RD-TY18. no i pomyslalem ze jakby wymieniac to na cos lepszego, pomyslalem alivio albo acera ale czy to bedzie chodzic??? nie chce robic wielu upgradow bo to rower przejsciowy na razie. co polecacie?? turney? zwykle shimano czy moze wlasnie acera czy alivio? wiem ze sa jeszcze jakies parametry zwiazane z lancuchem i kaseta ale nie wiem czy to bedzie ze soba kompatybilne.

ps. tourneja jeszcze nie mam bo na razie sie zastanawiam, a rame mam aluminiowa BS6102 i hak jest juz wbudowany w rame

Po pierwsze to masz wolnobieg a nie kasetę. Po 2 to masz tylko 6 biegów a więc zakup czegoś wyższego od tourneya będzie strata pieniędzy. Po trzecie w twoim przypadku (tzn twojego roweru) słowo kompatybilność to pojęcie zapewne mało znane. Kup tourneya będzie jakoś działać ale cudów nie oczekuj. Z technicznego punktu widzenia będzie pasować, osobiście bał bym się stanąć w pedałach mając z tyłu przerzutkę nisza niż altus, ale nie ma u ciebie sensu dopłacać skoro masz resztę osprzętu niskiej klasy.

osobiście bał bym się stanąć w pedałach mając z tyłu przerzutkę nisza niż altus,

eee... a dlaczego jeśli można wiedzieć???

ze swej strony polecę Shimano TY22. dobra choć bardzo ciężka konstrukcja. trochę tańsza będzie Shimano TZ. lżejsza, wygląda na kilka grup wyższą ale ma wade w postaci niewymiennego kółeczka:/

czyli zamiast droższej przerzutki tańsza. za zaoszczędzone pieniądze kupisz sobie nową linke i pancerze i będzie ok ;)

a pro po tematu to wiem ze zle zalozylem ale nie moge tego zmienic, sorki za zamieszanie ale dopiero sie ucze jak sie poruszac i jak dziala to forum... please nie wywlajcie tu chyba nie trzeba wielu postow bym sie czegos dowiedzial...

ok niech bedzie wolnobieg... wiem ze jest roznica i czytalem o tym ale widocznie sie pomylilem ok... slyszalem ze tourney nie jest za ciekawy a rower jest na zwyklym osprzecie to prawda ale mi chodzi o niezawodnosc przerzutki a acera mysle ze spelnia te wymagania i pasuje do tego roweru... tym bardziej ze mam okazje kupic tania dobra in uzywana przerzutke http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=110455010487&ssPageName=STRK:MEWAX:IT wiec czemu nie... pasuje tez na 7-8 ale na 6 tez bedzie dzialac co??

eee... a dlaczego jeśli można wiedzieć???

ze swej strony polecę Shimano TY22. dobra choć bardzo ciężka konstrukcja. trochę tańsza będzie Shimano TZ. lżejsza, wygląda na kilka grup wyższą ale ma wade w postaci niewymiennego kółeczka:/

czyli zamiast droższej przerzutki tańsza. za zaoszczędzone pieniądze kupisz sobie nową linke i pancerze i będzie ok ;)

Dlatego że taki wynalazek jest cięzko wyregulować odpowiedznio i przy większej mocy powiedzmy 300-400W ryzyko przeskoku łańcucha jest spore. A w SPD to bym nie wsiadł na taki rower:)

Dlatego że taki wynalazek jest cięzko wyregulować odpowiedznio i przy większej mocy powiedzmy 300-400W ryzyko przeskoku łańcucha jest spore.

ciężko wyregulować???

do czasu skrzywienia haka nigdy, przez wiele tysięcy km nie miałem z tym problemu. napęd kompletne TY22, pancerze Shimano.

i jeszcze. jaki związek ma przeskakiwanie łańcucha z niewyregulowaną przerzutką???

rozregulowanie musi być olbrzymie. gdy TY22 zmieniłem na SRAM Centere nic się nie działo. a manetki i przerzutka nie miały baryłki do regulacji linki. wszystko było ustawiane na oko takim lub innym przykręceniem linki w przerzutce.

Centere też mogę polecić ;)

57pln. waga jak SLX. świetne działanie i tylko dość szybko łapie luzy :/

a, no i wygląda inaczej. tak fajniej :D

Wiewiur, lepsze przerzutki na pewno będą śmigać. Możesz założyć nawet XTR i na pewno da radę. Ale polecane jest coś około Acery/Alivio. Dla Ciebie ważniejszym problemem jest dobrać mocowanie przerzutki do ramy - w tym rowerze mogło być tak, że przerzutka ma hak mocowany pod śrubę tylnego koła. Wszystkie lepsze przerzutki są przykręcane do haka będącego częścią ramy.

A co do kłócących się - przerzutki z przekręconą płaszczyzną ruchu pantografu zapewniają stałą odległość kółka prowadzącego od koronki kasety. Przerzutki typu Tourney mają płaszczyznę ruchu tak mniej więcej równoległą do osi koła i na małych trybach kółko prowadzące jest daleko, w związku z tym jest mniejszy kąt opasania koronki przez łańcuch. Dlatego po lekkim zużyciu koronek wolnobiegu łańcuch na ciężkich biegach zaczyna przeskakiwać. I najtańsza przerzutka z przekręconym wózkiem to jest to co powinno się traktować jako opcja minimum.

dzieki panowie... widzieliscie linka jaki zapodalem?? to wlasnie acera i mysle ze w dobrej cenie, wiec jesli tak proponujecie to sie na nia skusze bo auckja sie konczy jutro, jest uzywana ale wswietnym stanie.

adriansocho piszesz ze dla mnie wazniejsza sprawa bedzie mocowanie przerzutki do ramy, wiec ja mam taki hak juz wbudowany w rame wiec powinno byc ok ale moj diamondback ma hak ktory nie jest czescia ramy ale oba wygladaja tak samo i taki sam rozmiar maja... (nie wiem czy o to ci chodzilo) wiec sprawa sie rozwiazala chyba.... acera :verymad:

xwiewiurx, słuchaj. Jeśli to tylko przejściowy rowerek na krótko, kup tego Tourneya (tz50). Jeśli chcesz troszkę wyższej kultury pracy, weź Acerę. Wiem co mówię - mam porównanie rowerku z Tourneyem i Acerą. Tourney pzy "depnięciu" na podjeździe się gubi - czasem wtedy sama z siebie zrzuca łańcuch oczko niżej. Acera pod tym względem jest lepsza, nie gubi się. Tourneya trzeba regulować stosunkowo często, szybciej luzy łapie - ale w końcu to tylko podstawowa zmieniarka :D

Dodam, że mam mam to porównanie, gdyż pewne znajome rodzeństwo przytoczyło się do mnie ze swoimi rowerumi, abym zrobił im przegląd :P Ten z Tourneyem ma ok. 2000km - małe luzy, używany na szutrze. Acera używana wszędzie, przegieg ok. 3000km i cięższy rider - zero luzów i jeszce nie trzeba było regulować.

Na marginesie - ważę ~60kg, więc sprzętowi krzywdy nie robię :D

przekręconym wózkiem?

rozumiem że chodzi o obecność śrubki do regulacji kąta opasania?

Ech, nie do końca o tą śrubkę chodzi zresztą przerzutka TY30 albo TY40 też ma tą śrubkę a jest z gatunku gorszych. Jak wymyślę jak złapać na fotce/obrazku różnicę to wrzucę, na razie nie umiem tego inaczej opisać. Chodzi o to, że górne kółko przerzutki pozostaje w takiej samej odległości od koronek. Przekręcony jest pantograf, nie wózek.

adii22 nie kupie tego tourney-a bo na allegro tego nie ma a na angielskim ebay-u tez nie ma wezme te acere wychodzi dosc tanio a jak co to wymontuje i wstawie do siebie a jak bede sprzedawal to zawsze moge podniesc lekko cene.... a z reszta wole lepsza acere od tourney-a

ok dzieki wielkie za podpowiedzi

kiedys mam w planach zlozyc swoj wlasny rower (tak mi sie marzy) wiec jeszcze sie odezwe. dzieki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...