wign Napisano 31 Lipca 2005 Napisano 31 Lipca 2005 Jak wydluzyc rure sterowa? Jest mozliwy taki zabieg bez straty wytrzymalosci/stabilnosci?? Ewentualnie zamienic cala na dluzsza. Mam takiego magika na politechnice co robi rozne cuda - tylko czy jest sens? amor: mannitou black elite
Schwefel Napisano 31 Lipca 2005 Napisano 31 Lipca 2005 Z tego co wiem to tylko Gregorio wymienia rury sterowe ale w Marzocchi nie wiem czy wiemienią w Manitou.
radosuaf Napisano 31 Lipca 2005 Napisano 31 Lipca 2005 Jak byłem w serwisie, to pan mówił, że jeśli brakuje 1-2 cm, to mozna ramę sfrezować... Jeśli więcej, to masz problem...
Gość Anonymous Napisano 1 Sierpnia 2005 Napisano 1 Sierpnia 2005 Zdecydowanie odradzam takich sposobów, bo można tylko ramę uszkodzić jak niedoświadczony serwisant się do niej dorwie.
Ecia Napisano 1 Sierpnia 2005 Napisano 1 Sierpnia 2005 Jeśli ci bardzo zależy - może dospawasz kawałek? Ja tak zrobiłam u siebie, z tym, że ja mam sztywny widelec, więc mi go nie szkoda 8) . Ale pracuje bez zarzutu, rura wstawkę ma wspawaną, więc śmiem twierdzić, że nawet zyskała na trwałości ... Pozdrówko warsztatowe :-) .
Żaba Napisano 2 Sierpnia 2005 Napisano 2 Sierpnia 2005 Pomysł Eci przerabiałem osobiście.Wydłużałem rurę w widelcu sztywnym z 1-calowym gwintem.Jeżeli oba łączone kawałki są wzmocnione dodatkową tulejką , to konstrukcja powstała w ten wsposób jest mocna i bezpieczna. :-D
bart100 Napisano 4 Sierpnia 2005 Napisano 4 Sierpnia 2005 mozna rozgzac rure sterowa wyjac ja i wlozyc dluzsza ale po tym zabiegu rura sterowa jest mniej wytzymala
Gość Dżony Napisano 30 Sierpnia 2005 Napisano 30 Sierpnia 2005 Z tego co wiem to tylko Gregorio wymienia rury sterowe ale w Marzocchi nie wiem czy wiemienią w Manitou. Gdzie można uzyskać informacje o wymianie rury sterowej w Marzocchi?? Mam okazję kupić za grosze Bombera Z1 Wedge, tylko że rura sterowa jest za krótka do mojej ramki o jakieś 5 cm.. Dzięki i pozdro
tom@ssek Napisano 30 Sierpnia 2005 Napisano 30 Sierpnia 2005 też hestm zdania ze zdolny 8) serwisan albo ktoś kto sie zna na rzeczy moze dospawac kawałek rury sterowej, a tak po za tym, to przeciez jeżeli w niektórych modelach amorków rura steropwa jest wykręcana wieć mysle ze mozna by dokupic dłuższą :-D
Romson Napisano 30 Sierpnia 2005 Napisano 30 Sierpnia 2005 pewnie, rura sterowa to koszt ok 30-40 zl....
Gość Dżony Napisano 30 Sierpnia 2005 Napisano 30 Sierpnia 2005 No tak, ale w tym amorku rura sterowa nie jest mocowana na śruby... :-( A odnośnie spawania, to czy ten zabieg nie spowoduje, że rura będzie szybko korodować? :cool: Wysłałem już zapytanie do Gregorio, obaczymy co oni o tym powiedzą... OK, dzieki i pozdrawiam
Blue Napisano 30 Sierpnia 2005 Napisano 30 Sierpnia 2005 dla mnie troche idiotzyzm ze rury sterowe nie sa na gwint wkrecane czy cos...powinien byc na to jakis patent ;p... bo tak trocvhe bez sensu wystarczy ze wlascicielowi zamarzy sie nowa ramka i musialby nowy amor kupowac jezeli rure przyciał :/... no chyba ze stalowa to mozna zaawsze dospawac
Schwefel Napisano 30 Sierpnia 2005 Napisano 30 Sierpnia 2005 To trzeba się zabezpieczyć zanim się utnie rurę, można podkładki pod albo nad mostek dać i git
Gość Dżony Napisano 31 Sierpnia 2005 Napisano 31 Sierpnia 2005 Witam Wrzucam dla informacji odpowiedź z Gregorio: " Możemy wymienić Koszty: wymiana 40,- Rura ster. alu 170.- lub rura stal.cr-mo 70,- koszty wysyłki powrotnej za pobraniem 12,- Wysyłamy widelec z wymienioną rurą tego samego dnia lub następnego dnia roboczego po otrzymaniu widelca Wysyłając do nas dołącz do widelca adres zwrotny, nr telefonu i krótkie info, co mamy z widelcem zrobić (żeby nie domyślać się o co chodzi). Najtaniej wyślesz pocztą priorytetem." Czyli za ok. 130 zeta da sie wszystko załatwic 8) pozdrawiam
Jakuben Napisano 31 Sierpnia 2005 Napisano 31 Sierpnia 2005 Ja miałem podobny problem z długością rury sterowej tylko ze w sztywnym widelcu z a ganga.Nawet kiedyś założyłem podobny temat :wink: U mnie jest taki patent ze w rure sterową wsadzony jest kawałek rurki,która wzmacnia tą konstrukcje,a na to kolejny fragment który ma służyc jako rura sterowa.na razie nic sie nie dzieje z tym cudem i mam nadzieje ze nie posypie mi sie to do nastepnego sezonu wiosenno-letniego
Plotr Napisano 31 Sierpnia 2005 Napisano 31 Sierpnia 2005 dla mnie troche idiotzyzm ze rury sterowe nie sa na gwint wkrecane czy cos dla mnie tez, ale sa dwie mozliwosci, albo gwint oslabia konstrukcje, albo producent zaklada, ze wtedy wiecej widelcow sprzeda
amoniak Napisano 31 Sierpnia 2005 Napisano 31 Sierpnia 2005 Ja ojcu wydłużałem rurę sterową, Kupiłem taki wynalazek taką tulejkę za 35 zł Wkładasz w rurę sterową mocujesz ją na duszę (klin) tak jak w sterach klasycznych na tą tuleję wkładasz takie podkładki zależnie od długości jaką chcesz uzyskać zamiast szyszki masz nagwintowaną dziurę w środku, Stery i mostek podkładki montujesz jak w normalnej rurze sterowej IMHO starszemu panu się to sprawdza. Nie wiem jak przy areaywnych wybrykach rowerowych. wzorem Eci pozdrówko z obawą :roll:
Ogór Napisano 3 Września 2005 Napisano 3 Września 2005 dobre ale uwazam ze sterowki powinny byc jakosmontowane nie na stale bo 130 zl szkoda wydac :mrgreen: :mrgreen:
macrianus2 Napisano 4 Września 2005 Napisano 4 Września 2005 imo bezpieczniej usunac zbyt krotka rure i wspawac nowa o odpowiedniej dlugosci niz przedluzac.
Gość chomick Napisano 4 Września 2005 Napisano 4 Września 2005 witam! Do niedawna byłem użytkownikiem roweru, któremu zależało tylko na tym, by jego sprzęt jakoś jeździł. Od pewnego czasu jednak postanowiłem inwestować w maszynę - 2 tygodnie temu zmieniłem amortyzator na RST capa t6 - problem tylko taki, że kupiłem go na 1'', a wczoraj jak grom z nieba pojawila mi sie mozliwosc kupienia bardzo tanio kony circle cone. Powiedzcie mi jeśli możecie, czy rure sterową w capie mam na gwint, nabijaną, czy spawaną, i czy mam możliwość [oczywiście używając sterów redukcyjnych] zamontowania mocno ściętego amortyzatora do nowej ramy, i ile by mnie to kosztowało w najtańszym przypadku. Pozdro
macrianus2 Napisano 4 Września 2005 Napisano 4 Września 2005 dlaczego do cinder cony chcesz wstawiac cape, jak tam masz marcoka?!
Gość Chomick Napisano 4 Września 2005 Napisano 4 Września 2005 cóż, chyba sie nie wyraziłem zbyt jasno. Do kupienia tanio mam samą rame od cinder cony, w dodatku za grosze, a capa jest bardzo młoda, może ma ze 230 km stażu, i troche szkoda pieniędzy w kąt wrzucać amorka
macrianus2 Napisano 4 Września 2005 Napisano 4 Września 2005 wiec masz 2 opcje: - kombinowac z wymiana rury - sprzedac amort i kupic na 9/8 cala
Gość chomick Napisano 4 Września 2005 Napisano 4 Września 2005 jak tylko ktoś kupi sprzedaje bez wahania ;] ktoś zainteresowany?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.